Oμιλία ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο


 "H Αν. Μεσόγειος δίνει πολλές σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής Ελλάδας και Κύπρου. "Η δυναμική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ είναι εδραιωμένη σε σύγκλιση και κοινότητα συμφερόντων." 
Oμιλία ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Λεμεσός, Κύπρος)
 "Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν την γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση που έχουν και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική για την διεθνή οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια." Αυτό υποστήριξε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με θέμα "Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο στο νέο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου." 
 Στην- με αυτή την αφορμή- διήμερη επίσκεψή του στη Κύπρο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη, τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'. Συναντήθηκε επίσης με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Β. Παπαϊωάννου. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις σε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το Κυπριακό, το ενεργειακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η πορεία των σχέσεων συνεργασίας με το Ισραήλ. 
 *** Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι "Η αναντιστοιχία μέσων και στόχων είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν η ελληνική και κυπριακή εξωτερική πολιτική την εποχή της κρίσης" και προσέθεσε ότι "Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ευκαιρία για να καλύψουμε την αναντιστοιχία αυτή." Αναφορικά με τις σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε ότι "οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η επιμονή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων πηγών ενέργειας στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Aνατολική Mεσόγειο σε συνδυασμό με τη μεγάλη αβεβαιότητα στον αραβικό κόσμο, οδηγούν Aθήνα και Λευκωσία σε όλο μεγαλύτερη προσέγγιση με το Tελ Aβίβ. 
Μια συνεργασία που και το Ισραήλ επιθυμεί, ειδικότερα μετά τις σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο το κύμα της Αραβικής Άνοιξης καθώς και η νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Πολιτική που έχει ως συνέπεια τις πρωτόγνωρα τεταμένες σχέσεις Άγκυρας- Τελ Αβίβ. Πρόσθετος και ισχυρός παράγοντας για την εμβαθυνόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι τα πλούσια και απολύτως αξιοποιήσιμα ενεργειακά αποθέματα στις θαλάσσιες ζώνες των τριών αυτών κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου." 
Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα και η Kύπρος, θα πρέπει ταυτόχρονα με την επιβεβλημένη και σωστή επιλογή της εμβάθυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, να διατηρήσουν ομαλές και λειτουργικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Οφείλουμε να αναζητήσουμε τη σωστή ισορροπία με δεδομένο ότι προτεραιότητα έχουν οι σχέσεις με το Tελ Aβίβ." Όσον αφορά στο Κυπριακό και ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας για επίλυση, πέραν των παγίων εθνικών θέσεων για το θέμα αυτό, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι "Τόσο οι θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα όσο και η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ καθώς και οι εύστοχες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας όπως με την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα ενισχυτικό περιβάλλον για την επίτευξη λύσης. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να είναι παρούσα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη νέα διαδικασία." 
 *** Την εκδήλωση αυτή, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κ. Γεροντόπουλος, και συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κα Ε. Θεοχάρους και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χ. Ιακώβου, συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Νεολαίας της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας στη Κύπρο και η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη