Δεκαοκτώ στάσεις στη Λαμία!

Την έχετε συνδυάσει με ταβέρνες, άφθονο κρέας και... τη διάσημη «οδό χοληστερίνης»; Καιρός να αναθεωρήσετε! Σας παρουσιάζουμε τα 30+1 σημεία που θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη για τη Λαμία!
1. ΚΑΣΤΡΟ
Μια βόλτα στο Κάστρο της Λαμίας θεωρείται απαραίτητη. Με αφετηρία τα σκαλάκια που ξεκινούν από την Πλατεία Λαού και μετά από περπάτημα ενός τετάρτου περίπου, φτάνεις στο οχυρό, η ιστορία του οποίου σε γυρνά αιώνες πίσω. Μπορεί η αστική ανάπτυξη να έχει «σβήσει» πολλά σημάδια του παρελθόντος, ωστόσο, μικρές πινελιές στη διαδρομή προς το Κάστρο της Λαμίας -όπως παλιά αρχοντικά, γοητευτικά φθαρμένα- και το εσωτερικό του «φρουρίου» παρασύρουν σε ένα ταξιδάκι με άρωμα Μεσαίωνα. Στο Κάστρο της Λαμίας βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στεγασμένο στον αναστηλωμένο οθωνικό στρατώνα, με ενδιαφέροντα ευρήματα από τη Φθιώτιδα. Γράψε τον επίλογο χαζεύοντας την πόλη, που από ψηλά, ιδίως τη νύχτα, μοιάζει με το αστικό ασχημόπαπο που μετατράπηκε σε κύκνο!
Είσοδος: €2
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08:30-14:30, τηλ. 22310 29992

2. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»Αν είσαι fan της Τέχνης, θα γίνει η αγαπημένη σου «γωνιά» στη Λαμία! Η δημοτική πινακοθήκη "Αλέκος Κοντόπουλος" λειτουργεί από το 1984 και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση έργων και σχεδίων του γνωστού Λαμιώτη εικαστικού Αλέκου Κοντόπουλου, καθώς και περιοδικές εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι λιτές, μα τόσο ζωντανές προσωπογραφίες του, ξεχωρίζουν και νομίζεις πως θα σου «μιλήσουν»! Η υπεύθυνη της πινακοθήκης "Αλέκος Κοντόπουλος", κα Έφη Παπαευθυμίου, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις με την αμεσότητα, τις γνώσεις και τη διάθεσή της να λύσει κάθε απορία ή προβληματισμό.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 9:00-13:00, Αινιάνων 6-8, Λαμία, τηλ. 22310 46887

3. ΟΙ 4 ΠΛΑΤΕΙΕΣ
 Πυρήνας της ζωής των κατοίκων, οι πλατείες της πόλης αποτελούν «πυξίδα» για τους πρωτάρηδες και πόλο έλξης για τους bon viveurs. Στη Λαμία, η γραφική πλατεία Λαού, με τα πλατάνια και το χαρακτηριστικό άγαλμα του Βελουχιώτη, η κεντρική πλατεία Πάρκου, η πλατεία Ελευθερίας με το νεοκλασικό κτήριο της Νομαρχίας, τη Μητρόπολη και τα μοντέρνα cafes, η πλατεία Διάκου με τον ομώνυμο ήρωα να την «προστατεύει»∙ καθεμιά με τη δική της προσωπικότητα, διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τις διασχίσεις πολλάκις, ενώ ακολουθώντας τους ρυθμούς των ντόπιων, που γνωρίζουν καλά τι θα πει καλοπέραση, θα επιλέξεις πολλές φορές κάποιο από τα αμέτρητα cafe-bars τους για ένα ρόφημα ή ποτό!

4. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 Ορθώνεται μπροστά σου, μόλις περάσεις το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στην Πλατεία Λαού! Αν έχεις διάθεση για ένα ταξίδι στο παρελθόν, μην διστάσεις να διαβείς τις πύλες του Λαογραφικού Μουσείου. Σκηνές από την αγροτική και ποιμενική ζωή στη Λαμία -και όχι μόνο, κοσμήματα, ενδυμασίες, υφαντά, οικιακά σκεύη και έπιπλα γυρίζουν τη σκέψη χρόνια πίσω, τότε που όλα ήταν πολύ πιο «απλά» κι ανθρώπινα... Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λαογραφικό Μουσείο έχει αναλάβει την έκδοση των βιβλίων «Παραδοσιακές συνταγές Ρούμελης», «Λαογραφικά της Φθιώτιδας» και «Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις... στη Λαμία», τα οποία διαθέτει προς αγορά στο χώρο του.
Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-14:00, Καλύβα, Μπακογιάννη 6, Λαμία, τηλ. 22310 37832

5. ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
Το 480 π.Χ. οι Θερμοπύλες θεωρούνταν ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία στην ελληνική επικράτεια. Σήμερα, για έναν παράξενο λόγο, με το που προσεγγίζεις τις Θερμοπύλες φουσκώνεις από υπερηφάνεια. Συναντάς τον ετοιμοπόλεμο Λεωνίδα στην είσοδο της περιοχής, τις ιαματικές πηγές και μια... έκπληξη! Το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Πρόκειται για ένα ιστορικό μουσείο εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα λειτουργήσει το 2010. Εμείς... θαυμάσαμε το εντυπωσιακό κτήριο, «τρυπώσαμε» στα... ενδότερα, αποσπάσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να το δούμε εν δράσει! Σε αυτό το πλαίσιο ανάδειξης του τόπου, ο Δήμος Λαμιέων οργάνωσε για πρώτη φορά, φέτος τον Αύγουστο, τα Θερμοπύλεια μια πολιτιστική εκδήλωση, που, όπως φαίνεται, θα γίνει θεσμός.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.lamia.gr

6. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Νιώθεις την ανάγκη να απαλλαγείς από ενοχλητικούς πόνους, να χαλαρώσεις και να βιώσεις μια ολοκληρωτική αναζωογόνηση; Μόλις βρήκες το κατάλληλο μέρος! Η φθιωτική γη φημίζεται για τα ιαματικά νερά της. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι χιλιάδες πιστοί θαμώνες της απ' όλο τον κόσμο συρρέουν στα λουτρά της κάθε χρόνο. Με θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 33-41οC, θεωρούνται θεραπευτικά για πολλές παθήσεις, όπως ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες κ.ά. Οι πιο γνωστές πηγές είναι αυτές των Θερμοπυλών, του Πλατυστόμου, της Υπάτης, της Δαμάστας και των Καμένων Βούρλων.

7. ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 Καρύδια, μέλι, κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι (είδος τυριού), κουραμπιέδες, τραχανάς και πίτες∙ όλα τους στο «κοφίνι» της φθιωτικής γης συναρπάζουν όποιον τα δοκιμάσει για πρώτη φορά! Θα τα βρεις κάνοντας μία... νόστιμη στάση στα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα.

8. ΥΠΑΤΗ
Ό,τι πρέπει για μια σύντομη χειμερινή εξόρμηση! Έδρα του ομώνυμου Δήμου, η Υπάτη -μόλις 23 χλμ. από τη Λαμία- είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μ. και είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Για να την προσεγγίσεις θα περάσεις τα διάσημα ιαματικά λουτρά της και μετά από λίγα λεπτά θα φτάσεις στην κεντρική πλατεία με τα καφενεδάκια και τα πλατάνια. Αξίζει να δεις το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας (Είσοδος: €2. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 9:00-15:00, τηλ. 22310 98079,) με τη σπάνια νομισματική συλλογή του Υπαταίου Κωνσταντίνου Κοτσίλη και το Αστεροσχολείο (Υπεύθυνος: κος Γεώργιος Σφήκας, τηλ. 69452 68876). Στην επιστροφή, μια στάση στο Μοναστήρι του Αγάθωνα στο δρόμο προς Λυχνό απλά θα σε γαληνέψει με τη διάχυτη παντού κατανυκτική του ατμόσφαιρα! Άναψε ένα κεράκι και αποχαιρέτα το μαγευτικό τοπίο...

9. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ
 Αν οι ρυθμοί της πόλης σε κούρασαν και η επαφή με τη φύση είναι ο μόνος τρόπος να ηρεμήσεις, ο ορεινός όγκος της Οίτης είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Σπάνια βότανα, μια μικρή αλπική λίμνη, καταρράκτες, φαράγγια, πλήθος πτηνών και θηλαστικών συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό. Αφορμή για επίσκεψη, ο Μαραθώνιος Οίτης, «Ηρακλής» που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη, προσελκύοντας περισσότερους από 100 συμμετέχοντες απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διανύουν περίπου 45 χλμ. μέσα στο ανόθευτο πράσινο της φύσης!
Περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Υπάτης, τηλ. 22313 51600, www.ypati.gr

10. ΝΑΟΣ - ΣΠΗΛΙΑ ΑΡΣΑΛΗΣ
 Προϋποθέτει διάθεση και αντοχές για έντονο περπάτημα, αλλά αξίζει τον κόπο. Ανεβαίνοντας ένα δύσβατο μονοπάτι 5 χλμ. πάνω από τα Περιβόλια της Υπάτης, φτάνεις στην κορυφή Ψηλαϊνός της Οίτης κι αντικρίζεις το λαξευμένο μέσα στο βράχο εκκλησάκι της Αρσαλής -στα 1.050 μέτρα! Highlight, οι αγιογραφίες πάνω στα βράχια, οι οποίες έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου τα έντονα χρώματά τους!

11. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Ποιος θα περίμενε ότι ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ διοργανώνεται σε ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας; Κι όμως, στα Λελέικα Υπάτης, συντελείται μια αξιόλογη προσπάθεια που αποδεικνύει πως πολλές φορές «ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη»! Η αγάπη του Σεραφείμ Γεωργίου για τον πολιτισμό, τον οδήγησε πριν από 2 χρόνια στην υλοποίηση του οράματός του, με αποτέλεσμα η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις του να υπερβαίνει τα 10.000 άτομα. Το Φεστιβάλ Οίτης «στεγάζεται» στο «Χώρα» και περιλαμβάνει θεατρικές, χορευτικές, μουσικές παραστάσεις και προβολές ταινιών. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει είναι οι Σ. Μάλαμας, Ε. Βιτάλη, Ρ. Αντωνοπούλου κ.ά. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

www.xwra.gr

12. ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
 Το όνομά του έμεινε στην ιστορία για την ανατίναξη της γέφυράς του το 1942. Μετά από έναν περίπατο στον ποταμό, με ανανεωμένη και χαλαρή διάθεση, όλα οδηγούν στην κεντρική πλατεία με τις παραδοσιακές ταβέρνες για μια απολαυστική εμπειρία με μπόλικο ντόπιο κρέας! Όλα αυτά υπό τους ήχους κλαρίνων και τη συντροφιά των τεράστιων πλατάνων.

13. ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ
 Μόλις 26 χλμ. από τη Λαμία, θεωρείται κλασική, σχεδόν αδιαπραγμάτευτη, στάση. Οι Λαμιώτες και οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού τον τιμούν χειμώνα-καλοκαίρι! Αν αγαπάς τη θάλασσα και ξέρεις να γεύεσαι τους «καρπούς» της δεν πρέπει να τον προσπεράσεις... Τα γραφικά ταβερνάκια με θέα τα γαλάζια νερά σε προ(σ)καλούν για μια φθινοπωρινή αναπόληση των καλοκαιρινών διακοπών!

14. ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
Παραδοσιακό «πέρασμα» όχι μόνο ντόπιων αλλά και ταξιδευτών με τελικό προορισμό τη Λαμία. Ένας καφές στην παραλία τους αποτελεί το πιο ευχάριστο διάλειμμα, ειδικά για εκείνους που στάθηκαν να ξαποστάσουν εδώ ερχόμενοι από την πρωτεύουσα! Η συνέχεια βρίσκεται σε ένα από τα όμορφα φαγάδικα της περιοχής, τα οποία φημίζονται για τις λιχουδιές τους.
15. HOTEL SAMARAS
 Με θέα στην Πλατεία Διάκου, όπου στέκει περήφανα το άγαλμα του ομώνυμου ήρωα, προσεγμένη διακόσμηση και άμεσο service, το Hotel Samaras θεωρείται μια από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής. Διαθέτει bar, αίθουσα πρωινού, πάρκιγκ και συνεδριακό χώρο.
Τιμή: Από €80 το δίκλινο με πρωινό
Αθανασίου Διάκου 14, Λαμία, τηλ. 22310 28971-5, 42701-3, κιν. 6973326677, www.samarashotel.gr

16. HOTEL DELTA
 Στην πιο διάσημη οδό, την Καποδιστρίου, και μόλις ένα βήμα από το εμπορικό κέντρο, το Hotel Delta αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για εξερεύνηση της πόλης και φυσικά... για shopping. Ευχάριστη και άνετη διαμονή εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης!
Τιμή: Από €55 το δίκλινο
Καποδιστρίου 41, Λαμία, τηλ. 22310 21600-1-2, www.hotelsline.gr/delta
17. THERMAE PLATYSTOMOY RESORT & SPA
 Η έκπληξη της χρονιάς βρίσκεται στο Πλατύστομο της δυτικής Φθιώτιδας και αφήνει άφωνους όσους το αντικρύσουν. Με το θόρυβο και τους έντονους ρυθμούς να απέχουν 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα ένα ταξίδι αναζωογόνησης και χαλάρωσης ξεκινά... Ποικιλία ιαματικών θεραπειών, προγραμμάτων ευεξίας και anti stress, καθώς και μασάζ σε συνδυασμό με luxurious εγκαταστάσεις και υπηρεσίες συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό!
Τιμή: Από €130 το δίκλινο
Πλατύστομο Μακρακώμης, τηλ. 22360 22510, www.platystomo.gr

18. ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΣΩΠΟΥ
 Ένα πολύ όμορφο φαράγγι που ξεκινά έξω από το χωριό Σκαμνός της Οίτης και καταλήγει κοντά στις Θερμοπύλες, το πανέμορφο φαράγγι του Ασωπού, θα διασχίσεις και θα «γεμίσει» μεμιάς η ψυχή σου από τις εικόνες που θα ξετυλίγονται μπροστά σου! Ρυάκια, γκρεμνοί, δέντρα∙  η φύση στο απόγειό της σε απόσταση αναπνοής από τη Λαμία. Τη μοναδική διαδρομή διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος της πόλης.
Τηλ. 22310 26786
 
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...... η πρώτη μορφή ενώσεως και συλλογικότητας στην Ελλάδα, η Αμφικτυονία, γεννήθηκε στην αρχαία Φθιώτιδα, συγκεκριμένα στην κώμη Ανθήλη, κοντά στις Θερμοπύλες; Κι ενώ, έως τότε, λύση όλων των προβλημάτων ήταν ο πόλεμος, ο νέος «σύνδεσμος» για πρώτη φορά προώθησε τη λογική του συνόλου και την κοινή συνείδηση. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η Πυλαϊκή Αμφικτυονία, μια ισχυρή πολιτική ομοσπονδία, που συνδέεται με το μύθο της αρχής των Ελλήνων!


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: travelstyle.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη