Στην Ολλανδία το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη

Η Ολλανδία διατήρησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά της έχοντας το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Δείκτη Καταναλωτών για την Ευρωπαϊκή Υγεία, ο οποίος συγκρίνει τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη.
Σε 48 δείκτες όπως τα δικαιώματα των ασθενών και η πληροφόρηση, η προσβασιμότητα, η πρόληψη και τα αποτελέσματα, η Ολλανδία διατήρησε την πρώτη θέση της μεταξύ 35 ευρωπαϊκών κρατών για τέταρτη συνεχή χρονιά, παίρνοντας 870 από συνολικά 1.000 πόντους.
Στην ΕΕ, οι χώρες με το καλύτερο σύστημα υγείας μετά την Ολλανδία είναι η Δανία, το Βέλγιο και η Γερμανία, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις είναι η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Λετονία.
Ο Δείκτης Καταναλωτών για την Ευρωπαϊκή Υγεία (EHCI) καταρτίζεται χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό δημόσιων στατιστικών, δημοσκοπήσεων ασθενών και μιας ανεξάρτητης έρευνας που διεξήχθη από τη σουηδική ΜΚΟ Health Consumer Powerhouse (HCP).
Μιλώντας στο συνέδριο του EHCI 2013 στις Βρυξέλλες, ο Arne Björnberg από τη σουηδική ΜΚΟ είπε ότι η ΕΕ μπορεί να διδαχθεί πολλά περισσότερα από τους Ολλανδούς στο σύστημα υγείας.
 «Η Ολλανδία έχει αυτό που αποκαλούμαι χαοτικό σύστημα, που σημαίνει πως οι ασθενείς έχουν έναν μεγάλο βαθμό ελευθερίας σχετικά με το από πού θα αγοράσουν την ασφάλιση της υγείας τους ή τις υπηρεσίες υγείας. Η διαφορά μεταξύ της Ολλανδίας και άλλων χωρών είναι ότι το χάος αυτό ελέγχεται. Οι αποφάσεις της υγειονομικής περίθαλψης παίρνονται μετά από διάλογο μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από την όλη συζήτηση για την οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα των θεραπειών στην ευρωπαϊκή υγειονομική περίθαλψη συνεχίζουν να βελτιώνονται.
 «Υπάρχουν πολλές οργανώσεις ασθενών που δεν τους αρέσει να το λέμε αυτό γιατί ζουν με το να λένε πως τα πάντα πάνε στραβά, και ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα και προσοχή. Αυτό ίσως είναι σωστό, αλλά τα αποτελέσματα των θεραπειών βελτιώνονται», συνέχισε ο Björnberg.
Σύστημα «δύο ταχυτήτων»
Η σουηδική ΜΚΟ HPC ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικά ευρήματα του 2013 είναι η υγειονομική περίθαλψη «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με τη χώρα. Η ποιότητα της περίθαλψης που μπορεί να αναμένει ένας ασθενής είναι πολύ υψηλότερη στις πλούσιες χώρες και πολύ χαμηλότερη στις φτωχές, και αυτό το χάσμα διευρύνεται συνεχώς.
 «Το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας είναι πλήρως άνισο. Αυτό ισχύει και για τις βασικές υπηρεσίες όπως οι παιδικοί εμβολιασμοί και στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα κατά του καρκίνου», υπογράμμισε ο υπουργός υγείας της Λιθουανίας, Vytenis Povilas Andriukatis.
Η HPC εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις εταιρείες παροχής υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς αναφορικά με την πρόσβαση σε νέες θεραπείες, λέγοντας ότι οι οικονομικοί περιορισμοί έχουν ενθαρρύνει έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών να αυξήσουν την καθυστέρηση μεταξύ της έγκρισης νέων φαρμάκων και θεραπειών και της επιστροφής των χρημάτων για αυτά.

http://euractiv.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη