«Η πορεία των μάγων», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η πορεία των μάγων
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου
Στον καιρό μιας αλλοτινής παγκοσμιότητας εμφανίστηκε η οικουμενικότητα του Χριστού. Η ένωση των ανθρώπων όχι κάτω από μια συμβατική συνύπαρξη αλλά μέσα σε ένα σώμα γίνεται πραγματικότητα όταν όλοι οι άνθρωποι βαδίζουν το δρόμο της αγάπης, που διάνοιξε με τη σάρκωσή του ο Θεός. Είναι μια παγκοσμιοποίηση χωρίς συμφωνίες πονηρές και προδοτικές, όπως τις επεζήτησε ο Ηρώδης τότε και τις επιχειρούν σήμερα οι ισχυροί της γης.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στο υπερθέαμα των Χριστουγέννων, δεσπόζει η πορεία και η προσκύνηση των μάγων, σοφών αστρονόμων της εποχής. Ξεκίνησαν οι μάγοι από την ανατολή και πορεύονταν προς την Ανατολή. Από την ανατολή της γης στην Ανατολή του ουρανού (Χριστός, η Ανατολή ανατολών). Οι μάγοι πορεύονται προς την Ανατολή, την ανατολή που δεν έχει δύση. Ενώ ο κόσμος διαχρονικά πορεύεται προς τη Δύση, λατρεύει τους θεούς της γης που δύουν και σβήνουν.
Μόνον οι χριστιανοί πορεύονται προς την ανέσπερη Ανατολή, γιατί ξέρουν ότι η πορεία προς τη δύση είναι πορεία προς το θάνατο. Οι μάγοι βρήκαν το Χριστό με τη βοήθεια του αστέρος που ακολούθησαν, ενώ οι σοφοί της Ελλάδας, χαμένοι μέσα στις ατραπούς της ανθρώπινης σκέψης, δεν θα εύρισκαν το Χριστό αν ο απ. Παύλος δεν Τον φανέρωνε. Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται, αλλά αποκαλύπτεται. Για να φτάσουμε στο Θεό πρέπει να μας οδηγήσουν. Χρειάζεται οδηγός, καθοδηγός, χειραγωγός.
Θα ήταν αδύνατον ο Θησέας να φτάσει στο Μινώταυρο, αν δεν τον οδηγούσε ο μίτος της Αριάδνης. Είναι ακατόρθωτο να βρει διέξοδο κανείς από το λαβύρινθο των σκέψεων και του ορθολογισμού μόνος του, χωρίς χειραγώγηση. Αλλά και τους Ιουδαίους τους φώτισε ο Θεός με το αστέρι, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, για να βρουν τον αληθινό Θεό. Αν ψάχνουμε να βρούμε το Χριστό, πάντα υπάρχει κάποιο καθοδηγητικό αστέρι. Αρκεί να το ακολουθήσουμε, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, να αποβάλουμε την έπαρση, να ταπεινωθούμε και να υπακούσουμε.
«Δι’ άλλης οδού επέστρεψαν οι μάγοι...». Τον ίδιο δρόμο, την πεπατημένη, τη συνηθισμένη, τα στερεότυπα ακολουθούμε εμείς, με τα χιλιάδες ηλεκτρικά φωτάκια, το χριστουγεννιάτικο στολισμό, τα ρεβεγιόν, τη λαιμαργία, την υπερκατανάλωση, τις διακοπές και τα ταξίδια. Όλα συνήθεια, και τα Χριστούγεννα συνήθεια.
kostasmitsios@yahoo.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη