Σοφιγάδο Λευκαδίτικο

Σοφιγάδο Λευκαδίτικο
Υλικά
1 - 1,2 κιλά βοδινή ή μοσχαρίσια σπάλα
120 ml ελαιόλαδο
2 κόκκινα κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 250 γρ.), τριμμένα στον τρίφτη
40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
7 σκελίδες σκόρδου, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
Μια πρέζα ζάχαρη
330-350 ml καυτό νερό
Αλάτι
3 μεγάλα κυδώνια (1 - 1,1 κιλά), καθαρισμένα και κομμένα... κυδωνάτα
100 ml πετιμέζι

Προετοιμασία
Πάρτε το κρέας και μ' ένα μαχαίρι αφαιρέστε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφήστε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόψτε το σε κομμάτια, περίπου 6x6 εκ. το καθένα. Τοποθετήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σκουπίστε τα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά αν είναι υγρό.
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.

Ρίξτε τα τριμμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, και σβήστε με το ξίδι. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και προσθέστε τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, πιπέρι, δενδρολίβανο και μια πρέζα ζάχαρη, και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε το καπάκι και αφήστε να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να ψηθεί το κρέας για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (έχετε όμως υπόψη σας ότι θα ψηθεί για άλλα 25 λεπτά περίπου όταν προσθέσετε τα κυδώνια). Ελέγχετε το κρέας κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.
Έπειτα, αφαιρέστε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου (τα φύλλα θα έχουν πέσει μέσα στη σάλτσα) και αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και το πετιμέζι και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα ή κουτάλα. Τα κυδώνια θα πρέπει να είναι σχεδόν καλυμμένα με τα υγρά του φαγητού για να ψηθούν σωστά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα σας, προσθέστε λίγο καυτό νερό. Βάλτε πάλι το καπάκι και αφήστε το κρέας και τα κυδώνια να σιγοψηθούν για περίπου 25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που (όχι με σπάτουλα ή κουτάλα, αλλά κρατώντας την κατσαρόλα απ' τα χερούλια και ανακινώντας την με κυκλικές κινήσεις. Αυτό το κάνετε για να μην διαλυθούν τα κυδώνια μέσα στη σάλτσα. Πρέπει να παραμείνουν σε ολόκληρα κομμάτια και να μη λιώσουν).
Ελέγξτε τα κυδώνια έπειτα από 15 λεπτά. Καλό είναι σε αυτό το σημείο να τα δοκιμάσετε και αν είναι πολύ ξινά, να προσθέσετε λίγο παραπάνω πετιμέζι.
Στο τέλος, το κρέας θα πρέπει να λιώνει στο στόμα, η σάλτσα να είναι πλούσια και τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατάνε και να μην διαλύονται. Ο σκοπός είναι να προσθέσουν μια διαφορετική υφή στο πιάτο από αυτή του τρυφερού κρέατος.
Σερβίρετε το σοφιγάδο ζεστό με μπόλικο ψωμί για να μαζέψετε όλη την νοστιμότατη σάλτσα του.
Το σοφιγάδο θα είναι ακόμα πιο γευστικό τη δεύτερη μέρα.
http://www.typos.com.cy/

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη