Υλικά
1 ½ κιλό αρνάκι , σε μερίδες
1 κιλό σταμναγκάθι
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 αυγά
ελαιόλαδο
χυμό από 1 ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μερίδες του αρνιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε για 2–3 λεπτά και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε ενάμισι νεροπότηρο νερό και περιμένουμε να πάρει βράση. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι. Το πιέζουμε να χωρέσει όλο στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε και αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και ανακατεύουμε καλά. Το μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το κρέας και τα χόρτα να γίνουν πολύ τρυφερά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνουμε τα κροκάδια με τη μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι και στη συνέχεια λίγο ζουμί από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το φρικασέ. Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο, αφήνουμε να πάρει μια ελαφριά βράση και κλείνουμε την φωτιά. Αντί για σταμναγκάθι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρούλι, λάπαθα κ.λ.π
Πηγή: recipesmemories.gr
1 ½ κιλό αρνάκι , σε μερίδες
1 κιλό σταμναγκάθι
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 αυγά
ελαιόλαδο
χυμό από 1 ½ λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μερίδες του αρνιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το τριμμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε για 2–3 λεπτά και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε ενάμισι νεροπότηρο νερό και περιμένουμε να πάρει βράση. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το σταμναγκάθι. Το πιέζουμε να χωρέσει όλο στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε και αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και ανακατεύουμε καλά. Το μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το κρέας και τα χόρτα να γίνουν πολύ τρυφερά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνουμε τα κροκάδια με τη μαρέγκα, προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι και στη συνέχεια λίγο ζουμί από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το φρικασέ. Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο, αφήνουμε να πάρει μια ελαφριά βράση και κλείνουμε την φωτιά. Αντί για σταμναγκάθι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρούλι, λάπαθα κ.λ.π
Πηγή: recipesmemories.gr