Πολίτικη Τυρόπιτα

Αυτή είναι η πολίτικη τυρόπιτα ή αλλιώς το μπουρέκι .
Υλικά

για 12 κομμάτια

1 πακέτο φύλλο κρούστας (έχει 11-12 φύλλα),

400 γρ. φέτα (ελαφρώς ξαρμυρισμένη),

1 αυγό (για την φέτα),

300 γρ. γλυκά τυριά (βλ. γκούντα, έμενταλ, ένταμ) τριμμένα,     

1 φλ. λάδι για το άλειμμα των φύλλων,

300 ml γάλα πλήρες,

2 αυγά (για το γάλα).

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ πατάω με το πιρούνι την φέτα, ρίχνω το αυγό κι ανακατεύω. Σ’ ένα άλλο μπολ τοποθετώ τα τριμμένα γλυκά τυριά.

Παίρνω ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο και το αλείφω με λίγο λάδι από την μια πλευρά. Στην μία άκρη, κατά μήκος, τοποθετώ μία κουταλιά σούπας τυρί από το κάθε μπολ. Τυλίγω το φύλλο σαν ρολό, από την πλευρά του τυριού προς την άλλη άκρη.

Κατόπιν το στρίβω γύρω από την άκρη του σχηματίζοντας ένα στριφτάρι, το λεγόμενο μπουρέκι. Τοποθετώ το μπουρέκι σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex με την πλευρά της ένωσης του να εφάπτεται μ’ ένα άλλο μπουρέκι για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί κατά το ψήσιμο.

Επαναλαμβάνω την διαδικασία για κάθε φύλλο ωσότου έχω 12 μπουρέκια. Αλείφω το κάθε μπουρέκι από πάνω με λίγο λάδι ακόμα και χτυπάω το γάλα με τα 2 αυγά.  Προσθέτω το μείγμα του γάλακτος βρέχοντας ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια. Αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να απορροφήσουν τα μπουρέκια το περισσότερο υγρό.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση), τοποθετώ την τυρόπιτα, κατεβάζω στους 190°C και ψήνω για 50’. Αν στο μεταξύ τα μπουρέκια παίρνουν πολύ χρώμα σκεπάζω επιφανειακά  με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Η Πολίτικη τυρόπιτα, μπουρέκι, είναι έτοιμη!

Πηγή: dailycious.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη