Λαγάνα
Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας!- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσει
- 1 φλιτζάνι σκληρό αλεύρι (κίτρινο)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 4 κ.σ λάδι
- 1 κ.γ αλάτι
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Υλικά
- αλεύρι -
- σουσάμι -
- μαγιά -
- λάδι -
- ζάχαρη -
- αλάτι -
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
Ρίχνουμε στη λακκούβα το λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι γύρω γύρω.
Δεν θέλουμε το αλάτι να ενωθεί αμέσως με τη μαγιά γιατί θα επηρεαστεί η διαδικασία του φουσκώματος.
Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο και το υπόλοιπο νερό, ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο του μπολ και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, ή στην κουζίνα μας στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη να φουσκώσει για 30-45 λεπτά.
Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί διαγώνια για να απλώσει καλύτερα και να πάρει το επιθυμητό σχήμα λαγάνας.
Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι.
Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι.
Σκεπάζουμε πάλι τη ζύμη και την τοποθετούμε στο φούρνου για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς C. μέχρι να φουσκώσει λίγο.
Αφού φουσκώσει λίγο πιέζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με τα δάχτυλά μας και δημιουργούμε βαθουλώματα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς C, αέρα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.