Παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς στο Λιανοκλάδι

Παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς στο Λιανοκλάδι

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Λαμίας είδα ότι το Σάββατο 1-3-2013 στις 16.00 θα έχει παραδοσιακό άναμμα της Φωτιάς από τον πολιτιστικό σύλλογο Λιανοκλαδιού και τον σύλλογο γυναικών Λιανοκλαδιού . Ήμουν εκεί κατά τις 15.45 .Είδα ότι τα μέλη των συλλόγων είχαν μεταφέρει άμμο έξω από την εκκλησία και πάνω σε αυτήν είχαν τοποθετήσει όρθια τα ξύλα για έχει μεγαλύτερη φωτιά . Πιο δίπλα κάποιοι άναβαν τα κάρβουνα πάνω σε μια ψησταριά . Όλα έδειχνα ότι τα πάντα ήταν οργανωμένα και όλοι δούλευαν βάσει κάποιου σχεδίου .

Ξαφνικά άρχισε να ψιχαλίζει αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενόχλησε τους Λιανοκλαδίτες και συνέχισαν απτόητοι την εργασία τους. Σιγά σιγά άρχισε να μαζεύεται πολύς κόσμος έξω από την πλατεία περιμένοντας με στωικότητα και κάτω από το ψιλόβροχο το τελετουργικό της γιορτής . Κατά τις 17.00 κάποιοι άναψαν την φωτιά , Μια φωτιά που μάλλον κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να είχαν πάρει κάποια μορφή εκπαίδευσης από τους Ινδιάνους της Αμερικής . Η φωτιά ήταν κατακόρυφη και κάποια στιγμή μπορώ να πω ότι πέρασε το ύψος της εκκλησίας. Και ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκαν έξη καβαλάρηδες πέντε άντρες και μια γυναίκα υπερήφανοι αγέρωχοι με ατσαλένια πειθαρχία και κάτω από το ψιλόβροχο ήρθαν αργά πέρασαν ανάμεσα στον συγκεντρωμένο κόσμο πήγαν δίπλα στην φωτιά . Έκανα τον κύκλο της πλατείας και κάθισαν στην άκρη δίπλα στον δρόμο . Η βροχή, τα άλογα, οι καβαλάρηδες, η φωτιά , ο κόσμος σου έδιναν μια ξεχωριστή αίσθηση σε όλο το σκηνικό, ένα σκηνικό που σπάνια πια το βλέπει κάποιος σήμερα . Η όλη κατάσταση έδειχνε ότι όλη η τελετή ήταν μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η καβαλάρηδες έπειτα από λίγο αποχώρισαν από την πλατεία και οι υπόλοιποι συνέχισαν τις δουλειές τους.
Και ξαφνικά λες και ο θεός τους ζήλεψε για το κέφι τους και την χαρά τους αποφάσισε να τους χαλάσει το σκηνικό και άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς. Αλλά απ ότι φαίνεται δεν κατάλαβε με ποιους είχε να κάνει . Οι Λιανοκλαδίτες μέσα σε λίγα λεπτά είχαν μαζέψει τα πάντα και τα είχαν μεταφέρει στο πνευματικό κέντρο όπου συνέχισαν την εκδήλωση τους. Εκεί υπήρχε ντόπιο καλό κρασί ,λουκάνικα και μουσική.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην εκδήλωση ήταν ο καρναβαλικός συμβολισμός της τελετής που οι δυο σύλλογοι με πολύ επιτυχία κατάφεραν να προβάλουν.
Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και στους δυο συλλόγους του Λιανοκλαδιού και να τους ευχηθώ από την ψυχή μου και του χρόνου καλύτερα .

Γ. Καλλιώρας
Μέλος πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών Λαμίας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη