Γερμανικές αποζημιώσεις: «Οι κρυμμένες αλήθειες και η ώρα της διεκδίκησης», του Δημήτρη Κελάφα

Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι κρυμμένες αλήθειες και η ώρα της διεκδίκησης
του Δημήτρη Κελάφα

Μια μεγάλη ελληνική περιουσία αποτελεί εδώ και δεκαετίες τις περιβόητες γερμανικές αποζημιώσεις, για τις οποίες ακούμε πολλά και δεν βλέπουμε καμία υλοποίηση. Πότε οι Γερμανοί θα πληρώσουν στην Ελλάδα το κακό που της έκαναν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Και γιατί σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί ενώ για την χώρα μας ούτε λόγος;
Εδώ και χρόνια το θέμα των αποζημιώσεων βρίσκεται στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων, όμως ποτέ και κανείς δεν έθεσε το θέμα επί τάπητος στους Γερμανούς. Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έως τώρα αρνούνται να θίξουν το θέμα και να διεκδικήσουν τα όσα δικαιούται η χώρα μας σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαίου. Και το ερώτημα που γεννάται από αυτή την παθητική τους στάση είναι το γιατί ως τώρα κανείς δεν διεκδίκησε από τους Γερμανούς τα όσα στέρησαν με βία από τους πατεράδες και τους παππούδες μας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου; Γιατί το Γ’ Ράιχ να μην έχει ξεπληρώσει τα μεγάλα του λάθη όμως οι Έλληνες να πρέπει σηκώνουν τον σταυρό των πολιτικών σφαλμάτων του παρελθόντος έχοντας απέναντί τους την παγερή και σκληρή στάση της Γερμανία;
Πριν από λίγες ημέρες ο ήρωας της Αντίστασης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλης Γλέζος σε με ένα άρθρο – γροθιά για την Γερμανία, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News», αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και με την πείρα και τις γνώσεις του επεξήγησε στους Έλληνες τι ακριβώς αποτελεί τις γερμανικές αποζημιώσεις και ποιο είναι το Κατοχικό Δάνειο, εκ των έσω.
Ας διαβάσουμε τα πιο σημαντικά σημεία των όσων έγραψε και αφορούν όλες τις λεπτομέρειες για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο, τις οποίες  ίσως οι περισσότεροι από εμάς να μην γνωρίζουν.
«Τη στρατιά του Χίτλερ συνόδευε ένα οικονομικό επιτελείο, το οποίο άρπαξε το 51% των μετοχών σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και στις τράπεζες. Επιπλέον προέβη στην κατάσχεση του 10% της αγροτικής παραγωγής. Κατάσχεσε όλα τα ασημένια, νικέλινα και χάλκινα νομίσματα. Υποχρέωσε επίσης τον σκλαβωμένο λαό να διατρέφει τον στρατό κατοχής.
Η Ελλάδα όταν τέλειωσε η Κατοχή, είχε λιγότερο πληθυσμό από τότε που άρχισε, απώλεσε το 13,5% του πληθυσμού της. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί άρπαξαν από τη χώρα μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης αμύθητης αξίας.
 
Τις τεράστιες αυτές καταστροφές οι Διεθνείς Κανόνες Δικαίου επιβάλλουν στη χώρα εισβολής και κατοχής να τις επανορθώσει. Τον Φεβρουάριο του 1946, συνήλθε στο Παρίσι η 19μελής Διασυμμαχική Επιτροπή και κατελόγισε τι οφείλει κάθε χώρα του Άξονα σε κάθε χώρα που κατέκτησε. Για τη Γερμανία προσδιόρισε ότι πρέπει να πληρώσει στην Ελλάδα 7 δισ. 100 εκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938. Αυτό το ποσό είναι καθορισμένο, καταγραμμένο, γνωστοποιημένο, αναμφισβήτητο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η Γερμανία οφείλει να το καταβάλλει ως επανορθώσεις, για την καταστροφή που επέφερε στην οικονομία της Ελλάδας.

Το Κατοχικό Δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία «προέκυψε» από το γεγονός ότι οι κατακτητές, για να είναι «νομότυποι», όφειλαν τα ποσά που άρπαζαν να μην ξεπερνούν τη δυνατότητα της οικονομίας της χώρας μας, όπως προσδιόριζε η Συμφωνία της Χάγης το 1909. Γι’ αυτό την αρπαγή αυτή τη «νομιμοποίησαν» ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Το ύψος του αναγκαστικού δανείου, που εκταμιεύθηκε από 1 Ιανουαρίου 1942, ανέρχεται σε 3 δισ. 500 εκατ. δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938, χωρίς τους τόκους. Δηλαδή 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον ότι προς το τέλος της Κατοχής οι Γερμανοί κατέβαλαν 3 δόσεις. Και βέβαια το αναγκαστικό δάνειο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει η Γερμανία, διότι το Γ΄ Ράιχ ήδη είχε αρχίσει να το αποπληρώνει.
Η Γερμανία έχει δώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε, εκτός από την Ελλάδα. Επίσης εξεπλήρωσαν τα αναγκαστικά δάνεια τα οποία συνήψαν με την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία».
Πρόκειται συνεπώς για αμύθητο χρηματικό ποσό που αγγίζει τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε παραπάνω. Θα κατάφερε άραγε κάποιος Έλληνας πολιτικός να διεκδικήσει τα χρήματά αυτά;
Από την Τετάρτη 5 Μαρτίου έως την Παρασκευή 7 Μαρτίου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιόακιμ Γκάουκ, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Θα είναι ανάμεσα στις συζητήσεις τους το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ή για άλλη μια φορά η Ελλάδα θα χαϊδέψει τα αυτιά της Γερμανίας και θα υποταχθεί στις διαταγές της;

Δημήτρης Κελάφας
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!