
Όσο ακόμα βρίσκουμε καυκαλήθρες, φτιάχνουμε αυτό το εξαιρετικό μαγειρευτό. Λεμονάκι, πιπεράκι και μπόλικο ψωμί για τις πατροπαράδοτες «βουτιές». Στην ανάγκη βέβαια υπάρχουν και οι σπαρτές.
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (ανάμεικτο από μπούτι και πανσέτα, χωρίς κόκαλα), κομμένο σε μπουκίτσες
3 μάτσα καυκαλήθρες, καθαρισμένες (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), χοντροκομμένες
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
χυμός από 1 λεμόνι
250 ml λευκό, ξηρό κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα περίπου 50΄ - 1 ώρα
Εκτέλεση
ΔιαδικασίαΣε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το χοιρινό μέχρι να αλλάξει χρώμα και πετάμε το λίπος το οποίο θα παραχθεί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σβήνουμε με το λεμόνι και προσθέτουμε το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να γίνει το κρέας. Δεν προσθέτουμε από την αρχή νερό. Αν το φαγητό στεγνώσει κατά το μαγείρεμα προτού γίνει, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό. Αν στο τέλος του μαγειρέματος η σάλτσα είναι αραιή, τη σουρώνουμε, τη βάζουμε σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ανακινούμε το σκεύος και σερβίρουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Πηγή: gastronomos