Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος προχείρισε τρεις νέους Ιερείς σε Πνευματικούς τον π. Κωνσταντίνο Κουτσομπλή εφημέριο Καλλιθέας της Σπερχειάδος, τον π. Κωνσταντίνο Παπασταμάτη εφημέριο Δαμάστας και Υπέυθυνο του Ραχουτείου Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως και τον π. Αθανάσιο Κυρίτση εφημέριο Αγίου Γεωργίου Καλυβίων. Στους νέους εξομολόγους έδωσε οδηγίες και ευχήθηκε να ανακουφίσουν και να στηρίξουν ψυχές και κυρίως νέων παιδιών.
Η Θεία Λειτουργία της Εορτής ήταν μεγαλοπρεπής και επιβλητική, χάρις στην τάξη και στην βυζαντινή αρμονία των δύο βυζαντινών χορών, οι οποίοι μεταρσίωσαν τους εκκλησιαζομένους πιστούς.
Κατά τη Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επίτιμος Λυκειάρχης κ. Αθανάσιος Γκίκας, ο οποίος με ευχέρια λόγου και τεκμηριωμένα επιχειρήματα απέδειξε, ότι πάντα οι Έλληνες είχαν περιπέτειες λόγω της αξίας και των ιδανικών τους και πάντα νικούσαν χάρις στη δύναμη της ψυχής τους.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους ακοίμητη την προστασία της Θεοτόκου και επιβεβαίωσε, ότι η Παναγία η προστάτις του Γένους μας, όπως έπραξε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του θα πράξει και τώρα στη δύσκολη αυτή καμπή και πνευματική κρίση.
Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού και το τρισάγιο στο τάφο του Αθανασίου Διάκου σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, όπου και ανακρούσθηκε, από την Φιλαρμονική του Δήμου, ο Εθνικός Ύμνος.
Στις 12 ακριβώς άρχισε η Εθνική παρέλαση των μαθητών, των συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, της πολιτικής προστασίας και του Στρατού, την οποία παρακολούθησαν γονείς, επισκέπτες της Λαμίας και χιλιάδες πολίτες .
Πηγή: www.imfth.gr