«Γιατί απέχεις;», του Γιάννη Κυριακόπουλου




ΓΙΑΤΙ   ΑΠΕΧΕΙΣ?
άρθρο του Γιάννη Κυριακόπουλου

«Τι είναι δήμαρχος? Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν ότι πρόκειται για αιρετούς άρχοντες που αφιερώνουν τον χρόνο τους στα κοινά, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης δημοκρατίας, σε μια ιδεατή οργάνωση κράτους. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα δούμε ότι ο βίος και η πολιτεία των περισσότερων δημάρχων ουδέποτε υπήρξαν αντικείμενο επαίνου. Αντιθέτως, πολλάκις κατηγορήθηκαν για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου . Ακόμη και περιπτώσεις που αμφισβητήθηκαν έστω ως υπερβολικές, όπως η καταδίκη (σε ισόβια δεσμά ) του πρών δημάρχου Θεσσαλονίκης εδραίωσαν την εκτίμηση ότι ο χώρος της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης γέμει σκανδάλων.»      ΣΤ.ΨΥΧΑΡΗΣ  / ΤΟ ΒΗΜΑ /1.3.2014

Ένα άρθρο, μια γνώμη που δυστυχώς αποτελεί την πλειοψηφία των ενεργών πολιτών και μια εδραιωμένη πια αντίληψη για την ποιότητα εκλογής των δημάρχων και την μετέπειτα άσκηση διοίκησης αυτών, έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός και επανεκκίνησης ενός μοντέλου λειτουργίας, που σε κοινή πορεία με το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, βιώνουν τις τελευταίες στιγμές ζωής τους. Η απαξίωση και έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον από όλα τα κοινωνικά στρώματα προς τους ασκούντες διοίκηση, καθώς και η προσωποκεντρική τακτική λήψεως αποφάσεων και δράσεων έχει οδηγήσει το σύστημα αυτό σε αντίστροφη μέτρηση καταστροφής, με μοναδικό ερωτηματικό τον χρόνο τέλεσης αυτού και το μέγεθος ζημιών που θα επακολουθήσουν.

Μοναδικός παράγοντας ελπίδας και αντικατάστασης αυτού του σάπιου και αντικοινωνικού μοντέλου διοίκησης, είναι η αφύπνιση και συμμετοχή των νέων ανθρώπων, καθώς και η προοπτική ανέλιξης και δημιουργίας δράσεων αυτών. Γνωρίζω πολύ καλά την αδιαφορία και την δικαιολογημένη οργή των νέων παιδιών, καθώς καλούνται καθημερινά να είναι κοινωνοί καταστάσεων που τους "δώρισαν" πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες ενός διαβρωμένου συστήματος διακυβέρνησης που ως δόγμα του είχε, και δυστυχώς εξακολουθεί να έχει, την έλλειψη αξιοκρατίας, επιπέδου μόρφωσης και αξιών, το βόλεμα των "χρωματισμένων παιδιών " και την τακτοποίηση θεμάτων ανάλογα με το πολιτικό περιβάλλον των εκάστοτε αρχηγών, ακόμη και τοπικών κοινωνιών. Κατανοώ πλήρως την οργή των νέων παιδιών, καθώς έχω την χαρά εδώ και πολλά χρόνια να συνεργάζομαι μαζί τους στο χώρο των σεμιναρίων μηχανογραφημένης λογιστικής και πληροφορικής, αφουγκράζομαι τα προβλήματα τους και την καθημερινή τους πλέον αμηχανία μπροστά στα αδιέξοδα τους και το δικαιολογημένο ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ θα προχωρήσουν την ζωή τους. Προσπαθώ να τους ακούσω, προσπαθώ να μιλήσω μαζί τους, προσπαθώ να τους πείσω να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους απέναντι σε ένα κατεστημένο και μια κοινωνία που απλώς τους έχει βαπτίσει χλευαστικά γενιά του FACEBOOK και των SOCIAL MEDIA, προσπαθώ τέλος να τους κάνω να πιστέψουν πρώτα στον εαυτό τους και ύστερα με την ορμή της ηλικίας τους να διαλύσουν ιδεολογικά ότι στέκεται εμπόδιο στα όνειρα τους.
Δεν ξέρω αν το έχω καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό ακόμα, όμως είμαι πλέον σε θέση να γνωρίζω ότι τα νέα παιδιά χρειάζονται ένα καλό συνομιλητή να τα ακούει και να τα πιστεύει, καθώς και να τους λέει αλήθειες χωρίς στρογγυλέματα και ψεύτικες υποσχέσεις.

Αφορμή αυτών των σκέψεων αποτελεί το γεγονός της αποχής των νέων ανθρώπων από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποχή που καθορίζει κάθε φορά όχι το ποιός θα εκλεγεί δήμαρχος και τι ακολουθήσει μετέπειτα, αλλά την λήψη αποφάσεων και δράσεων των λίγων για τις ζωές των περισσότερων. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να πείσω τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα δρόμο που τους προκαλεί αδιαφορία και χλεύη, γνωρίζω ότι έχουν κάθε δίκιο να το πιστεύουν αυτό με όλα τα γεγονότα στην πολιτική ζωή της χώρας, ξέρω ότι κάθε νέος και νέα έχει ήδη προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που τους απασχολούν στον μικρόκοσμο τους και ότι είναι παγιδευμένοι  στην αγχώδη καθημερινότητα τους, ξέρω όμως ότι είναι και η ώρα όπου θα πρέπει πλέον να βάλουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ένα τέλος σε αυτή την αρρωστημένη κατάσταση. Ο μοναδικός τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων είναι ένας και μοναδικός, η συμμετοχή τους στα κοινά δρώμενα και η δυναμική τους παρέμβαση και κάθαρση σε ότι σάπιο και βρώμικο τους λεηλατεί καθημερινά την ζωή και τα όνειρα τους. Ηρθε επιτέλους η ώρα να σαρωθεί καθετί παλιό και βρώμικο και στην θέση αυτών να στηθεί ένα σκηνικό αξιών και δράσεων.

Μέσα από αυτές τις σκέψεις απευθύνω στους νέους ανθρώπους κάλεσμα γνωριμίας και επαφών με ένα χώρο που μέχρι χθές ήταν και για μένα άγνωστος και πλήθος ερωτηματικών και αμφιβολιών υπήρχαν στο μυαλό μου, καθώς και πλήθος ενστάσεων για την λειτουργία αυτού του συστήματος, όμως πλέον αντιλήφθηκα ότι ο μοναδικός τρόπος στην επίλυση των θεμάτων αυτών δεν είναι η αποχή αλλά η συμμετοχή και η δυναμική παρέμβαση, καθώς και η καθημερινή τριβή με τα κοινά θέματα. Αλλωστε μόνο μέσα από την την γνωριμία με καταστάσεις και θέματα θα μπορέσει ο καθένας μας να αναζητήσει λύσεις και προσφορά, δημιουργία προσωπικών και κοινωνικών δράσεων, σε μια πορεία αλλαγής από τα αδιέξοδα της εποχής μας. Είμαι βέβαιος ότι τα πιό ζωντανά κύτταρα του κοινωνικού μας ιστού είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήρθε πλέον η ώρα να αντιληφθούν τα μέγεθος της δύναμης τους και την αξία τους, να εκμεταλλευτούν το γεγονός της ηθικής απαξίωσης της κοινωνίας μας και με την δυναμική τους δράση και παρουσία να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους ταιριάζει, και όχι του κομπάρσου που σκοπίμως έχει επιλέξει το σύστημα για αυτούς.

Θα χαρώ πάρα πολύ να είμαι δίπλα σας και να γίνω μέλος μιας δυναμικής συμμετοχής σας, να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και οράματα σας, οι ανησυχίες σας να αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πορεία και αυτό θα γίνει μόνο με συμμετοχή σας και την "έκρηξη" σας προς όλο αυτό το σύστημα που τόσα χρόνια σκοπίμως έχει στο περιθώριο, μόνο για ένα λόγο, γιατί φοβάται το νέο και καθετί που θα διαλύσει το παλιό.

"ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ"

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
"ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΛΑΦΑΣ"
jonkyr@otenet.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη