Πώς να διατηρήσουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας φρέσκα

Τα οπωροκηπευτικά χρειάζεται να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή, ως πλούσια τροφή σε βιταμίνες και μέταλλα. Το ζήτημα είναι πως όσο πιο φρέσκα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες τους προσλαμβάνονται από τον οργανισμό μας.
  Λαχανικά

Μην τα πλύνετε πριν τα αποθηκεύσετε
Η αποθήκευση των λαχανικών ενώ τα έχετε βρέξει, θα προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι προτιμότερο να τα στεγνώνετε με μια πετσέτα πριν τα αφήσετε στο ψυγείο. Το ιδανικό όμως είναι να τα πλύνετε πριν τα κόψετε για να τα καταναλώσετε.
Τυλίξτε λαχανικά σε ένα απορροφητικό χαρτί πριν το ψυγείο
Με απορροφητικό χαρτί τυλίξτε τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα φυλλώδη. Με τον τρόπο αυτό απορροφάται η υγρασία και μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε προϊόντα όπως κομμένες ντομάτες, κρεμμύδια ή πιπεριές. Με τον τρόπο αυτό θα τα κρατήσετε φρέσκα για περισσότερο.
Βάλτε τους βολβούς και ρίζες σε σκιερό μέρος
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά σκουρόχρωμες σακούλες. Για παράδειγμα πατάτες, κρεμμύδια, τζίντζερ και σκόρδα, θα ήταν καλό να μην εκτίθενται στον ήλιο γιατί αναπτύσσονται.
Εάν υπάρχουν 1-2 χαλασμένα λαχανικά πετάξτε τα
Εάν έχει χαλάσει ένα προϊόν από το σύνολο, πρέπει να το πετάξετε γιατί μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα της σακούλας/μπολ. Για το λόγο αυτό παρατηρήστε τα ένα προς ένα καθώς τα αποθηκεύετε.
Αποθηκεύσετε τα βότανά σε ένα βάζο με κρύο νερό
Είναι προτιμότερο προϊόντα όπως ο μαϊντανός να αποθηκεύονται κατ αυτόν τον τρόπο καθώς είναι αντίστοιχο με το να τα κόβετε από τη γλάστρα και διατηρούνται φρέσκα.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια ως μύκητες, είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν την ανάγκη ξεχωριστής μεταχείριση σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά. Αποθηκεύετε τα πάντα σε χάρτινες σακούλες αντί για πλαστικές. Επίσης φροντίστε να την αφήσετε μισάνοιχτη για να τους δώσετε τη δυνατότητα να αναπνέουν.
 
Φρούτα


Βάλτε στο ψυγείο ξεφλουδισμένες μπανάνες
Όταν ξεφλουδίσετε μπανάνες, φροντίστε να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό  θα διατηρήσετε την μπανάνα εσωτερικά ώριμη και θα αποφύγετε το σάπισμα και το μαύρο χρώμα.
Καταψύξτε τα
Εάν τα φρούτα σας είναι πολύ ώριμα, προτιμήστε να τα αποχυμώσετε και να τα καταψύξετε. Σε άλλες περιπτώσεις που θέλετε να τα αποθηκεύσετε μπορείτε να τα κόψετε σε κομμάτια και στη συνέχεια να τα καταψύξετε σε κάποιο σκεύος.
Τις ντομάτες εκτός ψυγείου
Αποθηκεύοντας ντομάτες στο ψυγείο δεν καταφέρνετε να της διατηρήσετε φρέσκες για πολύ. Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα σφάλματα καθώς η χαμηλή θερμοκρασία τις κάνει να χάνουν τη γεύση τους και μακροπρόθεσμα αλλοιώνει την επιφάνειά τους.
Μούρα και ζεστό νερό
Αν και είναι κυρίως καλοκαιρινά φρούτα (βατόμουρα, φράουλες κ.α.) πριν τα αποθηκεύσουμε καλό θα ήταν να τους ρίξουμε λίγο ζεστό νερό. Το ζεστό νερό θα απομακρύνει τις ουσίες που έχουν στους σπόρους τους (στην επιφάνεια) και θα τα διατηρήσει φρέσκα. Απλά βρέξτε τα για 30 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, αφήστε τα να στεγνώσουν και αποθηκεύστε τα.

 flowmagazine.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη