Κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε νεκρά βοοειδή εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα

Δύο κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε νεκρά βοοειδή εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε βοοειδή:
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
                                                                   
Λαμία,  11  Μαρτίου  2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι, στα πλαίσια του προγράμματος επιτήρησης και ελέγχου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), το οποίο εφαρμόζεται ανελλιπώς από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, έστειλε στις 20 Φεβρουαρίου 2014 από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής Αταλάντης δείγματα από εννέα (9) βοοειδή εκ των οποίων όπως διαπιστώθηκε από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς  ΜΣΕ) δύο δείγματα ήσαν θετικά στην ΣΕΒ.
Αμέσως μετά την γνωστοποίηση των θετικών δειγμάτων οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φθιώτιδας έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως αυτά προβλέπονται από την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία όπως:
1. Την απομόνωση όλων των ζώων εντός των ορίων της εκμετάλλευσης.
2. Την απαγόρευση εισόδου νέων ζώων στην εκμετάλλευση.
3. Την απαγόρευση εξόδου ζώων από τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις χωρίς την άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Αταλάντης
4. Την κλινική εξέταση όλων των ζώων της εκτροφής και  θανάτωση των ύποπτων ζώων, αποστολή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού στο αρμόδιο εργαστήριο και τέλος αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων.
Ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι ο παράγοντας ο υπεύθυνος για την ΣΕΒ δεν έχει βρεθεί στο βόειο κρέας ή στο γάλα αγελάδας αλλά μόνο σε «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά»,όπως είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, των ματιών καθώς και στο έντερο, σπλήνα, κ.λπ. Τα «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά», αφαιρούνται πλέον από τα τρόφιμα και από την τροφική αλυσίδα.  
Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε. βεβαιώνουν ότι το γάλα αγελάδας αλλά και το βόειο κρέας από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα «χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά» είναι ασφαλή.
                                                                        Ο Προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης
                                                            Περιφερ. Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
                                                                               Σταύρος  Τσελάς

«Επιστολή Βουλευτού Ε.Μακρή-Θεοδώρου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βοοειδών (ΣΕΒ) στην Φθιώτιδα».
          Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε η Βουλευτής Φθιώτιδας κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου ζητώντας του την τροποποίηση ρυθμίσεων και διαδικασιών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών.
          Αναφερόμενη στα πρόσφατα δημοσιεύματα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ασθένειας στην Φθιώτιδα και στην άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών της περιοχής, ζήτησε από τον υπουργό να επανεξεταστούν ορισμένα θέματα για την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου ΣΕΒ.
          Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η κα Μακρή μετέφερε την ανάγκη ενός εκ νέου προσδιορισμού των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών και επιλογής αναδόχου για την περισυλλογή των θανόντων ζώων, για να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό, η πιθανή εξάπλωση της νόσου τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και σε ολόκληρο το νομό.
         Στη συνέχεια η βουλευτής Φθιώτιδας, μέσω της επιστολής της, ζήτησε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της πιλοτικής εφαρμογής του ‘ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΣΠΟΓΓΩΔΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΩΝ’ και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εφόσον το εν λόγω πρόγραμμα υφίσταται ήδη και εφαρμόζεται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
        Συμπληρωματικά με το τελευταίο της αίτημα, κατέθεσε και την απάντηση του υπουργείου(αρ.πρωτ.108/05.02.2014) σε παλιότερη σχετική αναφορά της(αρ.πρωτ.:1694/05.12.2013), σύμφωνα με την οποία υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του παραπάνω προγράμματος σε όλη την επικράτεια, αλλά και για όλα τα είδη των νεκρών ζώων.
        Για την ενέργεια και επιστολή της προς στον υπουργό ενημερώθηκε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη