Κινητοποίηση εργαζομένων και απολυμένων της «LAFARGE» στην Παιανία

Κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης της «Lafarge» στην Παιανία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι και απολυμένοι της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έκλεισε ένας χρόνος από την απόφαση της εταιρείας να σταματήσει πολλές από τις δραστηριότητές της και να απολύσει 236 εργαζόμενους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγής της.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν απολυμένοι και άλλων κλειστών εργοστασίων της Εύβοιας, όπως των «Σέλμαν», «Νεοσέτ» κ.ά., απολυμένοι της «Coca Cola», ενώ το Εργατικό Κέντρο είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι της «Ιντρακόμ» στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους και απολυμένους της «Lafarge».

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος, καθώς επίσης ο Γιάννης Κομνηνός, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Σοφία Ντούρου, περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας.

«Με το παράδειγμα της "Lafarge" φαίνεται ξεκάθαρα το ποιος είναι αυτός που κλείνει τα εργοστάσια: Το κυνήγι του κέρδους τους και μόνο αυτό!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ιντρακόμ του ΚΚΕ.

Όπως συμπληρώνει: «Και φυσικά η "LAFARGE" δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Λαναράς, Ναυπηγεία, "Χαλυβουργική", "Ελληνική Χαλυβουργία" και τόσα άλλα εργοστάσια που αφού οι εργοδότες μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε ομήρους για την απόσπαση προνομίων των αφεντικών από το κράτος, με ευθύνη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που χρόνια τώρα υποτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συμφέροντα των εργοδοτών, τελικά έβαλαν λουκέτο για να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλή λιμάνια για την κερδοφορία τους.

(...) Για αυτό σήμερα χρειάζεται να συνδεθεί ο αγώνας των εργαζομένων με συνολικότερα αιτήματα: Με τη διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθεί η παραγωγή τσιμέντου και που στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού θα έχει σαν αποστολή την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Αίτημα που πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για άλλη πολιτική και οικονομία, για ριζικές αλλαγές με στόχο να αλλάξει τάξη στην εξουσία».

Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΟΒ Ιντρακόμ του ΚΚΕ.


Η ΚΟΒ Intracom του ΚΚΕ καλωσορίζει τους απεργούς της LAFARGE. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Εδώ και έναν χρόνο δίνετε έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας που είναι σαφής και αφορά την ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ με σκοπό τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών της και αποτέλεσμα να πετάξει στο δρόμο 236 εργάτες. Για άλλη μια φορά και με το παράδειγμα της LAFARGE φαίνεται ξεκάθαρα το πιο είναι αυτός που κλείνει τα εργοστάσια: Το κυνήγι του κέρδους τους και μόνο αυτό! Και φυσικά η LAFARGE δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Λαναράς, Ναυπηγεία, Χαλυβουργική, Ελληνική Χαλυβουργία και τόσα άλλα εργοστάσια που αφού οι εργοδότες μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε όμηρους για την απόσπαση προνομίων των αφεντικών από το κράτος, με ευθύνη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που χρόνια τώρα υποτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συμφέρον τα των εργοδοτών, τελικά έβαλαν λουκέτο για να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλή λιμάνια για την κερδοφορία τους. Και φυσικά το κράτος τρέχει πάντα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων όπως η LAFARGE. Ψηφίζει τους νόμους που ψηφίζει με γνώμονα της μεγιστοποίηση των κερδών, λύνοντας τα χέρια στα μονοπώλια, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και μειώνοντας όσο δεν παίρνει άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. 
Έχοντας σα θεματοφύλακα αυτής της πολιτική την Ε.Ε. των 26 εκ ανέργων, την Ε.Ε. της οδηγίας Μπολγκενστάιν, την Ε.Ε. του Μάαστριχτ που ψήφισαν με χέρια και με πόδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός. Μέσα στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, που μπούσουλάς της είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων, μέσα στην Ε.Ε, δεν μπορεί να υπάρχει λαϊκή ευημερία και για αυτό οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη Ελλάδα είναι φούμαρα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση που υπόσχεται, μέσα στην Ε.Ε και με τα μονοπώλια τύπου LAFARGE να έχουν στα χέρια τους την οικονομία είναι μια ακόμα απάτη. Από την άλλη υπάρχει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που στηρίζεται στις λαϊκές ανάγκες. Για παράδειγμα υπάρχει σήμερα ανάγκη για παραγωγή τσιμέντου; 
ΥΠΑΡΧΕΙ και μάλιστα τεράστια, καθώς υπάρχει ανάγκη για έργα υποδομής που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, για κατασκευή σχολείων, για αντιπλημμυρικά έργα, για τη λαϊκή κατοικία, για την αντισεισμική θωράκιση, για την οικοδόμηση νέων εργοστασίων και τόσα άλλα γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων αυξάνονται. Αυτή η ανάγκη μπορεί να εξυπηρετηθεί στη χώρα μας καθώς υπάρχουν τόσο οι πρώτες ύλες όσο και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που η LAFARGE Το πετά στο δρόμο. Αρκεί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο ίδιος ο λαός πρέπει να πάρει την εξουσία στα χέρια του, αντί να την αναθέτει μέσα από τις εκλογές κάθε 4 χρόνια σε κάποιον που σε τελική ανάλυση είναι αυτός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα .των εργοδοτών 
Η βελτίωση της τεχνολογίας μπορεί να αξιοποιείται για να περιορίζεται ο ανθρώπινος κόπος, να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να διευρύνεται ο ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, ψυχαγωγία, μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ σήμερα στα χέρια των καπιταλιστών αξιοποιείται για την εντατικοποίηση της δουλειάς, για το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Χρησιμοποιείται για την ταυτόχρονη εκμετάλλευση των ανέργων ώστε να ρίχνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, να διασπούν την ενιαία πάλη εργατών και ανέργων, να χαμηλώνουν οι απαιτήσεις από την ίδια τη ζωή. Κοίτα γύρω σου! 
Ο πλούτος που υπάρχει είναι δικό σου δημιούργημα. Για αυτό σήμερα χρειάζεται να συνδεθεί ο αγώνας των εργαζομένων με συνολικότερα αιτήματα: Με τη διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθεί η παραγωγή τσιμέντου και που στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού θα έχει σαν αποστολή την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Αίτημα που πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για άλλη πολιτική και οικονομία, για ριζικές αλλαγές με στόχο να αλλάξει τάξη στην εξουσία. 

ΚΟΒ INTRACOM



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη