50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον αεροδιαστημικό τομέα

                                                                                                      Βρυξέλλες, 2 Απριλίου 2014

50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον αεροδιαστημικό τομέα

Έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στις διαστημικές τεχνολογίες δαπανάται προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τομέας του διαστήματος είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός καταλύτης οικονομικής εξέλιξης, ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Στην έκθεση, που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα του κ. Τσουκαλά, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και που φιλοξενείται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως την Παρασκευή 4 Απριλίου, παρουσιάζονται τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα του διαστήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, ο τομέας του διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών. «Είμαι θερμός υποστηρικτής της διαστημικής τεχνολογίας και της εξερεύνησης του διαστήματος. Η πλοήγηση, οι τηλεπικοινωνίες, η μετεωρολογία, η ναυσιπλοΐα, η αλιεία, ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, οι μεταφορές απλά δεν μπορούν να υπάρξουν, στη σημερινή τους μορφή, χωρίς διαστημικές τεχνολογίες» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
«Σε όλους εκείνους που σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι επιφυλακτικοί για την επένδυση στην έρευνα και την αξιοποίηση και εξερεύνηση του διαστήματος, έχω να επισημάνω ότι αυτά δεν είναι χρήματα που «φορτώνουμε σε έναν πύραυλο και καίμε στο διάστημα». Πρόκειται για χρήματα που επενδύονται στους επιστήμονές μας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για χρήματα που μετασχηματίζονται σε νέες, σημαντικές για τη ζωή μας τεχνολογίες, όπως ο γεωεντοπισμός (το γνωστό μας GPS) ή οι τηλεπικοινωνίες. Αυτά είναι χρήματα που επενδύουμε στην ανταγωνιστικότητα και την αριστεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και άρα στο μέλλον μας» συνέχισε ο κ. Τσουκαλάς.
Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυναν η κα Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, ο κος Ongaro, Διευθυντής Τεχνολογίας της ESA, ο κος Oosterlinck, Πρώην Διευθυντής Προγραμμάτων πλοήγησης της ESA, ο κος Εyharts, αστροναύτης της ESA (που έχει λάβει μέρος σε δύο σημαντικές διαστημικές αποστολές, http://bit.ly/1hzFsYy), ο κος Prodi, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της διακομματικής ομάδας για τον Ουρανό και το Διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ο κος Σιούφας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν και του Συμβουλίου και εκπρόσωποι εταιριών και ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος. Το παρών έδωσε και αποστολή ελληνικών εταιρειών αεροδιαστημικής του «Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (si-Cluster, http://www.si-cluster.gr/)
Ο κ. Τσουκαλάς τελειώνοντας την παρέμβασή του ανέφερε: «Για μένα, αυτή η έκθεση έχει και προσωπική σημασία. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να συνδιοργανώνω αυτή την έκθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, έχοντας συμμετάσχει πριν από 10 χρόνια στην υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ESA από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα, τότε Υπουργό Ανάπτυξης. Τότε, φέραμε την Ελλάδα σε αυτή τη λέσχη της επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας και σήμερα αισθάνομαι δικαιωμένος από την προσπάθεια που κάναμε, βλέποντας την ύπαρξη ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο με αποτελέσματα πολλαπλάσια του μεγέθους της χώρας.
Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι η ESA πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους μας, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ως πρότυπό τους μάλλον τους Ευρωπαίους αστροναύτες παρά του Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές».
Εκτός από διαδραστικούς πίνακες, στον εκθεσιακό χώρο βρίσκεται και ένα μοντέλο του διαστημοπλοίου Rosetta, το οποίο, 10 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, ξύπνησε στις 20 Ιανουαρίου από το «λήθαργο» στον οποίο είχε τεθεί και πλησιάζει το στόχο του, τον κομήτη Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, στον οποίο αναμένεται να φτάσει τον Αύγουστο. Ο Rosetta αποτελεί την πρώτη διαστημική αποστολή του Οργανισμού που θα συναντήσει από κοντά έναν κομήτη, θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του, και θα ακολουθήσει τον κομήτη, καθώς αυτός αιωρείται γύρω από τον Ήλιο.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ακόμη σε πραγματικό χρόνο οι προετοιμασίες της εκτόξευσης του δορυφόρου Sentinel-1 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, η οποία έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 3 Απριλίου. Ο Sentinel-1 είναι ο πρώτος μιας οικογένειας δορυφόρων που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την παροχή έγκαιρων δεδομένων για το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης του περιβάλλοντος Copernicus και ο μόνος ευρωπαϊκός δορυφόρος ειδικά σχεδιασμένος για γρήγορη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί. 

Σημείωμα στον εκδότη:
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1975 (διαδεχόμενος τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας του Διαστήματος που είχε ιδρυθεί το 1964), με αποστολή την ανάπτυξη των ερευνητικών δυνατοτήτων της Ευρώπης στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της και την εξασφάλιση ότι οι επενδύσεις στο διάστημα προσφέρουν οφέλη στους πολίτες της Ευρώπης και κόσμου. Στις δραστηριότητες του Οργανισμού μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή και εκτόξευση διαστημικών οχημάτων.
Ο Οργανισμός έχει 20 κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων τα 18 είναι κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με άλλα οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στον Οργανισμό το 2005 και συμμετέχει με ιδιαίτερη επιτυχία σε προγράμματα που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών της πληροφορίας, καθώς και της παρατήρησης της Γης, όπως η πρωτοβουλία Global Monitoring for Environment and Security (GMES) για την διαχείριση των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.





#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!