«Πρόταση Ευθύνης» ο συνδυασμός που παρουσίασε ο Νίκος Σταυρογιάννης

 «Πρόταση Ευθύνης ο συνδυασμός  που παρουσίασε ο Νίκος Σταυρογιάννης 

 Η ομιλία του Νίκο Σταυρογιάννη:
Σας ευχαριστώ που είστε απόψε εδώ.
Η παρουσία σας μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να υπηρετώ αταλάντευτα αρχές και αξίες. Η εμπιστοσύνη σας, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασή μου να ηγηθώ ενός πραγματικά ανεξάρτητου, πολυσυλλεκτικού, ριζοσπαστικού σχήματος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας και να αλλάξουμε – όχι σελίδα – αλλά κεφάλαιο στη Διοίκηση του Δήμου μας. Και να βάλουμε τέρμα σε μια πορεία στασιμότητας, μετριότητας και χαμένων ευκαιριών. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική για τη νέα γενιά.
Πάντα πίστευα ότι η δύναμη μου, το συγκριτικό μου πλεονέκτημα ήταν και απ’ ότι φαίνεται παραμένει πως ήμουν, είμαι και θα είμαι ένας από εσάς. Ένας από εσάς που αποφασίσατε πολλές φορές και μάλιστα με τρόπο ξεκάθαρο και συγκινητικό για μένα να με στηρίξετε και να με περιβάλλεται συνέχεια με την εμπιστοσύνη σας.
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Διανύουμε μια ιστορικού μεγέθους περίοδο μετάβασης σε ταραγμένους καιρούς και σε αχαρτογράφητα ύδατα, όσο και αν οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο για το αντίθετο, θολώνοντας τα νερά και δημιουργώντας εντυπώσεις ότι το υπάρχον σύστημα εξουσίας αντέχει.
Οι συσχετισμοί που εντωμεταξύ διαμορφώνονται στη κοινωνία, με όρους που παράγουν η κρίση, η φτώχεια και η ανεργία -  και όχι τα επικοινωνιακά επιτελεία και τα στρατευμένα συστημικά ΜΜΕ – δείχνουν άλλα πράγματα και στέλνουν δυσάρεστα μηνύματα στους πρωταγωνιστές της παρακμής πως ναι μεν είναι άγνωστη ακόμη η ακριβής εξέλιξη της μετάβασης, αλλά η κατάληξη θεωρείται βέβαιη.
Όσοι συνέδεσαν το όνομά τους και πρωτοστάτησαν σ’ αυτή την εθνική κατρακύλα έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και στη καλύτερη – και πιο ευτυχή – γι’ αυτούς περίπτωση, θα πάνε σπίτια τους. Ή σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό.
Το φαινόμενο Μπαλτάκου επιβεβαίωσε την κενότητα, την έλλειψη σοβαρότητας αλλά και την επικινδυνότητα ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει αποσαρθρωμένο και ανίκανο πλέον να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που παρήγαγε  στην οικονομία με την απόλυτη και ανευ όρων ευθυγράμμιση με τις εντολές των ξένων δανειστών, αφού το ίδιο δεν μπόρεσε στοιχειωδώς να ανταποκριθεί και να προτάξει ένα σχέδιο επιβίωσης για την οικονομία, την κοινωνία και την πατρίδα.
Η έλλειψη μιας ξεκάθαρης πρότασης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κατακερματισμός και η ασυνεννοησία των άλλων πολιτικών δυνάμεων να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση επιτείνει το αδιέξοδο και θυμίζει το βαθύ σκοτάδι λίγο πριν το ξημέρωμα, θέλουμε να ελπίζουμε.
Οι αστείρευτες όμως κοινωνικές δυνάμεις και ιδίως αυτές των νεότερων γενιών δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την ηγεσία του τόπου αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας με όραμα, ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.
Και η αρχή θα γίνει από τις προσεχείς ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι έλληνες γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι αυτό που εφαρμόστηκε στη περίπτωσή μας, δεν ήταν διάσωση, ούτε βοήθεια. Ήταν έγκλημα εκ προμελέτης και συνειδητή εξαπάτηση της κοινωνίας για να μπορέσουν να σώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τα ελληνικά ομόλογα κερδίζοντας χρόνο για να τα ξεφορτωθούν οι γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες που ήταν σημαντικά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Και στη συνέχεια η επιβολή προγραμμάτων σκληρής δρακόντειας λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στη φτωχοποίηση της άλλοτε κραταιάς μεσαίας τάξης και στην εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων, στη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του παραγωγικού ιστού της  χώρας δηλαδή και στην εξαφάνιση όλων των βασικών και θεμελιωδών εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων υπέρ των πολυεθνικών και των δικών μας ολιγαρχών που στη περίοδο της κρίσης αγοράζουν τα πάντα στην κυριολεξία αντί «πινακίου φακής».
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης, από πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απορρύθμιση και καταστροφή και αμέσως έχει ανάγκη από χρηματοδοτικά εργαλεία, από ρευστότητα.
Εύχομαι πολύ σύντομα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και ενότητας με μεγάλη κοινοβουλευτική αλλά και κοινωνική στήριξη να αναλάβει το τιτάνιο αυτό έργο της ανόρθωσης πριν να είναι πολύ αργά.
Στο μεταξύ οι επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον μας, μπορούν να δώσουν απάντηση στο αδιέξοδο και λύση προοπτικής στα συσσωρευμένα τοπικά μας προβλήματα, απότοκα της πολύμορφης κρίσης αλλά και της δυστοκίας που υπήρχε μέχρι τώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να αρπάξουμε ευκαιρίες και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου μας που θα μας έβαζε ξανά στα σημαντικά κέντρα της Στερεάς αλλά και όλης της κεντρικής Ελλάδας.
Αυτό και η ανάγκη αλλαγής στο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου μας μ’ έκανε να αλλάξω άποψη – να εγκαταλείψω την κεντρική πολιτική σκηνή – υπακούοντας όχι μόνο στις ανάγκες των καιρών αλλά και στην θέληση της τοπικής μας κοινωνίας.
Οι πολιτικοί κρινόμαστε κυρίως από τη δυνατότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της εποχής και να αποκωδικοποιούμε έγκαιρα και αξιόπιστα τα μηνύματα των πολιτών.
Μέσα απ’ αυτή την βαθιά, πολύπλευρη και παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε είναι ευκαιρία με τα εργαλεία που μας δίνει ο καλλικράτης, αλλά και με το ειδικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα ενός μεσαίου μεγέθους Δήμου όπως ο δικός μας, να προχωρήσουμε στην συνένωση και την αφύπνιση όλων των δυνάμεων του τόπου μας για να προσδιορίσουμε το μέλλον μας ορίζοντας οι ίδιοι τη μοίρα και τη ζωή μας.
Προτάσσοντας το κοινό καλό. Διδασκόμενοι από τις χαμένες ευκαιρίες και τα λάθη. Επιδιώκοντας τη συμμετοχή των πολλών και κυρίως των άξιων. Θα κάνουμε την αυτοδιοίκηση εργαλείο ουσιαστικής παρέμβασης και μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας και όχι τμήμα σχεδίου και όργανο πολιτικής επιβίωσης κάποιων που χειραγωγούν πανικόβλητους δημοτικούς άρχοντες και τις ηγετικές τους ομάδες.
Οι καιροί και η ένταση των προβλημάτων επιβάλλουν σ’ όλους μας να παραμερίσουμε ξεπερασμένες νοοτροπίες, αντιλήψεις και προσωπικές στρατηγικές και να δεσμευτούμε – μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο μ’ όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας – σ’ ένα ελάχιστο κοινό σχέδιο για την ανασυγκρότηση – του δήμου μας – και την υλοποίηση μέσω ενός οδικού χάρτη συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων ώστε να βγούμε από την αφάνεια και το τέλμα.
Είναι κοινή διαπίστωση πως οι διευρυμένοι δήμοι δεν συνιστούν απλώς ένα καινούριο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο που καθορίζει τα όρια και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πάνω απ’ όλα αποτελούν ένα πεδίο που απαιτεί πνεύμα συναντίληψης και συνευθύνης για τη χάραξη μιας σύνθετης και ολοκληρωμένης στρατηγικής, που θα συνεκτιμά όλα τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επιμέρους περιοχής, μακριά από άγονους και κοντόφθαλμους τοπικισμούς και ιδιοτέλειες αλλά με δίκαιη κατανομή πόρων και συμμετοχή όλων των Δημοτικών ενοτήτων αλλά και των  διαμερισμάτων στην ανάπτυξη και στην ευημερία.
Αν δούμε τι υπάρχει σήμερα στον διευρυμένο Δήμο μας αλλά και στη πόλη της Λαμίας, πρωτεύουσα της Φθιώτιδας και της περιφέρειας σίγουρα δεν θα νοιώσουμε ούτε ευτυχείς, ούτε περήφανοι.
Στο πιο κομβικό σημείο της Ελλάδας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα να διέρχονται από εδώ οδικούς και σιδηροδρομικό άξονα, λιμάνι σε πολύ κοντινή απόσταση, τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, τον Γοργοπόταμο. Ιαματικές πηγές, πλούσια εύφορη γη που περικλείεται ανάμεσα σε δύο οροσειρές, ιστορικά μοναστήρια και τόσα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας, θα νοιώσουμε απογοήτευση και θυμό για τις χαμένες ευκαιρίες.
Όμως η συνολική του εικόνα δεν αποδεικνύει απλώς την εγκατάλειψή του. Περιγράφει μια προϊούσα υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, με τους πολίτες θεατές, έξω και μακριά από κάθε δημοκρατική διαδικασία και συμμετοχή να ζητούν τα αυτονόητα και πολλές φορές να μην είναι ούτε αυτό εφικτό.
Γι’ αυτό και χρειάζεται μια πρόταση ευθύνης και προοπτικής για μια πόλη και ένα Δήμο που πρέπει, θέλει και μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με όραμα, ταυτότητα, μέσω ενός σχεδίου με σαφείς στόχους και προοπτική οικονομικής αυτοδύναμης παρουσίας.
Μια πρωταγωνίστρια πόλη ανθρώπινη , καθαρή , φιλόξενη, ασφαλή, ελκυστική και σύγχρονη για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες. Ανοιχτή σε νέες ιδέες, σε καινοτόμες δράσεις, που θα ανοίγεται σε άλλους ορίζοντες. Που θα ενώνει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και δημιουργικές δυνάμεις της πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητές της.
Που θα έχει πρωταγωνιστές τους πολίτες της σε όλες τις κρίσιμες επιλογές και αποφάσεις της και όχι μια μικρή νομεκλατούρα εντός και πέριξ της Δημοτικής αρχής και εξουσίας.
Ένας Δήμος που θα λειτουργεί με ανθρωποκεντρική αντίληψη, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, αναβαθμίζοντας τις δομές πρόνοιας και αλληλεγγύης, εξασφαλίζοντας με παρεμβατικό τρόπο τις υπηρεσίες υγείας στους Δημότες σε μια εποχή βαθειάς κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Ένα Δήμο που θα στηρίζει την εκπαίδευση σ’ όλες τις βαθμίδες και θα προλαμβάνει ήττες και απώλειες.
Τον αθλητισμό με τη δημιουργία των αναγκαίων χώρων άθλησης αλλά και τον πολύπαθο και αναζητούμενο στο Δήμο μας πολιτισμό.
Έχοντας ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, σε μια προικισμένη, ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας.
Μια νέα Δημοτική αρχή που θα σχεδιάσει  την ανάπλαση – αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Λαμίας, για να γίνει αυτό αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών της. Πόλη του αύριο και της προοπτικής με σχέδιο, πρόγραμμα και δράσεις που θα την νοικοκυρέψουν και θα την καταστήσουν σημείο αναφοράς σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, με όπλα τον ιστορικό, ιαματικό, θρησκευτικό τουρισμό και σημείο αναφοράς τις Θερμοπύλες. Ένα από τα πέντε παγκόσμια αναγνωρίσιμα ιστορικά σημεία της Πατρίδας μας.
Για να το πετύχει αυτό ο Δήμος μας χρειάζεται ανθρώπους με έμπνευση, όραμα και σύγχρονη αντίληψη. Χρειάζεται αλλαγή και ανανέωση. Φτάνει πια η μιζέρια,  η διαιώνιση του χθες και η μετριοκρατία.
Χρειαζόμαστε μια καινούρια αρχή. Που θα βασίζεται στη Διοικητική ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δήμου, στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και όλων των μέσων που διαθέτει.
Χρειάζεται ενίσχυση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Δομές του Δήμου και εθελοντικές οργανώσεις πολιτών υπό την αιγίδα και καθοδήγηση του Δήμου.
Άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών που πρέπει να παρέχει ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός Δήμος.
Το αναπτυξιακό μοντέλο που πρεσβεύουμε και στο οποίο  πρέπει να έχουμε κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες:
1)    Την ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με την πραγματική ενεργοποίηση και την στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης που θα κληθεί να παίξει ουσιαστικό, καθοριστικό ρόλο.
Τη στήριξη των μονάδων συσκευασίας, μεταποίησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας που πρέπει να έχουν ποιότητα και πρέπει να αποκτήσουν και ταυτότητα. Και την  παρέμβαση του Δήμου ώστε στην τοπική αγορά για να υπάρχουν παντού και πάντοτε τα δικά μας προϊόντα
2)    Την ανάδειξη του τουρισμού – όλων των μορφών –  σε δεύτερο  άξονα ανάπτυξης.  Με  πύλη εισόδου για τους ξένους τουρίστες το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.
Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στη νεανική. Αλλά και της καινοτομίας και των δραστηριοτήτων των νέων επιστημόνων.
Χρειαζόμαστε σχέδιο προβολής και ανάδειξης όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Χρειάζεται πάνω απ’ όλα έλεγχος και αξιολόγηση, αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού κυρίως δε στη διαχείριση των χρημάτων των πολιτών.
Η καθαριότητα, η δημιουργία και η συντήρηση χώρων πρασίνου, η ασφαλτόστρωση, η αποκατάσταση του οδοστρώματος και των σπασμένων πεζοδρομίων δεν μπορεί να είναι προεκλογική, επιλεκτική στόχευση που μας γυρίζει πίσω σε εποχές ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων. Αλλά πρέπει να είναι τα στοιχειώδη και αυτονόητα που πρέπει να παρέχονται σε κάθε πολίτη πάντοτε και όχι μόνο προεκλογικά.
Είναι προφανές ότι το αύριο του Δήμου μας θα καθοριστεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από το έργο που θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Μέσα σ’ ένα ευμετάβλητο, ασταθές, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων, αφουγκραζόμενος το αίτημα για αλλαγή και ανανέωση. Γιατί ο τόπος μας και η Λαμία είναι ο πιο αγαπημένος τόπος όλου του κόσμου και σ’ αυτή θέλω να ζήσω  όπως και όλοι εσείς και να προσφέρουμε. Γιατί θέλω η Λαμία να αποκτήσει τη θέση που τις αξίζει. Και σ’ αυτό θα συμβάλλω μ’ όλες μου τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτω επικεφαλής μιας πολύ μεγάλης ομάδας, όχι μόνο των εκλεγμένων, αλλά όλων των επώνυμων και ανώνυμων συμπατριωτών μας – ώστε ο Δήμος και η πόλη μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο και να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με ευκαιρίες και υψηλή ποιότητα ζωής για όλους.
Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού εξαρτάται πρωτίστως από τους ανθρώπους της. Πιστεύω ότι μια από τις δυνάμεις του Καλλικρατικού Δήμου είναι οι άνθρωποί της.  Άνθρωποι με όνειρα και ιδέες, με ενθουσιασμό και κέφι. Άνθρωποι με ικανότητες και με διάθεση για προσφορά. Άνθρωποι που νοιάζονται για την πόλη μας. Τέτοιους ανθρώπους έχει πολλούς η Λαμία. Έχει προσωπικότητες με επιστημονική επάρκεια, ταλέντο, εμπειρία και τεχνογνωσία για να προσφέρουν. Έχει πολίτες που διακρίθηκαν και τιμούν την επιστήμη, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, την τέχνη, τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας για να παραχθεί έργο που θα αλλάξει τη ζωή μας και την προοπτική αυτού του ξεχωριστού, του ευλογημένου τόπου.
Μ’ αυτούς τους ανθρώπους θα στελεχώσουμε αλλά και θα εμπλουτίσουμε και στη συνέχεια τη δημοτική μας ομάδα αλλά και τις επιτροπές δουλειάς. Δεν χρειαζόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν θέλω ένα ψηφοδέλτιο παραγόντων, «κολλητών» και φίλων, ούτε επιτροπές και ομάδες των δικών μας ανθρώπων , για να έχουμε ρόλο και έλεγχο των εξελίξεων. Όσοι μένουν προσκολλημένοι σ’ αυτά τους έχει προπολλού ξεπεράσει η κοινωνία, απλά αυτοί δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί.
Επαναλαμβάνω χρειαζόμαστε ανθρώπους με όρεξη για δουλειά. Όραμα, ιδέες και κυρίως αγάπη για τον τόπο. Την ευθύνη αυτή, δηλαδή την εξεύρεση, το συντονισμό, την ομαδοποίηση και την ομογενοποίηση αυτής της ομάδας,  αναλαμβάνει σήμερα ο συνδυασμός μας «ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, με τον πολίτη πρωταγωνιστή, για το Δήμο που μας αξίζει», με την βεβαιότητα πλέον μετά τη σημερινή σας παρουσία ότι θα τιμηθεί με την εμπιστοσύνη σας και με την υπόσχεση, τη μόνη υπόσχεση που θα δώσουμε, ότι δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες σας.



 







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη