Η Executive Chef, Νένα Ισμηρνόγλου του εστιατορίου Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως, μας δείχνει έναν άλλο γευστικό τρόπο για να απολαύσουμε τους γίγαντες! Γίγαντες λοιπόν με πορτσίνι και σταμναγκάθι.

Υλικά

  • 350 γρ γίγαντες μουλιασμένους σε  νερό όλο το βράδυ
  • 2 μέτρια καρότα καθαρισμένα  
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 70 γρ αποξηραμένα πορτσίνι
  • 400 γρ σταμναγκάθι  ή ζοχούς καθαρισμένα, κομμένα στα 2εκ.  και πλυμένα (500  -550 γρ.  ακαθ.) ή 3 ματσάκια μυρώνια ή 2 μάτσα καυκαλίθρες ψιλοκομμένα μαζί με τα τρυφερά τους κοτσάνια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φετούλες  
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με  5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και τα καρότα ολόκληρα  για περίπου 1 ώρα και  30 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν καλά και να μαλακώσουν. 10 λεπτά πριν τελειώσουμε το μαγείρεμα ρίχνουμε αλάτι.
Σε ένα φλιτζάνι νερό μουλιάζουμε  τα  πορτσίνι  για 20 λεπτά. τα αφαιρούμε από πάνω με τα δάκτυλα μας, τα ψιλοκόβουμε,  σουρώνουμε το νερό σε ψιλό σουρωτήρι και το κρατάμε.
Σε μία  κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα και τα βράζουμε για 4 λεπτά  Αν χρησιμοποιήσουμε καυκαλίθρες ή μυρώνια δες είναι απαραίτητο.
Σε μία μεγάλη πλατιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. Τα ανακατεύουμε κάθε τόσο. Προσθέτουμε  τα χόρτα στραγγισμένα, τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για 2 -3 λεπτά. Τέλος  μεταφέρουμε και τους γίγαντες με μία τρυπητή κουτάλα σιγά σιγά στη κατσαρόλα με τα χόρτα και προσθέτουμε το νερό από τα πορτσίνι.
Ανακατεύουμε σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Αν χρειαστεί με μία κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τα φασόλιά ή απλά ζεστό νερό  στο φαγητό μας για να είναι ζουμερό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μικρά μυστικά...
Τα πορτσίνι δίνουν μία ξεχωριστή νοστιμιά και άρωμα στο φαγητό μας.
Ωστόσο μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα μανιτάρια πλευρότους  ή άλλα  της επιλογής μας. Η δοσολογία είναι 300 γρ καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες που θα τα σοτάρουμε αμέσως με τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά και μετά θα ρίξουμε τα χόρτα και θα ακολουθήσουμε την συνταγή.
Επίσης ταιριάζει και δεντρολίβανο  ή μαντζουράνα ή θρούμπι 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο ή ξερό ψιλοκομμένο που θα το ρίξουμε μαζί με τα μανιτάρια.
Αν θέλουμε το φαγητό μας ποιο πικάντικο ρίχνουμε και μισή ή 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή ¼ κουταλιά του γλυκού καυτερό μπούκοβο.