Είμαι σίγουρος ότι έχεται διαβάσει πολλές φορές παρόμοια άρθρα. Όμως, αυτό το άρθρο είναι ενός από τους σπουδαιότερους συντάκτες της Μεγάλης Βρετανίας. Του Mike Yardley. Προσέξτε στο κείμενο, τον τρόπο που αντιπετωπίζουν τα σουπερ ποζέ στη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο κυνήγι και την σκοποβολή. Είναι σίγουρα μια διαφορετική ματιά στο μεγάλο ερώτημα "Πλαγιόκαννο ή Σούπερ Ποζέ".
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα σούπερ ποζέ, πολύ διάσημα από τον πήλινο στόχο, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πολύ και στο κυνήγι. Αυτό δεν είναι, απλά, μια νέα μόδα στον χώρο των νέων κυνηγών. Σε κάθε είδος κυνηγίου στη Μ. Βρετανία θα δεις να χρησιμοποιούνται τόσο Βeretta και Browning όσο και ''παραδοσιακά'' εγγλέζικα και σκοτσέζικα πλαγιόκανα Ευτυχώς, η προκατάληψη ενάντια στα σούπερ ποζέ,που υπήρχε κάποτε, δείχνει να έχει ξεθωριάσει (και μαζί της μια νέα αντίληψη για τα σούπερ ποζέ έχει αναδυθεί).
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα σούπερ ποζέ, πολύ διάσημα από τον πήλινο στόχο, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πολύ και στο κυνήγι. Αυτό δεν είναι, απλά, μια νέα μόδα στον χώρο των νέων κυνηγών. Σε κάθε είδος κυνηγίου στη Μ. Βρετανία θα δεις να χρησιμοποιούνται τόσο Βeretta και Browning όσο και ''παραδοσιακά'' εγγλέζικα και σκοτσέζικα πλαγιόκανα Ευτυχώς, η προκατάληψη ενάντια στα σούπερ ποζέ,που υπήρχε κάποτε, δείχνει να έχει ξεθωριάσει (και μαζί της μια νέα αντίληψη για τα σούπερ ποζέ έχει αναδυθεί).
Έτσι, τα σούπερ ποζέ και τα πλαγιόκανα έχουν τα πλεονεκτήματά τους και τα μειονεκτήματά τους. Εάν η ευκολία στην σκόπευση και η σκοπευτική δεινότητα των σκοπευτών πήλινου στόχου είναι τα κριτήρια αξιολόγησης, τότε ναι τα σούπερ ποζέ υπερέχουν ( παρ’ όλα αυτά, παρακαλώ να σημειωθεί, πως εγώ χρησιμοποιώ για σκοποβολή ένα πλαγιόκανο τύπου 1896 W&C Scott). Οι καλύτεροι κυνηγοί που γνωρίζω χρησιμοποιούν σούπερ ποζέ (εκτός δύο αξιοσημείωτων εξαιρέσεων) και είναι αδιαμφισβήτητα τα σούπερ ποζέ, τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τους μεγαλύτερους αγώνες σκοποβολής. Από τις μέρες του Πέρσι Στάνμπουρι δεν έχει καταφέρει σκοπευτής με πλαγιόκανο να διακριθεί σε μεγάλους αγώνες όπως το Βρετανικό πρωτάθλημα (όμως ο Σάιμον Γουόρντ, ο Μαρκ Ο'Ντοντ και ο και ο Τζέισον Άμποτ μας έδειξαν πως ένα πλαγιόκανο μπορεί ακόμα να κάνει σπουδαία πράγματα).
Όλων των ειδών οι ηλιθιότητες γράφτηκαν εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να υποστηρίξουν την λανθασμένη αντίληψη πως τα σούπερ ποζέ ήταν κατώτερα από τα παραδοσιακά πλαγιόκανα. Καμιά όμως από τις παράλογες και πολύ συχνά χαζές δηλώσεις δεν είχαν σαν σκοπό να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα. Ούτε- προφανώς- θέλησαν να μελετήσουν και να κρίνουν κάποια από τα σπουδαιότερα βρετανικά σούπερ ποζέ σαν αυτά που φτιάχτηκαν από τους Μπος και Γούντγορντ (πάντως νομίζω, πως η προκατάληψη επικεντρωνόταν σε σούπερ ποζέ που κατασκευάστηκαν εκτός Μεγάλης Βρετανία).
Τα σούπερ ποζέ έχουν όμως και διακριτά πλεονεκτήματα. Τρία από τα σημαντικότερα είναι η σκόπευση με μικρότερο μέρος του όπλου, η ακαμψία των κανών και τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο οι κάνες ελέγχουν το αναπήδημα. Συχνά λέγεται πως τα πλαγιόκανα έχουν την τάση να ρίχνουν χαμηλότερα από τα σούπερ ποζέ και δεν έχουν αξιόπιστους μηχανισμούς μονής σκανδάλης. Μερικοί από τους καλύτερους κυνηγούς, όπως ο σερ Τζόσεφ Νίκερσον και ο Μπέρι Σίμσον για παράδειγμα, άρχισαν να χρησιμοποιούν στο κυνήγι τα σούπερ ποζέ πριν αυτά καθιερωθούν επίσημα. Ο Νίκερσον χρησιμοποιούσε ένα 28άρι σούπερ ποζέ τύπου PURDEY WOODWARD και ο Μπέρι χρησιμοποιεί ακόμα το 20άρι Beretta 687 EELL.
Tα σούπερ ποζέ όμως έχουν και κάποια μειονεκτήματα. Καταρχήν, είναι πιο πολύπλοκα στην κατασκευή τους σε σύγκριση με τα πλαγιόκανα (και είναι και πιο ακριβά σε αντίστοιχες ποιότητες). Τα πιο πολλά μοντέλα χρειάζονται κλίση στις βελόνες τους (αν και αυτό είναι πιο πολύ φανταστικό παρά αληθινό). Ο μηχανισμός που οπλίζει η πάπια σε φθηνά όπλα είναι επιρρεπής σε σπασίματα. Ίσως το σημαντικότερο τεχνικό πρόβλημα, είναι πως το κενό όταν ανοίγει το όπλο δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μας εξασφαλίσει ένα γρήγορο γέμισμα. Η Holland & Holland έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα σχετικά νέα μοντέλα σούπερ ποζέ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ύψος. Κατά την γνώμη μου, τα δωδεκάρια σούπερ ποζέ, είναι πιο υψηλού προφίλ . Αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό στα δωδεκάρια σούπερ ποζέ με ολόκληρες φωτιές (τα εικοσάρια όπλα είναι εμφανισιακά πιο όμορφα). Το βάρος επίσης είναι πρόβλημα με τα δωδεκάρια σούπερ ποζέ. Ελαφριά όπλα ( κάτω των 3.2 κιλών) είναι δύσκολα στην κατασκευή τους. Εγώ συχνά προτείνω εικοσάρια σούπερ ποζέ για αυτούς που ψάχνουν μέτριας τιμής όπλα τα οποία έχουν εξαίρετο χειρισμό.
Μην μπεις στον κόπο να διαφωνήσεις πως τα σούπερ ποζέ είναι μια μοντέρνα εφεύρεση. Πολλά από τα νέα δίκανα φτιάχτηκαν με αυτό το πρότυπο. Δειλά- δειλά άρχισαν να κατασκευάζονται το 1870 ανοίγοντας έτσι πολλές ευκαιρίες. Ο Ντίκσον χρησιμοποίησε αυτό το στυλ το 1880. Ο Μπος και ο Γούντγορντ δημοσίευσαν τις βελτιωμένες, χαμηλού προφίλ, πλευρικού κλειδώματος εφευρέσεις τους πριν τον μεγάλο πόλεμο. Ο Τζον Μπράουνινγκ πέθανε στο εργαστήρι του το 1926 προσπαθώντας να βελτιώσει το σούπερ ποζέ του (αφήνοντας το γιο του Βαλ να εφαρμόσει την μονή σκανδάλη).
Συμπεράσματα:
Υπάρχει πάντα κίνδυνος σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις να μπερδέψουμε τα δεδομένα. Δεν θα είχε σκοπό η σύγκριση ενός σούπερ ποζέ των 3,9 κιλών για σκοποβολή με ένα πλαγιόκανο των 3 κιλών για κυνήγι. Πρέπει μόνον να λαμβάνουμε υπόψιν μας όπλα του ίδιου βάρους και προορισμένα για τον ίδιο σκοπό. Μεταξύ αυτών των ορίων, οι διαφορές μεταξύ των δυο μοντέλων, είναι πολύ λίγες Όσο όμως αφορά την σκοποβολή, το σούπερ ποζέ κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα στο χαρτί αλλά και στον στόχο ιδιαίτερα τους απομακρυνόμενους και κινούμενους στόχους. Οι αρχάριοι επίσης μαθαίνουν καλύτερα με σούπερ ποζέ. Όσοι έχουν πρόβλημα με το κυρίαρχο μάτι τους, έχει αποδειχθεί πως η σκόπευση με μονή κάνη βοηθάει στην κυριαρχία του ενός ματιού (ίσως γιατί τα μάτια μπερδεύονται με τις διπλές κάνες).
Εγώ όμως δεν θα υπερεκτιμήσω την κατάσταση. Αυτοί οι οποίοι έχουν και χρησιμοποιούν πλαγιόκανα το πιο πιθανόν είναι να μην έχουν κανένα όφελος αν αγοράσουν ένα σούπερ ποζέ αλλάζοντας έτσι το παλιό τους όπλο. Όποια και να είναι τα θεωρητικά πλεονεκτήματα που η αλλαγή μπορεί να επιφέρει, μπορούν να εξισορροπηθούν με την έλλειψη οικειότητας Εγώ σε αυτή την άτυπη “μάχη” θεωρώ νικητές τα σούπερ ποζέ, όμως θα ήθελα να δω ένα μακρύ πλαγιόκανο, με ελαφριές κάνες να ανταγωνίζεται ένα σούπερ ποζέ στο σκοπευτήριο. Μπορεί να πάει πολύ καλά. Το πρότυπο του πλαγιόκαννου σε σκοποβολή δεν έχει εδραιωθεί ακόμα και συνεπώς εμείς δεν μπορούμε να διευθετήσουμε ένα σημαντικό μέρος της διαφωνίας.
Η μετάφραση έγινε από τον Όμηρο Απολλώνιο
http://www.ihunt.gr