Νέα βόμβα Στρος Καν! Ο Παπανδρέου μου είχε ζητήσει προσφυγή στο ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για την περίφημη σύνοδο των Καννών που λειτούργησε καταλυτικά για τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα των Financial Times έρχεται τώρα ένα ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν ο οποίος αποκαλύπτει έναν δραματικό διάλογο που είχε με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Στο ντοκιμαντέρ, ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει ότι από το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ.
Αποκάλυψε μάλιστα κι έναν διάλογο που είχε τότε με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του.
Γιώργος Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γιώργος Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Ντομινίκ Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Μίλησε μάλιστα για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη δραματική σύσκεψη των Καννών.
Στη συνέντευξη τυ ο Μπαρουέν αποκαλύπτει τις αφόρητες πιέσεις που άσκησαν στον Γιώργο Παπανδρέου ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
"Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ", είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να βοηθήσει την Ελλάδα
Άλλη μια σημαντική πτυχή των κρίσιμων διαβουλεύσεων της εποχής που έκριναν το μέλλον της Ελλάδας αποκαλύπτει ο πρώην στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, ο Ενρίκ Γκενό, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.
Ο Γκενό αποκάλυψε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας μόνο το ΔΝΤ κι όχι από κοινού με την Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι. Και αυτό γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Χρειάστηκε, όπως είπε, μια η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο», επισήμανε.
Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί Σαρκοζί που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008 θυμάται: «Λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης επισκεφθήκαμε την Ελλάδα με τον Νικολά Σαρκοζί. Η τότε κυβέρνηση έδειχνε αισιόδοξη και ικανοποιημένη για τα οικονομικά της. Είχαμε μάλιστα σοβαρές συζητήσεις για αγορά πολεμικών αεροπλάνων "Ραφάλ" και σημαντικά συμβόλαια για αγορά εξοπλισμού. Ήταν τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ύφος ικανοποίησης των κυβερνώντων που (μετά τις αποκαλύψεις) είχαμε κάθε δίκιο να θυμώσουμε».
Πιο πολύ απ' όλους βέβαια, θύμωσε η καγκελάριος Μέρκελ η οποία υποστήριξε από την αρχή μια «τιμωρητική» πολιτική για την Ελλάδα.
Η καταστροφική γαλλογερμανική συμφωνία της Ντοβίλ
Τον Οκτώβριο του 2010 στην παραλιακή πόλη Ντοβίλ η Μέρκελ πέτυχε τους στόχους της επιβάλλοντας ένα σκληρό «μπρα-ντε-φερ» στο Νικολά Σαρκοζί. Η καγκελάριος αποδέχθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα χρέη του παρελθόντος, με την προϋπόθεση όμως, ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες ενός κράτους που χρεοκοπεί. Ο Σαρκοζί κέρδισε σαν αντάλλαγμα την υποχώρηση της Μέρκελ στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στα κράτη που δεν ελέγχουν το έλλειμμά τους, πράγμα που αφορούσε άμεσα τη Γαλλία.
Οι οικονομολόγοι της εκπομπής αναλογίσθηκαν κατά πόσο ο Σαρκοζί «μέτρησε το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για την Ευρώπη» αυτή η υποχώρησή του μπροστά στη Μέρκελ.
Η γαλλογερμανική συμφωνία στην Ντοβίλ ήταν «καταστροφική» σχολίασε από μέρους του ο Στρος Καν υπογραμμίζοντας ότι «σπάνια μια Συνάντηση Κορυφής έχει δώσει τόσο αρνητικά αποτελέσματα».
«Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μια προβληματική επιχείρηση;» προσέθεσε. «Διαπραγματευόσαστε κατ' αρχάς με τους δανειστές σας, όσο μπορείτε τα παλιά χρέη και ξεχρεώνετε ό,τι μπορείτε. Για το μέλλον όμως, απευθύνεστε στην τράπεζά σας και λέτε: "Εάν με δανείσετε τώρα, θα σας αποπληρώσω τα πάντα". Δημιουργείτε έτσι καταρχάς μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης για το μέλλον και μπορείτε να συζητήσετε και να διαπραγματευθείτε για το παρελθόν.
Στην Ντοβίλ όμως έκαναν το εντελώς αντίθετο. Είπαν ότι όλα τα χρέη του παρελθόντος της Ελλάδας θα αποπληρωθούν έως την τελευταία δεκάρα. Αυτό ήταν στην ουσία η άρνηση της αναδιάρθρωσης, την οποία τελικά έκαναν γιατί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν μέχρι τέλους.
Για το παρελθόν λοιπόν, είπαν ότι όλα τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν, για το μέλλον όμως το μήνυμα που έστειλαν (στους πιστωτές) ήταν: Προσοχή, εάν δανείσετε, υπάρχει ένα πρόβλημα, κινδυνεύετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Έκαναν ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι θα έκανε ένας επιχειρηματίας που αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση» υπογράμμισε ο Ν. Στρος Καν.
Η γαλλογερμανική συμφωνία έσκασε σαν βόμβα, οι αγορές πανικοβλήθηκαν και δεν θέλησαν πια να δανείσουν τις πιο ευαίσθητες χώρες, ακόμα και την Ολλανδία. Στην Ιρλανδία οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες χρεοκόπησαν, ακολούθησε η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία, με την έκρηξη της «οικοδομικής φούσκας».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκες Θαπατέρο θυμάται: «Όταν άκουσα την απόφαση (της Ντοβίλ), με κατέλαβε μια μεγάλη ανησυχία, γιατί έβλεπα ότι αναγκαστικά η Ισπανία θα κατέληγε στις χώρες με προβλήματα. Συνειδητοποίησα όπως και άλλες μεγάλες χώρες ότι είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από το τι θα έκαναν οι αγορές με το άνοιγμά τους την επόμενη Δευτέρα. Επιθετικοί μπίζνεσμεν και χρηματιστές μπροστά στις οθόνες τους, ήταν ικανοί μέσα σε μια ώρα να βουλιάξουν τρεις ή τέσσερις χώρες. Και τότε συλλογίσθηκα, ότι η πολιτική φθάνει πολύ αργά», κατέληξε ο Θαπατέρο.
Τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων στη λήψη αποφάσεων επέκρινε και ο Στρος Καν: «Ό,τι έγινε από την αρχή της κρίσης ήταν με 6 μήνες ή ένα χρόνο καθυστέρηση. Υπάρχει τέτοια απροθυμία των πολιτικών για δραστηριοποίηση, που τελικά όλα γίνονται τελευταία στιγμή» τόνισε.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προσέθεσε: «Κάναμε κάποια λάθη. Έπρεπε λιγότερη πίεση και περισσότερη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κέρδισε η πιο απλή πολιτική που έλεγε μεγαλύτερη αυστηρότητα και πίεση, που ίσως ήταν αναγκαία για ορισμένους τομείς, δεν επαρκούσε όμως από μόνη της. Επιβάλλαμε επομένως, κατά τη γνώμη μου, στους Έλληνες μια πολιτική απολύτως ανυπόφορη, οι συνέπειες της οποίες είναι σήμερα τρομερές για την Ελλάδα», κατέληξε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
 koolnews.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!