Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του Stress Test, για την πρόθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το 2012, να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ.

Όπως σημειώνει ο κ. Γκάιτνερ, το Ιούλιο του 2012, ο γερμανός ομόλογός του σε συνάντησή τους στο νησί Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας του είχε αναφέρει ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Ελληνες από την Ευρωζώνη ήταν μια πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη και η Ευρώπη θα προχωρούσε σε ισχυρότερο τείχος προστασίας.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό σημειώνει ο κ. Γκάιτνερ και σημειώνει ότι, μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μετέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα τη βαθιά ανησυχία του για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο πρώην υπουργός αναφέρει επίσης πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον για να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση.

Οι εξωτερικές πιέσεις, στις οποίες ο Γκάιτνερ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, οδήγησαν τελικά στις 11 Νοεμβρίου 2011 στην παραίτηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Στο βιβλίο του ο κ. Γκάιτνερ δεν αποκαλύπτει ποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τού ζήτησαν να βοηθήσει στην ανατροπή της ιταλικής κυβέρνησης. «Κάποια στιγμή, εκείνο το φθινόπωρο, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικοινωνούσαν μαζί μας για ένα σχέδιο που συνίστατο στο να υποχρεωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι να παραδώσει την εξουσία. Ήθελαν να αρνηθούμε να υποστηρίξουμε τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ιταλία μέχρι να φύγει», είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

«Μιλήσαμε για αυτό στον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά, όσο κι αν ήταν χρήσιμο να έχουμε μια καλύτερη ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε σε τέτοια συνωμοσία. «Δεν μπορούμε να έχουμε το αίμα του στα χέρια μας», είπα», γράφει ο Γκάιτνερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στον συντάκτη του αφιερώματος, Πίτερ Σπίγκελ, είπαν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συχνά ζητούσαν αμερικανική διαμεσολάβηση. «Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μας ζητούσαν να πιέσουμε τους Γερμανούς να κάνουν πιο αποφασιστικές κινήσεις», είπαν οι αξιωματούχοι.

«Αλλες φορές, η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε από την Ουάσιγκτον να πιέσει τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση προκειμένου να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν».

koolnews.gr

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!