Τοποθέτηση κ.Ελένης Μακρή-Θεοδώρου επί του Σ/Ν για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών

 «Τοποθέτηση Βουλευτού Φθιώτιδας κας Ελένης Μακρή-Θεοδώρου στη Βουλή επί του Σ/Ν ‘Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας΄ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

          Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα η κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου επί του Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».
         Αναφερόμενη στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/99 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική νομοθεσία που πραγματοποιείται μέσω του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, εξήγησε ότι βάση αυτής, επικαιροποιείται το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων στο ζήτημα της εκμετάλλευσης ανηλίκων, την πρόληψη των συγκεκριμένων εγκλημάτων και την προστασία των θυμάτων τους.
         Χαρακτηρίζοντας την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων ως ιδιαιτέρως σοβαρές μορφές εγκλήματος, η κα Μακρή συνέχισε καταθέτοντας τα αποτελέσματα των σχετικών εκθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα οποία «ένα στα πέντε παιδιά πέφτει είτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, είτε θύμα παιδικής πορνογραφίας».  
        Δεδομένης της ειδικής προστασίας και φροντίδας της κατεξοχήν ευάλωτης ομάδας των παιδιών, η βουλευτής Φθιώτιδας υπερτόνισε την ανάγκη αυστηρότερης τιμωρίας των δραστών, επέκτασης των μέτρων προστασίας των θυμάτων, ποινικοποίησης μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διευκολύνονται με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών.
         Προβάλλοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της προστασίας της ψυχοσύνθεσης των θυμάτων, όπως αυτό προβλέπεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κα Μακρή τόνισε ότι ορίζεται πλέον η υποχρεωτική παρουσία παιδοψυχολόγων και παιδοψυχίατρων, και όχι τεχνικών συμβούλων, καθ’ όλη τη διαδικασία της εξέτασης του ανηλίκου θύματος ως μάρτυρα, και με όσο το δυνατόν λιγότερες συνεντεύξεις.
         Υπενθυμίζοντας το χρέος όλων ως προς την διαφύλαξη των παιδιών από τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές βλάβες που προκύπτουν από τη κακοποίησή τους, τόνισε την επιτακτική ανάγκη επικέντρωσης στην πρόληψη και την ενημέρωση με στόχο την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος.
         Απευθυνόμενη τέλος, στον κ.Αθανασίου, επεσήμανε τη δυνατότητα συνεργασίας και με το Υπουργείο Παιδείας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, ζητώντας τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων, σε έναν αγώνα απαλλαγμένο από πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη