Garden Therapy: Φυτεύουμε πιπεριές

 Γλυκές ή καυτερές, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, οι πιπεριές ανήκουν αδιαμφισβήτητα στις πρωταγωνίστριες του μενού μας, κυρίως το καλοκαίρι, που είναι η εποχή τους, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο.
Γλυκές ή καυτερές, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, οι πιπεριές ανήκουν αδιαμφισβήτητα στις πρωταγωνίστριες του μενού μας, κυρίως το καλοκαίρι, που είναι η εποχή τους, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο. Μάλιστα, αν θέλουμε, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε την προσωπική μας σοδειά από πιπεριές ξεκινώντας την καλλιέργειά τους από τώρα, σε προστατευμένο μέρος, καθώς οι πιπεριές απεχθάνονται τον αέρα και το πολύ κρύο, ενώ αγαπούν τη ζέστη και το φως. Έτσι, θα μπορέσουμε αργότερα, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, να έχουμε τη δική μας παραγωγή από αυτά τα νόστιμα λαχανικά που, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά τους, θα μας δώσουν πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερα τα β-καροτένια και τη βιταμίνη C.

Φυτεύουμε τους σπόρους
Γεμίζουμε με χώμα κάποια δοχεία για να φτιάξουμε σπορεία. Τα δοχεία αυτά θα πρέπει να είναι μεγάλα, αλλά όχι πολύ βαθιά (περίπου 10 πόντους), με τρύπες στον πάτο, ώστε να στραγγίζει το νερό. Ρίχνουμε τους σπόρους πιπεριάς σε σειρά, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, τους πατικώνουμε με το χέρι, ώστε να μπουν σε μισό εκατοστό βάθος, και τους ποτίζουμε.

Περιποιούμαστε τα σπορεία
Για τις πρώτες 2 εβδομάδες θα πρέπει να ποτίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τις ποτίζουμε κάθε φορά που το επιφανειακό στρώμα του χώματος θα έχει ξεραθεί. Επειδή οι πιπεριές χρειάζονται ζέστη, είναι σκόπιμο τα σπορεία να βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον. Έτσι, χρειάζεται να φτιάξουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα για τα σπορεία. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τα βάλουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί ή να τα περιβάλουμε με χοντρό πλαστικό, ώστε να προστατεύονται από το κρύο και ταυτόχρονα να εκτίθενται στο περισσότερο δυνατό φως. Έτσι, μετά από μερικές ημέρες (10 με 20), οι σπόροι θα φυτρώσουν. Κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ανοίγουμε τα σπορεία για να αερίζονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα περίπου.

Από τα σπορεία σε γλαστράκια

Ένα με ενάμιση μήνα αργότερα, θα έχουν δημιουργηθεί μικρά φυτά με 5 ή 6 φύλλα το καθένα. Τότε θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε σε ατομικές μικρές γλάστρες και να τα κρατάμε ακόμα προστατευμένα από το κρύο και τον αέρα στο αυτοσχέδιο μικρό μας θερμοκήπιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ποτίζουμε συχνά τα φυτά, να τα έχουμε εκτεθειμένα στο φως και να τα αερίζουμε (ανοίγοντας το θερμοκήπιο) τις ζεστές ώρες τις ημέρας, για να αποφευχθεί η δημιουργία μυκήτων.

Μεταφυτεύουμε
Τώρα που ο καιρός έχει ζεστάνει και η θερμοκρασία είναι πάνω από 15˚ C, μεταφέρουμε τις πιπεριές από τα μικρά γλαστράκια σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες (αν βάλουμε περισσότερες από μία στην ίδια ζαρντινιέρα, θα πρέπει να τηρήσουμε μια απόσταση 50 εκ. μεταξύ των φυτών).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ελαφρύ και δουλεμένο, π.χ. φυλλόχωμα ανακατεμένο με κοπριά ή κομπόστα από φύλλα. Οι γλάστρες θα πρέπει να βρίσκονται σε φωτεινό μέρος και να τις ποτίζουμε συχνά.
- Επειδή οι πιπεριές κινδυνεύουν από τη μελίγκρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα από άλατα καλίου αν είναι απαραίτητο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΤΣΑΠΑΡΑ, γεωπόνο. 


#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!