Λαμία: Εκδήλωση για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας στα πλαίσια των εορτασμών προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού με τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από τη γέννησή του, το Σάββατο 14 Ιουνίου στις 8.30 το απόγευμα.
Η εκδήλωση την οποία ετίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νουβίας κ. Νάρκισσος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ιερείς και πλήθος πιστών, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία με θέμα «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, 300 χρόνια από τη γέννησή του». Στην ομιλία του ο Ελλογιμώτατος κ. Καθηγητής αναφέρθηκε στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Κοσμά τον Αιτωλό ως Ιεραπόστολο και Εθναπόστολο επισημαίνοντας ότι όσοι σύγχρονοι προσπαθούν να μειώσουν το έργο του Αγίου Κοσμά αναβαθμίζοντας την Γαλλική επανάσταση και τον Γαλλικό διαφωτισμό είναι βαθειά νυχτωμένοι και είναι ωραίο να παλεύεις για την πατρίδα έξω από τα σύνορα σε χώρους ασφαλείας και διαφορετικό να παίζεις το κεφάλι σου μέρα νύχτα στέκοντας δίπλα στο ραγιά. Ο Άγιος Κοσμάς φρόντισε να στερεώσει την πίστη των υπόδουλων και χωρίς να το επιδιώκει να ετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε αυτοί που θα έκαναν την επανάσταση να είναι Έλληνες. Είναι καιρός λοιπόν όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς τον Άγιο Κοσμά ούτε Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα ήμασταν, αλλά ούτε και Έλληνες.    
Μετά την ομιλία η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ, πλαισιουμένη από την παραδοσιακή ορχήστρα της Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του Μουσικού κ. Δημητρίου Λόζου, απέδωσε ύμνους από την ακολουθία του Αγίου Κοσμά και παραδοσιακά τραγούδια.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που απέδωσαν τα πολυμελή χορευτικά τμήματα της ενορίας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου κ. Αριστείδη Φυτιλή.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Ελλογιμώτατο κ. Καθηγητή, ο οποίος με γλαφυρότητα και απλότητα ανέπτυξε την ομιλία του, συνεχάρη τον προϊστάμενο της Ενορίας  Πρωτοπρ. π. Παναγιώτη Καπανδρίτη και τους συνεργάτες του για την άριστη διοργάνωση της εκδηλώσεως, τον παρουσιαστή Πρωτοψάλτη και Στρατιωτικό κ. Νικόλαο Μέγκο καθώς και τα μέλη της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της παραδοσιακής ορχήστρας και των χορευτικών τμημάτων της ενορίας. Αναφερόμενος στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν ζωντανό μέσα στην καρδιά τους το μήνυμα του για Χριστό και Ελλάδα. Ιδιαίτερα σήμερα που ο Χριστός πολεμείται και η πατρίδα μας περνά μια πνευματική κρίση και μέσα στην οποία εισέβαλαν περίεργοι φίλοι με πολλές ιδεολογίες, απειλητικές για τη συνοχή του Έθνους μας και την συνέχιση της ζωής του, ας το ακούσουμε καλά: «αδέλφια μου, δύο πράγματα χρειαζόμαστε Χριστό και Ελλάδα».
imfth.gr










Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη