Στη Στερεά το Γεωπονικό, στη Θράκη Ελληνικού Πολιτισμού (Του Γιώργου Σμοκοβίτη)

Στη Στερεά το Γεωπονικό
Στη Θράκη Ελληνικού Πολιτισμού
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗ
        
Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και όσοι πιστεύουν στην αποστολή τους θα συνεχίζουν να τα στηρίζουν, όχι απλώς με επιχειρήματα αλλά και με τα δεδομένα επιτυχιών τους. Το θέμα δεν είναι «τοπικιστικό» αλλά ΕΘΝΙΚΟ και Αρχών μεταρρυθμίσεων και εξελίξεων Αποκέντρωσης.
            Το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και ιδιαίτερα το Τμήμα Βιοϊατρικής έκανε σπουδαία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ δουλειά με τον επικεφαλής Καθηγητή κ. Αντ. Αλετρά. Επρώτευσε πανελληνίως σε επιστημονικά δημοσιεύματα μεταξύ όλων των Κεντρικών και Περιφερειακών Πανεπιστημίων της χώρας. Τις ΒΑΣΕΙΣ της Επιστημονικής της εξέλιξης ΔΙΕΘΝΩΣ και μάλιστα με την ανακήρυξη της ως «Γυναίκας της Χρονιάς» διεθνώς, στην Αγγλία, έλαβε και η κα Ελένη Αντωνιάδου, απόφοιτη τού, άλλοτε, Πανεπιστημίου μας. Η ...Λαμία ως γνωστόν έγινε παράρτημα Θεσσαλίας. Η κα Ελένη Αντωνιάδου έγινε μέλος επιστημονικής ομάδας στη NASA με σωρεία υποτροφιών και ευεργέτιδα της ανθρωπότητας διότι κατασκεύασε τεχνητό λάρυγγα που μεταμοσχεύθηκε  επιτυχώς σε ασθενή καταργώντας το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, στοχεύοντας σε δημιουργία όλων των ανθρωπίνων οργάνων προς μεταμόσχευσή τους. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ το... καταργηθέν.
            Ούτε το Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ με έδρα τη Λαμία ούτε την κα Αντωνιάδου εβράβευσε ο κ. Πρωθυπουργός, ούτε καν η Δημοτική Αρχή Λαμιέων, παρά την έγγραφη αναφορά μου προς αυτή. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι επί Προεδρίας Δ.Ε. του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού κ. Γρ. Σκαλκέα είχε γίνει μια ΄Αριστη δουλειά με εισήγηση για ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ με έδρα τη Λαμία σε συνεργασία με 40 Πανεπιστήμια Διεθνώς. Αλλά, σε ΟΛΕΣ τις άλλες Περιφέρειες ΤΕΤΟΙΕΣ δουλειές ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ έβρισκαν την εφαρμογή τους στην ΕΞΕΛΙΞΗ των Περιφερειακών Πανεπιστημίων με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ στήριξη και υποστήριξή τους, ΕΚΤΟΣ από την ΄Εδρα της ΣΤΕΡΕΑΣ, που οδήγησε τη Λαμία στην «παραρτηματοποίησή της προς... Θεσσαλία». ΄Αλλο μελέτες που ΥΠΗΡΧΑΝ και σωστή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ δουλειά, άλλο όμως «πολιτικό προσωπικό ΠΡΟΣ υλοποίηση με αποφάσεις εξουσίας».
            Ο κ. Θάνος Παππάς είναι ακόμα ΦΟΙΤΗΤΗΣ του Περιφερειακού Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΕΠΡΩΤΕΥΣΕ προσφάτως σε ΔΙΕΘΝΗ Διαγωνισμό της FIAT για την κατασκευή οχημάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
            Το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Πανεπιστήμιο ΚΡΗΤΗΣ κατατάχθηκε στην αφρόκρεμα των Πανεπιστημίων ΔΙΕΘΝΩΣ.
            ΠΟΙΟΣ, είπε, λοιπόν, ότι τα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ Πανεπιστήμια ΔΕΝ είναι άξια ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ τους και ΠΟΙΟΣ δεν θα ‘θελε την ΕΞΕΛΙΞΗ τους, επειδή στη... Λαμία καταργήθηκε ΕΝΑ και ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Πανεπιστήμιο σε ΟΛΗ την Ελλάδα και μάλιστα ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ; ΠΟΙΟΣ θα καταλογίσει ευθύνες στο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ προσωπικό και στη Διοίκησή του ΟΤΑΝ συντάσσει ΄Αριστη Μελέτη Εισήγηση ΤΟΥ για Σχολή Ενέργειας-Περιβάλλοντος (υπάρχει και άλλη για Σχολή Ελληνικού Πολιτισμού) και αυτή καταντά την... τελευταία εβδομάδα στο «γόνατο του... Υπουργού και των πολιτικών επισκέψεων κατόπιν εορτής», ξαφνικά σε ένα άλλο... τμήμα πληροφορικής με την ταυτόχρονη ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ενός και μόνου Περιφερειακού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα του... σχεδίου «Αθηνά»; ΄Αλλο... τμήμα «επειγόντως» με πολιτική απόφαση, αποκλείοντας το έχον επί χρόνια ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. Και γιατί όχι «παράρτημα Αθηνών» κι’ όχι «παράρτημα Θεσσαλίας» με πολιτική απόφαση, δεν το σκέφτηκε κανένας; Ποιος το μελέτησε, όταν ΟΛΟ το 2012 μ.Χ. ΟΛΟΙ «εξαφανίστηκαν»; Ευτυχώς διατηρήθηκε η ΒΑΣΗ του Πανεπιστημίου ΣΤΕΡΕΑΣ αλλά ως... «προίκα» στο... «παράρτημα Θεσσαλίας». Παρά τις ανεξάντλητες προσπάθειες πολιτών δεν ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως και αποτελεσματικά «αδρανή πολιτικά σώματα» προς προοπτικές εξέλιξης και προόδου, παρέχοντας την αναγκαία πολιτική στήριξη και υποστήριξη που είχαν όλες οι άλλες οι περιοχές εις όφελός τους, και όφελος Αρχών Αποκέντρωσης «που έχει πάντα ανάγκη ο τόπος» στην ΠΡΑΞΗ.


            Και ΠΟΙΟΣ έδωσε πειστική ή έστω απλώς εξήγηση λογική ΓΙΑΤΙ το σχέδιο «Αθηνά» θέλει το... ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο το... 2014 των... μεταρρυθμίσεων αναδιαρθρώσεων και... αποκεντρώσεων στην... Αθήνα και ΟΧΙ στην ΥΠΑΙΘΡΟ χώρα, στην Επαρχία, στον τόπο «παραγωγής»;
            Και ΠΟΙΟΣ δεν έχει ευθύνη όταν ΔΕΝ ενισχύει την ΙΔΡΥΣΗ στην ΕΛΛΑΔΑ Σχολής ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Πολιτισμού;
            Επιτεύγματα που δεν αξιοποιήθηκαν στην περιοχή μας:
            1) ΚΑΙ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμως εντός Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς τάχθηκε ΥΠΕΡ Μεταφοράς του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ στην Περιφέρεια.
            2) ΚΑΙ Υπουργός Παιδείας επισήμως εντός Υπουργείου τάχθηκε ΥΠΕΡ ΄Ιδρυσης Σχολής ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Πολιτισμού ως «καινοτόμος Σχολή» που δεν υπάρχει και πρέπει να ιδρυθεί, και μάλιστα ΟΤΑΝ είχε τεθεί το ζήτημα ΕΞΕΛΙΞΗΣ του Περιφερειακού Πανεπιστημίου ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας. Δεν στηρίχθηκαν πολιτικά τέτοιες βάσεις-κατακτήσεις εξελίξεων όταν μάλιστα πολίτες και φορείς της τοπικής κοινωνίας έχουν κινήσει «γην και ουρανόν» προς δραστηριοποίηση εξέλιξης, αλλά το «αντιπροσωπευτικό σύστημα» θέλει μόνο τελικές «αποφάσεις αντιπροσώπων».
            Τα ΙΔΙΑ λάθη με «τακτική μικροπολιτικής εκπροσώπων» ΔΕΝ πρέπει να επαναληφθούν αν και οι... «ενδείξεις» δεν είναι οι καλύτερες. Επιτροπές (ποίων;) αποφασίζουν χωρίς προηγούμενες μελέτες (και ποίων;) προεκλογικώς και «επειγόντως»;  
            Δημόσια επανειλημμένα διατύπωσα έντονα το ενδιαφέρον μου για την ΘΡΑΚΗ (που επηρεάζει και την... ΑΟΖ Αιγαίου), προτείνω και ευχαρίστως ως ΄Ελληνας πολίτης ζώντας στην Πατρίδα μου, θα έβλεπα την ΙΔΡΥΣΗ Σχολής ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Πολιτισμού στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αφού στην γενέτειρά μου η επιτυχία εδραίωσης ως ΑΝΑΓΚΗΣ της ίδρυσης Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού δεν αξιοποιήθηκε, πιστεύω ότι θα προσφέρει υπηρεσίες η λειτουργία της στην ΘΡΑΚΗ, στο εκεί Πανεπιστήμιο.
            Το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο να μεταφερθεί στην Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας. Ποιος θα εγκαταλείψει τέτοιο αίτημα;
            Κι ΑΝ δεν βρίσκεται το... «ισοδύναμο» στον προϋπολογισμό για τη Συνέχεια ΖΩΗΣ Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς, αφού ο Υπουργός «ότι θέλει κάνει», βρίσκω παράλογο να μένει χωρίς εξέλιξη και να καταργείται Πανεπιστήμιο σε ολόκληρη Περιφέρεια την ίδια στιγμή που το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο μένει αμετακίνητο στην... Αθήνα... δίπλα σε Σχολή «άλλοτε οικιακών και... χειροτεχνίας» το 2014 στην... Αθήνα...
            Επιπλέον: Ο κ. Πρωθυπουργός να ΚΑΛΕΣΕΙ και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ τους: κ. Θάνο Παππά, κα Ελένη Αντωνιάδου και Αντ. Αλετρά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κρήτης, την ομάδα από Νομική Αθηνών που πρόσφατα διεθνώς επρώτευσε (πάνω από το Harvard) και ας προσκληθεί να παραδώσει τα βραβεία ο κ. Ακετομπούνκο, ξακουστός καλαθοσφαιριστής που οδηγεί μια... «Νέα Ελλάδα» στο... ΝΒΑ Αμερικής ως ήδη βραβευθείς εν Ελλάδι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Κι’ ας περιμένουν ακόμα στη... σειρά μακράν του Μεγάρου Μαξίμου οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ που ΠΡΩΤΕΥΟΥΝ ΔΙΕΘΝΩΣ από την Αιώνια Ελλάδα μας. Βράβευση παρόντος του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου συνοδευομένου από τον Σύμβουλο κ. Μαρινάκη αντικαταστάτη στο Υπουργείο Παιδείας του κ. Ανατολάκη ή άλλου τινος «θρύλου του Ολυμπιακού», με τη συμπαράσταση Υπουργού ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
            Γιατί να συνεχίσει ως κατ’ επιλογήν του πάντα ΠΟΛΙΤΗΣ όποιος «τίμια αγωνίζεται καθαρά υπέρ όσων πιστεύει ωφέλιμα για τα κοινά» ΕΑΝ ούτε καν... Δήμαρχος ή Βουλευτής ή και... «Δημαρχοβουλευτής ή Βουλευτοδήμαρχος» και «βουλευτοϋπουργός» ή έστω... «ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με συνδυασμό... χρίσματος» ή «νονός συνδυασμού προς ενίσχυση» επιθυμεί ουδέποτε να ήταν ή να γίνει υποψήφιος «και αυτός»; Η πίστη σε Δύναμη πολίτη ενισχύει διαδοχή.
            Δια τούτο... ας αραιώνουμε, «τόπος στα νιάτα και σε... άλλους».
            Προσωπικά, ως πολίτης, εις πολύ δικαίαν πολιτική τιμωρία «ενόχου» είχα την καθοριστική συμμετοχή μου για τη μυστική καθενός ετυμηγορία «ενόρκων άνευ όρκου της κάλπης», αλλά ολοφάνερης πολιτικής καταδίκης για τα «πεπραγμένα» αλλά και τα «αδρανώς μη πραχθέντα εκπροσώπων», που ζημίωσαν τα κοινά (όχι μόνο) της περιοχής μας. Γιατί στην πολιτική ζωή, η πολιτική ατιμωρησία του κακού είναι το καλύτερο λίπασμα για να καρπίζει το χειρότερο. Και το χειρότερο δεν είναι όταν χάνεται η πίστη στον εκπρόσωπο, αλλά αν χαθεί η Πίστη στη Δύναμη του Πολίτη για να βιώνει το καλύτερο των πολιτευμάτων. Αλλιώς... άλλο πολίτευμα λαού ή... άλλος λαός πολιτεύματος...

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη