Εθνική ομάδα: Ετσι θα λάμψει στην «πόλη του φωτός»

Εχει και η Βραζιλία το... Παρίσι της. Την «πόλη του φωτός», όπως αποκαλείται η Φορταλέζα, στην οποία απόψε (11 μ.μ., ΝΕΡΙΤ) θα επιχειρήσει να λάμψει το άστρο της Εθνικής Ελλάδας και να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στην «Αρένα Καστελάο» των 64.000 θέσεων το εθνικό μας συγκρότημα μπορεί να μη χρειάζεται να έχει... μνήμη ελέφαντα πως πρέπει απόψε να... πατήσει τους «ελέφαντες» της Ακτής Ελεφαντοστού, ήτοι να τους νικήσει, ώστε να παραμείνει στη διοργάνωση, με την προϋπόθεση βέβαια η Κολομβία να επιτελέσει το καθήκον της και να μη χαριστεί στους Ιάπωνες.
Για να εκπληρώσει η «γαλανόλευκη» τον δικό της στόχο θα πρέπει να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα: αυτό της επιθετικής αφλογιστίας που την ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα και το οποίο αποτελεί έναν τεράστιο γρίφο για τον Φερνάντο Σάντος. Εχει δοκιμάσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, προκειμένου η Εθνική ομάδα να βρει δίχτυα. Η αλήθεια είναι πως ευκαιρίες έγιναν, και στα δύο παιχνίδια με την Κολομβία και την Ιαπωνία, αλλά το γκολ δεν ήρθε. Γι' αυτό τον λόγο ο Πορτογάλος πειραματίστηκε στην τελευταία προπόνηση στο Αρακαζού, πριν από το χθεσινό ταξίδι της αποστολής για τη Φορταλέζα.
Τα πλάνα
Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τον Σαμαρά στην κορυφή της επίθεσης και στη θέση του, στην αριστερή πλευρά, τον Χριστοδουλόπουλο. Οι «μαρτυρίες» από τις τελευταίες προπονήσεις αναφέρουν ότι ο τελευταίος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα πάρει την ευκαιρία του. Οπως έγινε με τον Φετφατζίδη στο προηγούμενο παιχνίδι με τους Ιάπωνες. Εκτός και αν ο 60χρονος τεχνικός προετοιμάζει το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που κάτι... στραβώσει κόντρα στους Αφρικανούς και επιμείνει στην επιλογή του Γκέκα (είναι επικρατέστερος αντί του Μήτρογλου), διατηρώντας τον Σαμαρά στη θέση του και δεξιά τον Σαλπιγγίδη.
Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός εκτός από τον επιθετικό «πονοκέφαλο» που αφορά τη δική του ομάδα έχει να αντιμετωπίσει και εκείνον της ισχυρής μεσαίας γραμμής του αντιπάλου. Εκεί όπου δεσπόζει η παρουσία του Γιάγια Τουρέ. Ο παλιός γνώριμος από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό είναι ο ηγέτης του κέντρου της Ακτής Ελεφαντοστού και από τα δικά του πόδια γίνεται σχεδόν όλο το παιχνίδι. Κακό σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι ο 31χρονος μέσος το πρώτο γκολ στο προηγούμενο Μουντιάλ το είχε πετύχει στον τρίτο αγώνα (25/6) της πρώτης φάσης, κόντρα στη Ν. Κορέα.
Ο Σάντος συνήθως δεν επικεντρώνεται σε ατομική εξουδετέρωση αντιπάλου, ωστόσο τον απασχολεί ο περιορισμός του πανύψηλου (1μ91) μέσου. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος της «αναχαίτισης» του Γιάγια Τουρέ θα πέσει πάνω στον Μανιάτη, ο οποίος θα έχει για στηρίγματα, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, τους Καραγκούνη και Κονέ. Δηλαδή όλη η τριάδα της μεσαίας γραμμής θα έχει στραμμένη την προσοχή της στον πρώην παίχτη των «ερυθρολεύκων».
Τέλος, όσον αφορά την αμυντική διάταξη, ο Σάντος δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές. Δηλαδή θα παίξουν οι Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μανωλάς και Παπασταθόπουλος.
Φερνάντο Σάντος
«Ενα γκολ να μπει κι ας είναι από τον Καρνέζη»
Γκολ να 'ναι κι από όποιον να 'ναι. «Ας το βάλει κι ο Καρνέζης. Αρκεί να σκοράρουμε», τόνισε ο Φερνάντο Σάντος, που θεωρεί πως ένα γκολ της Εθνικής μας ομάδας ίσως είναι αρκετό για να της δώσει την πρόκριση, ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης βλέπει πιο μακριά. Κληθείς από μέλη του «Γαλανόλευκου Φάρου», που έχει έδρα τα Χανιά, να πάει για διακοπές στην Κρήτη, τους αποκρίθηκε: «Α, δεν μπορώ. Θα μείνω στη Βραζιλία για να παίξω στον τελικό».
Ο Φ. Σάντος, χαλαρός όπως πάντα, ζήτησε «να σκεφτούμε θετικά και αισιόδοξα. Θα παίξουμε 11 εναντίον 11 και τους ξέρουμε. Εχουμε κι εμείς δυνατά σημεία. Είμαστε σίγουροι και προσηλωμένοι στον στόχο», δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα παίξει ο Μήτρογλου, ενώ επανέλαβε: «Βασικός μας στόχος είναι να σκοράρουμε, κάτι που δεν κάναμε στα δύο πρώτα παιχνίδια».
Ο διεθνής τερματοφύλακας Ορέστης Καρνέζης υπογράμμισε: «Είμαστε αποφασισμένοι και αισιόδοξοι. Δεν φοβόμαστε κάτι. Είτε παίζουμε με την πιο μεγάλη ομάδα είτε με την πιο μικρή, εμείς πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο. Το μυστικό είναι η συνολική προσπάθεια».
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη