Υλικά
για τη ζύμη
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. βούτυρο κρύο
2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
4-5 κουτ. σούπας γιαούρτι 2%
αβγό για το άλειμμα
ελάχιστο αλάτι
για τη γέμιση
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 ντομάτα τριμμένη
100γρ. γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε τη ζύμη
Βάζετε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα ζυμάρι που τρίβοντάς το θα θρυμματίζεται.
Προσθέτετε τα αβγά και ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε μια μια κουταλιά το γιαούρτι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για να φτιάξετε τη γέμιση
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τον κιμά και τα ανακατεύετε για περίπου 8 λεπτά. Ρίχνετε τη ντομάτα, το κρασί, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε σε τέσσερις μπάλες και μετά τις ανοίγετε μία μία με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλα ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που θέλετε. Στη συνέχεια κόβετε με κουπ πατ δίσκους διαμέτρου 8-10εκ.
Βάζετε με ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και αλείφετε τις άκρες με λίγο αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για να κλείσουν τα πιτάκια καλά. Διπλώνετε τη ζύμη στη μέση σχηματίζοντας μισοφέγγαρα και πιέζετε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού για να κολλήσουν σωστά.
Αραδιάζετε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα τρυπάτε με το πιρούνι από πάνω σ’ ένα δυο σημεία και τα αλείφετε με αβγό. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Πηγή: olivemagazine