Υλικα:
1 μεγάλο χταπόδι του κιλού (ή 2-3 μικρότερα)
2 με 3 κούπες κόκκινο ή ροζέ κρασί (ξηρό κατά προτίμηση)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αν το χταπόδι μας είναι καταψυγμένο, το αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε καμία περίπτωση δεν το αποψύχουμε βίαια (νερό ή φούρνος μικροκυμάτων), γιατί θα σκληρύνει.
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και βγάζουμε το "δόντι" του που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια καθώς και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ'ο ό,τι περιέχει.
Με το νερό που έχει κρατήσει από το πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Δεν προσθέτουμε άλλα υγρά.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του.
Όταν αρχίσουν τα υγρά να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί .
Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Αν δεν έχει μαλακώσει με το κρασί που έχουμε βάλει, προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο λάδι και ξύδι.
- See more at: http://recipyoftoday.blogspot.gr/2014/07/blog-post_21.html#sthash.WDOAZUqC.dpuf