Τζούμπα, Νότιο Σουδάν, 1η Ιουλίου, 2014: Η βία σε νοσοκομεία και η καταστροφή ιατρικών εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τις ιατρικές υπηρεσίες για πολλούς από τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς στο Νότιο Σουδάν, αναφέρουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) στην έκθεσή τους με τίτλο: «Νότιο Σουδάν: Διάχυτη βία κατά της ιατρικής περίθαλψης».
Από την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων που ξέσπασαν στο Νότιο Σουδάν τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε χώρο νοσοκομείων, ενώ σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις νοσοκομεία λεηλατήθηκαν ή κάηκαν, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Αυτά τα στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν την πλήρη εικόνα αλλά αποτελούν μόνο τα περιστατικά που έχουν υποπέσει στην αντίληψη της οργάνωσης στις περιοχές που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται.
«Οι συγκρούσεις κατά περιόδους χαρακτηρίζονται από περιστατικά ακραίας βίας, ακόμα και εναντίον των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης» δηλώνει Ο Ραφαέλ Γκοργιέ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Υπάρχουν ασθενείς που έχουν πυροβοληθεί στα κρεβάτια τους και ιατρικές εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας που έχουν καεί και καταστραφεί εξ’ ολοκλήρου. Οι επιθέσεις αυτές έχουν πολλαπλές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αποκοπεί από τις ιατρικές υπηρεσίες».
Στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει το διάλογο και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην παροχή ιατρικής περίθαλψης, και να συμβάλει στη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τους ανθρώπους του Νότιου Σουδάν.
Νοσοκομεία έχουν λεηλατηθεί στις πόλεις Μπορ, Μαλακάλ, Μπεντιού, Νασίρ και Λεέρ, συχνά κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών. Οι συνέπειες των πράξεων αυτών πηγαίνουν πολύ πέρα από τις βιαιοπραγίες αυτές καθαυτές, καθώς ευάλωτοι άνθρωποι στερούνται την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται απεγνωσμένα.
Για παράδειγμα, το νοσοκομείο των MSF στο Λεέρ, στα νότια της πολιτείας Γιούνιτι, το οποίο καταστράφηκε μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου. Ήταν η μοναδική ιατρική δομή, σε μια περιοχή με περίπου 270.000 ανθρώπους, που παρείχε δευτεροβάθμια περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής και της θεραπείας για τον HIV και τη φυματίωση. Ολόκληρα κτίρια έγιναν στάχτη ενώ καταστράφηκε ο εξοπλισμός για χειρουργικές επεμβάσεις, αποθήκευση εμβολίων, μεταγγίσεις αίματος και εργαστηριακές εργασίες.
Τον Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν και πάλι κάποιες δραστηριότητες, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στο Λεέρ. Μόνο μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες, τα μέλη του προσωπικού των MSF είχαν περιθάλψει περισσότερα από 1.600 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό. Ωστόσο, η οργάνωση δεν είναι σε θέση να παρέχει πλέον τις υπηρεσίες που παρείχε, όπως για παράδειγμα εμβολιασμούς ρουτίνας και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.
«Δυστυχώς, εξαιτίας της κρίσης χάσαμε τα ίχνη πολλών ασθενών μας. Μερικοί μπορεί να έχουν πεθάνει καθώς δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονταν», αναφέρει ο Μοχάμεντ Σοαΐμπ, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Τώρα, είμαστε πάλι πίσω έχοντας αναλάβει τη θεραπεία ορισμένων ασθενών, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε μόνο κάποιες από τις προηγούμενες υπηρεσίες μας. Για παράδειγμα, σε ολόκληρο το νότιο κομμάτι της πολιτείας Γιούνιτι, δεν υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης».
Στα νοσοκομεία στο Νότιο Σουδάν έχουν συμβεί κάποια από τα χειρότερα περιστατικά βίας. Στο κρατικό νοσοκομείο του Μπορ, 14 ασθενείς και ένας υπάλληλος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου.
Δεκατέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των έντεκα ασθενών που πυροβολήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα κρεβάτια τους, έχασαν τη ζωή τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαλακάλ τον Φεβρουάριο. Στο Κρατικό Νοσοκομείο της Μπεντιού, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένας υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της οργάνωσης να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια τη στιγμή που οι άνθρωποι τη χρειάζονται περισσότερο. Οι MSF απευθύνουν έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις, να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν μπορούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα χωρίς να έχουν το φόβο της βίας.