Γάζα: «Ένα μήνα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, οι ανάγκες είναι τεράστιες»

Γάζα/ Αθήνα 7 Αυγούστου 2014-Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Ιουλίου, μιλάνε για την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται για ακόμη μια φορά στην περιοχή και τις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων.

Ενώ η εύθραυστη εκεχειρία μετρά αντίστροφα στη Γάζα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν στα χαλάσματα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν σύντομες, διερευνητικές αποστολές σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ανάγκες του πληθυσμού αναφορικά με την παροχή ιατρικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης.

Με 40 άτομα προσωπικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν τη δική τους «μάχη» εδώ και έναν μήνα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge), παρέχοντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας.

Το νοσοκομείο Άλ Σίφα στην πόλη της Γάζας

Το νοσοκομείο Άλ Σίφα, με 600 κλίνες, είναι το βασικό νοσοκομείο για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα από τις 17 Ιουλίου στα επείγοντα, τη μονάδα εντατικής θεραπείας, το χειρουργείο και τη μονάδα εγκαυμάτων. Ανάλογα με την ένταση των βομβαρδισμών, καταφθάνουν κάθε φορά από 80 ως 180 τραυματίες. Η σοβαρότητα των περιστατικών ποικίλει, ωστόσο τα 2/3 των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» περισσότεροι από 2.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν δωρεά ιατρικών προμηθειών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 17 Ιουλίου. Στις 28 Ιουλίου το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, ενώ το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόταν μέσα σε αυτό, γεγονός που η οργάνωση
 καταδίκασε απερίφραστα (http://msf.gr/magazine/oi-giatroi-horis-synora-katadikazoyn-aperifrasta-tin-hthesini-epithesi-sto-nosokomeio-al).
 
 ©Nicolas Palarus/MSF

Η Μισέλ Μπεκ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μάς δίνει εικόνα από το βασικό νοσοκομείο της Γάζας: «Κύματα τραυματιών καταφθάνουν, ανάλογα με την ένταση των βομβαρδισμών. Βλέπουμε ανθρώπους με πολλαπλά τραύματα, εγκαύματα, τραύματα από οβίδα, ανθρώπους που χρειάζονται ακρωτηριασμούς. Μερικές φορές, ο αριθμός των τραυματιών που έρχονται είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Βλέπουμε πολλές γυναίκες και παιδιά. Τη νύχτα της 29ης Ιουλίου, οι ομάδες μας πραγματοποίησαν 27 χειρουργικές επεμβάσεις, 15 εκ των οποίων ήταν σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Την 30η Ιουλίου, η ομάδα πραγματοποιούσε κυριολεκτικά τη μία χειρουργική επέμβαση μετά την άλλη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας- 50 συνολικά. Ενίοτε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις έπρεπε να εκτελούνται μέσα στο ίδιο χειρουργείο».

Κλινικές μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι κλινικές μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα λειτουργούσαν από το 2007, περιθάλποντας εκατοντάδες ασθενείς ημερησίως, πριν ξεκινήσουν οι συγκρούσεις. Σήμερα, η ομάδα περιθάλπει 20 με 30 ασθενείς ημερησίως καθώς η πλειοψηφία των ασθενών δεν μπορεί να φτάσει στην κλινική εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Το νοσοκομείο Νάσσερ στην περιοχή Χαν Γιούνις


©MSF
Το 2010, ένα ειδικό χειρουργικό πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άνοιξε στο νοσοκομείο Νάσσερ στο Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, αλλά χρειάστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του λόγω των βομβαρδισμών.

Το νοσοκομείο Νάσσερ, με χωρητικότητα 100 κρεβατιών, είναι αυτή τη στιγμή υπερπλήρες. Στις 4 Αυγούστου, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από τεχνικό, αναισθησιολόγο και χειρουργό δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το προσωπικό για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας. Επίσης η οργάνωση έκανε δωρεές ιατρικών προμηθειών στις 12 και στις 30 Ιουλίου για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.


 ©Samantha Maurin/MSF


Άλλες δωρεές ιατρικών προμηθειών έχουν γίνει στο νοσοκομείο Καμάλ Εντουάν στην Μπεΐτ Λαγιάχ (βόρειο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας) στις 30 Ιουλίου και στην κεντρική φαρμακαποθήκη του Υπουργείου Υγείας για τη βόρεια και νότια Γάζα στις 15 Ιουλίου. Επιπλέον δωρεές υλικού έχουν γίνει στο Υπουργείο Υγείας από την αρχή της κρίσης.

Δυτική Όχθη


© Surinyach Garcia/MSF

Κι ενώ το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Όχθη συνεχίζει να υπάρχει ένταση, συλλήψεις και συγκρούσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ιατροψυχοκοινωνικό πρόγραμμα στη Ναμπλούς, στη Χεβρώνα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ για ψυχικά τραύματα σχετιζόμενα με συγκρούσεις. Συνολικά διεξήχθηκαν 6.386 συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης τον τελευταίο χρόνο.

Θερμή ανταπόκριση στην επείγουσα έκκληση για τη Γάζα


©Samantha Maurin/MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, απηύθυναν στην ελληνική κοινωνία επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια για τη Γάζα. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι άκρως συγκινητική στο  κάλεσμά μας» δηλώνει ο Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με την οικονομική κρίση, αποδεικνύουμε ότι η εσωστρέφεια μπορεί να υποχωρήσει έναντι της αλληλεγγύης προς ανθρώπους που κυριολεκτικά έχουν χάσει τα πάντα. Ευχόμαστε η ανταπόκριση αυτή να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι επιτακτικές και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τη δική μας πλευρά».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρινίζουν επίσης και τους λόγους για τους οποίους δεν δέχονται φάρμακα ή άλλες δωρεές σε είδος: «Για να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις επείγουσες κρίσεις αποτελεσματικά, από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούμε προσυσκευασμένα κιτ με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα αποστέλλουμε άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη προκύψει ανάγκη. Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι θα παραδοθούν σε άριστη κατάσταση και μάλιστα με αρκετά χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με το κόστος που απαιτείται για τη διαχείριση της συλλογής φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη