Απορρίφθηκε η Αγωγή του κ.Κατσανέβα εναντίον συντάκτη της Ελληνικής Wikipedia και της ΕΕΛ/ΛΑΚ

Απορρίφθηκε η Αγωγή του κ.Κατσανέβα εναντίον συντάκτη της Ελληνικής Wikipedia και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο της δράσης για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου (mycontent.ellak.gr) έχει ξεκινήσει από το 2011 πρωτοβουλία ενημέρωσης για την χρήση εμπλουτισμό της Wikipedia με απότερο σκοπό την ενίσχυση της δημιουργίας ανοιχτού εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου για την εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την επίτευξη του στόχου στο πλαίσιο της δράσης αυτής υλοποιούνται:

•    Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα θέματα του εγκυκλοπαιδισμού και του Ανοιχτού Περιεχομένου καθώς και της χρήσης και σύνταξης εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, προβάλλοντας το συνεργατικό παράδειγμα της Wikipedia, με ενημερωτικά σεμινάρια, εργαστήρια και ενέργειες επιμόρφωσης και κινητοποίησης

•    Η κινητοποίηση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην κατεύθυνση παραγωγής ανοιχτού εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, ώστε αυτό να απλωθεί σε περισσότερους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης.

Η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο με περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ελεύθερα με όποιον τρόπο επιθυμεί, ακόμα και εμπορικά, σύμφωνα με την Άδεια Creative Commons Attribution Sharealike 3.0. Η Wikipedia αποτελείται από κοινότητες ενεργών πολιτών από όλο τον κόσμο που αποκτούν τριβή με τη γνώση, την τεκμηρίωση, τη συνεργατικότητα, τον εθελοντισμό, τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων και οι οποίοι καταγράφουν τη γνώση σύμφωνα με κανόνες πολιτικής που διαμορφώνεται από τις ίδιες τις κοινότητες. Η Wikipedia αναπτύσσεται σε πολλές γλώσσες, καθώς και στην Ελληνική, όπου φέρει το όνομα «Βικιπαίδεια». Η συνεισφορά στη συγγραφή και στη διόρθωση των άρθρων είναι εθελοντική και γίνεται χωρίς αμοιβή. Οποιοσδήποτε μπορεί να συντάσσει και να τροποποιεί άρθρα της Wikipedia.

Η βασική πολιτική περιεχομένου που διέπει τη Wikipedia, βασίζεται σε τρεις αρχές: ουδετερότητα, επαληθευσιμότητα, όχι πρωτότυπη έρευνα. Σύμφωνα με τη Wikipedia αυτό σημαίνει ότι τα άρθρα δεν θα πρέπει να παίρνουν το μέρος μιας πλευράς, αλλά να εξηγούν τις πλευρές, αναλογικά και χωρίς προκατάληψη (ουδετερότητα), δημοσιεύεται μόνο το υλικό που είναι επαληθεύσιμο με αναφορά σε αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές (επαληθευσιμότητα) και δεν λειτουργεί ως δικτυακός τόπος με σκοπό την παρουσίαση πρωτότυπων ερευνών (όχι πρωτότυπη έρευνα).

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ πριν από περίπου 2 χρόνια έλαβε έγγραφο εξώδικης διαμαρτυρίας από τον κ. Κατσανέβα Θεόδωρο στο οποίο ζητούσε να γίνει διαγραφή μέρους του άρθρου που υπάρχει αναρτημένο στην «Βικιπαίδεια» για τον ίδιο, θεωρώντας ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι υπεύθυνη και εκπροσωπεί τους συντάκτες και διαχειριστές της Wikipedia καθώς και ότι εμπλέκεται στη σύνταξη του περιεχομένου της. Στη συνέχεια, και αφού η ΕΕΛ/ΛΑΚ ενημέρωσε εγγράφως ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εξώδικης διαμαρτυρίας καθώς δεν εκπροσωπεί τη Wikipedia, τόσο την ελληνική έκδοση αυτής αλλά και οποιαδήποτε άλλη και σε καμία περίπτωση δεν επιβλέπει τους διαχειριστές ή τους συντάκτες της, ούτε επιμελείται το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτήν, ο κ. Κατσανέβας προχώρησε σε αγωγή εναντίον της ΕΕΛ/ΛΑΚ αλλά και του συντάκτη που έχει αναρτήσει το εν λόγω άρθρο, κατέθεσε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν.

H απόφαση της 28.08.2014 απορρίπτει την αίτηση του Θ. Κατσανέβα και ως προς τον Diu και ως προς την ΕΕΛ/ΛΑΚ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους: δε θεωρεί ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας προσθέτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ή προσβλητική για τον αιτούντα πληροφορία πέραν των όσων αναγράφονται στην αρχική χειρόγραφη διαθήκη του Α. Παπανδρέου, την οποία κρίνει ως ισχυρή, κι επιπλέον κάνει αναφορά στο ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας έχει λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να γίνεται μια ισορροπημένη παρουσίαση της εν λόγω διαφοράς. Η αίτηση απορρίπτεται και για την ΕΕΛ/ΛΑΚ ως μη έχουσας τη δυνατότητα να ελέγξει και άρα να επέμβει στο περιεχόμενο των καταχωρήσεων.

Όπως έχει εξηγήσει η ΕΕΛ/ΛΑΚ επανειλημμένως:

Το να ενάγει κανείς την ΕΕΛ/ΛΑΚ για ένα άρθρο της Βικιπαίδειας έχει την ίδια αξία και λογική συνέπεια με την απόφαση κάποιου που έπαθε δηλητηρίαση από οργανικό σπανάκι να ενάγει την Greenpeace επειδή υποστηρίζει την καλλιέργεια οργανικών προϊόντων

Τα δικαστήρια έχουν την τάση να κοιτούν στο παρελθόν, αφού εξετάζουν περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί βασισμένα σε νόμους που εκφράζουν την συμφωνία μιας κοινωνίας για το πως πρέπει να ρυθμίζονται κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις.
Η τεχνολογία έχει την τάση να κοιτάει στο μέλλον, καθώς μας δίνει νέες δυνατότητες αλλάζοντας, έτσι, την ίδια την καθημερινότητά μας.
Η περίπτωση της απόφασης σε σχέση με τη Βικιπαίδεια είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που τεχνολογία και δίκαιο φαίνεται να βρίσκουν ένα κοινό σημείο: Αυτό της κοινής λογικής. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε από την ιστορία της υπόθεσης Κατσανέβας vs. Diu και ΕΕΛ/ΛΑΚ.
--
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!