Η Φθιώτιδα σε εικόνες
Το Υδροθεραπευτήριο στα Ιαματικά Λουτρά των Καμένων Βούρλων (1951)
Φωτό: Λουτρά ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ. Το Υδροθεραπευτήριο (Νο 482-20 - χρησιμ. 22.9.51)
Στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, κατατάσσονται από ειδικούς επιστήμονες οι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο.
Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων αναβλύζουν στους πρόποδες του βουνού Κνημις, έχουν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. Υπάρχουν οι ραδιενεργές πηγές, η υδρόθειο-χλωρονατριούχος μια σιδηρούχος και η καλλυντική πηγή της Αφροδίτης, που περιέχει καλλοειδές θείον. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται πολλές και διάφορες παθήσεις.
Τα ιαματικά νερά των πηγών των Καμένων Βούρλων τροφοδοτούν τα δύο υδροθεραπευτήρια της πόλης τον «Ιπποκράτη» και τον «Ασκληπιό», που διαθέτουν λουτήρες, πισίνες και μια σύγχρονη ανοιχτή πισίνα, που βρίσκεται στο χώρο γύρω από τα υδροθεραπευτήρια. Στον ίδιο χώρο έχουν φυτευτεί δένδρα ευκαλύπτων, που επιτείνουν την ευεργετική δράση των νερών, ενώ γενικά η φύση της περιοχής είναι αξιόλογη.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου τα Καμένα Βούρλα κατακλύζονται από ανθρώπους μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα να καρπωθούν τα ευεργετικά συστατικά των ιαματικών νερών της περιοχής.