Στυλίδα: Εκδήλωση «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΙΑ ΕΝ ΦΘΙΑ», την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στο κτήριο του ΟΣΚ

Η ανατολική Φθιώτιδα περισσότερο από κάθε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό κρίκο με το βασίλειο του Αχιλλέως και των Μυρμιδόνων.
Μυρμιδόνες ήταν οι Αχαιοί που έζησαν παράλληλα στις ίδιες χρονολογίες (περί το 1280 π.Χ) με τους Αχαιούς των Μυκηνών και κατά τον Όμηρο απέστειλαν 50 πλοία στην εκστρατεία της Τροίας με επικεφαλής τον Αχιλλέα.
Οι πόλεις των Μυρμιδόνων ήταν η ΕΛΛΑΔΑ (σημερινή Λαμία), η Φθία ( Ναρθάκιον ή σημερινό Λιμογάρδι),η Τραχίνα (μετέπειτα Σπαρτιατική αποικία κοντά στις Βαρδάτες), η Άλος ή Εχίνους πόλις ή Αχινός σήμερα), η Αλόπη (παραλία Ραχών – Φούρνοι) και η Λάρισα η Κρεμαστή ή Πελασγικόν Άργος που δεν είναι άλλη από την σημερινή Πελασγία.
Όπως βλέπουμε αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα και την Τραχίνα, οι άλλες τέσσερις πόλεις βρίσκονται στην ανατολική Φθιώτιδα, ήτοι η Φθία, η Άλος, η Αλόπη και η Πελασγία, ενώ εύλογο είναι και το ερώτημα: Από πού απέπλευσαν τα πενήντα πλοία του Αχιλλέα για την Τροία;
Η απάντηση είναι εύκολη αφού τα αρχαία Φάλαρα ήταν από τους σημαντικότερους λιμένες της Θεσσαλίας και προϋπήρχε ως οχυρωματικός λιμένας πριν της Ρωμαϊκής εποχής κατά τον Στράβωνα. Σε συνδυασμό ότι ήταν κοντά στην αρχαία Ελλάδα (Λαμία) και την Φθία (Λιμογάρδι) αυτό το γεγονός τοποθετεί την ιστορία της Στυλίδας πολύ πριν την Ρωμαϊκή περίοδο όπου έχουμε τις σημερινές αρχαιολογικές ενδείξεις αφού το επιβεβαιώνει και ο Στράβων για το σεισμό που υπέστη η πόλις το 426 π.Χ, δηλαδή 60 μόλις χρόνια μετά την Μάχη των Θερμοπυλών που έλαβε χώρα το 480 π.Χ.
Ο Αχιλλεύς θα μπορούσε όμως να αποπλεύσει και από την Άλο (Αχινό) αφού γεωγραφικά ο Καραβόμυλος αποτελεί το πλέον φυσικό λιμένα της περιοχής και το όνομά του μαρτυρεί την ύπαρξη καραβιών από αρχαιοτάτης εποχής.
Η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μυρμιδόνων (κάστρο του Αχιλλέα και ο τάφος του) αποτελεί ένα φλέγον ιστορικό θέμα μείζονος σημασίας για την ανάδειξη της Μυθιστορίας και της Ιστορίας του τόπου.
Τα «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΙΑ ΕΝ ΦΘΙΑ» τιμώντας τον ήρωα Αχιλλέα και τους πρώτους έλληνες κατοίκους της περιοχής, ξεκινούν μία διαδρομή πολιτισμού κατά βάση, με μουσικούς, θεατρικούς και αθλητικούς αγώνες με επίκεντρο τη Στυλίδα, έδρα του ομώνυμου σημερινού Δήμου. Θα διεξαχθούν παράλληλα ημερίδες, συνέδρια και διαλέξεις σεμιναριακού χαρακτήρα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα ακολουθούν ερωτήσεις, επεξηγήσεις και συζήτηση με το κοινό.
Η σύσταση ομάδας πολιτισμού με αντικείμενο την ανεύρεση, επισήμανση και αξιοποίηση των αρχαιολογικών τόπων της περιοχής μας είναι μία ανοιχτή πρόταση στο Δήμο μας και περιμένουμε την υλοποίησή της από την Δημοτική μας Αρχή που πρόσφατα πήρε τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει το έργο της έτσι όπως το εξήγγειλε και εφήρμοσε από την πρώτη τετραετία που έδωσε καθοριστικό το δείγμα γραφής της στα δρώμενα του τόπου.
Πρώτη εκδήλωση «ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΙΑ ΕΝ ΦΘΙΑ» πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 στις 7.30 το βράδυ στο κτήριο του ΟΣΚ με τρεις θεματικές ενότητες:
1. Ανατολική Φθιώτιδα 3.200 χρόνια Ιστορίας. (Εισηγητής Δημήτριος Μαντές)
2. Η είσοδος της Γαίας στη Χρυσή εποχή του Υδροχόου - Το μήνυμα του Χριστού στην ανθρωπότητα. (Εισηγήτρια η συγγραφέας Φίλις Χρυσού).
3.Το ταξίδι της Ψυχής μας στο συνεχές γίγνεσθαι. (Εισηγήτρια η συγγραφέας Ουρανία Καμανά).

Οι διαλέξεις πολιτιστικού και πνευματικού χαρακτήρα θα συνεχιστούν κάθε μήνα με ποικίλα θέματα που αφορούν την τοπική μας ιστορία και την αφύπνιση της ελληνικής μας συνείδησης, ούτως ώστε να μην λησμονούμε ότι είμεθα απόγονοι ένδοξων προγόνων οι οποίοι μεγαλούργησαν και άφησαν σε μας βαριά κληρονομιά για την συνέχιση του δικού τους έργου. Ενός έργου που κοντεύει να «λησμονηθεί», ενώ θα πρέπει να προβάλλεται διαρκώς μέσω της Παιδείας ως ελληνοκεντρικής κατεύθυνσης, μέσω της γλώσσας ( η ελληνική γλώσσα πτωχεύει καθημερινά και περιορίζεται ο έλλην Λόγος), ενώ τέλος το έργο αυτό έχει ανατεθεί στους τοπικούς φορείς και σε άτομα που αγρυπνούν και ανησυχούν για το μέλλον και την πορεία της Πατρίδας μας.
Δημήτριος Μαντές
Ιδρυτής
"ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΙΑ ΕΝ ΦΘΙΑ"

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη