Πόλεις και φορείς από τις δύο όχθες της Μεσογείου συναντώνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πόλεις και φορείς από τις δύο όχθες της Μεσογείου συναντώνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ένα κοινό παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον.
1 Οκτωβρίου 2014 

Το 5ο Φόρουμ με θέμα «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο» θα λάβει χώρα 11 και 12 Οκτωβρίου 2014 στον Πειραιά και στην Αθήνα. Διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Τύρου (Tyre Foundation www.fondationtyr.org), το οποίο έχει έδρα το Παρίσι και τη Βηρυτό και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη Γενεύη με στόχο την προστασία της ιστορικής πρωτεύουσας της Φοινίκης, Τύρο, και άλλων εμβληματικών τόπων της Μεσογείου.
 Το Tyre Foundation ίδρυσε το 2009 υπό την αιγίδα της UNESCO το Σύνδεσμο Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Πόλεων (LCCPP), πόλεων που μοιράζονται κοινούς αρχαίους πολιτισμούς, βασισμένους στη θάλασσα, τις πολιτιστικές κι εμπορικές συναλλαγές στη Μεσόγειο. Οι τέσσερις άξονες δράσης του Συνδέσμου είναι: Πολιτισμός & Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Τουρισμός, Παραδοσιακές Τέχνες και Θαλάσσιο Περιβάλλον. Ήδη δύο έργα είναι υπό εξέλιξη: το «Ινστιτούτο Ερευνών για τον Χαναανικό, Φοινικικό και Καρχηδονιακό Πολιτισμό» και το Κέντρο για την ανάπτυξη των παραδοσιακών τεχνών «Ashtart village».
 
Το Φόρουμ θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, επιχειρηματικούς παράγοντες και άλλους εταίρους από τις δύο όχθες της Μεσογείου (Γαλλία, Ελλάδα, Λίβανος, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία). Στόχος του Φόρουμ είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των πόλεων του δικτύου, που σήμερα φθάνουν τις 52 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων 6 ελληνικών πόλεων. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά [Χαριλάου Τρικούπη 31], έναν ήδη πολύτιμο συνεργάτη του Συνδέσμου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
 
Το «Κολέγιο των Δημάρχων» πόλεων από τις δύο όχθες της Μεσογείου (Βηρυτός, Cádiz, Byblos, Saida, Tripoli, Baalbeck, Πάρος, Ρέθυμνο, Σάμος, Θήβα, Σύρος, Κάρπαθος, Κύθηρα, Ρόδος κλπ) που θα συγκληθεί κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, θα φιλοξενηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, όπου θα υπογραφεί Χάρτα Συνεργασίας.
 
Η ώρα των γυναικών
 
Το Φόρουμ θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους στον Πειραιά και την Αθήνα και ολοκληρωθεί με ένα ξεχωριστό Gala Dinner και τελετή απονομής των βραβείων Elissa-Didon στο εμβληματικό Μουσείο Ακρόπολης στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 21:30. Τα Βραβεία Elissa-Didon, εμπνευσμένα από την πριγκίπισσα της Φοινίκης Elissa (επίσης γνωστή στην Τυνησία ως Didon), ιδρύτρια της Καρχηδόνας και σύμβολο γυναικείας δύναμης, θα απονεμηθούν για πρώτη φορά διεθνώς, σε τέσσερις ξεχωριστές γυναίκες από το Βορρά και το Νότο της Μεσογείου για την πολύτιμη και συστηματική συμβολή τους στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου: Lady Yvonne Cochrane (Λίβανος), Ρόδη Κράτσα (Ελλάδα), Chérifa Kheddar (Αλγερία), Souhair Belhassen (Τυνησία).
 
Τα βραβεία θα απονεμηθούν από σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο κ. Hervé de Charette, Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προστασία της Τύρου (AIST) και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και ο κ. Boutros Boutros Ghali, πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο πλαίσιο της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού στη Μεσόγειο, μία πολιτιστική κρουαζιέρα με την πολύτιμη συμβολή του Έλληνα Πρέσβη κ. Τάσου Κριεκούκη (ευγενική προσφορά) θα ακολουθήσει στις 13 - 18 Οκτωβρίου 2014 σε ελληνικά νησιά και λιμάνια ιστορικού ενδιαφέροντος του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες) και των Κυκλάδων (Πάρο, Δήλο, Μύκονο). Τους συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα από όλη τη Μεσόγειο θα υποδεχθούν οι Δημοτικές αρχές και θα τους ξεναγήσουν στους αρχαιολογικούς χώρους κάθε νησιού.
κα Maha Chalabi, Πρόεδρος του Tyre Foundation και του Συνδέσμου LCCPP
«Ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Πόλεων (LCCPP) διοργανώνει κάθε χρόνο ένα Φόρουμ σε μια διαφορετική πόλη/χώρα του Συνδέσμου. Φέτος, είναι μεγάλη μας χαρά που γίνεται στην Ελλάδα, κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτισμού.»
Νικήτρια από την Ελλάδα του Βραβείου Elissa-Didon κα Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Είναι μεγάλη μου τιμή να λαμβάνω αυτό το διεθνές βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά ξεκινώντας από την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Είναι μία σπουδαία αναγνώριση του αγώνα μου για την προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών στην περιοχή της Μεσογείου. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά αλλά σε όλες τις χώρες σοβαρά. Θα τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όταν πιστέψουμε στην αξία όλου του ανθρώπινου δυναμικού ανδρών και γυναικών.».
Στην Αθήνα για την προετοιμασία του Φόρουμ και των εκδηλώσεων, η κα Maha Chalabi με τον κ. Νίκο Σταμπολίδη, Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και Μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Χαναανικό, Φοινικικό και Καρχηδονιακό Πολιτισμό του Συνδέσμου LCCPP με έδρα τη Βηρυτό.
Χορηγοί των εκδηλώσεων : οι εταιρείες Consolidated Contractors Company (CCC), BB Energy (diamond sponsors) και η εταιρεία Tanweer Group (silver sponsor). Υποστηρικτές: το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι ελληνικές εταιρείες Ζολώτας και Apivita, το Liban Post και η Ελληνο-Γαλλική Σχολή «Άγιος Παύλος».

Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, επικοινωνήστε με την εταιρεία Μίλητος Συμβουλευτική (κα Ελισάβετ Αγγελακοπούλου, T: 210-6772129Eangelakopoulou@militos.org). Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές σε εταιρικές χορηγίες. 

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!