Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ‘Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις’ τοποθετήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η κα Ε.Μακρή-Θεοδώρου.
Αναφερόμενη αρχικά στην επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης του σημαντικού τομέα της έρευνας, τόνισε πως οι βασικοί στόχοι της είναι να καλυφθούν ανάγκες, να αποφευχθούν επικαλύψεις και να σταματήσει ο κατακερματισμός των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων. Κυρίως, όμως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των διαθεσίμων πόρων.
Συνεχίζοντας, η κα Μακρή τόνισε τη σημασία της θεσμοθέτησης των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της έρευνας στην περιφέρεια. Κατέθεσε και έγινε αποδεκτή η τροπολογία 2047/301 με την οποία περιγράφονται επακριβώς τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Κεντρικής Ελλάδας(Ε.ΕΠΙ.Κ), το οποίο αποτελείται από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με έδρα το Βόλο και το Δίκτυο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΔΙΚΕ) με έδρα τη Λαμία.
Υποστήριξε πως η πληροφορική, όπως άλλωστε είχε τοποθετηθεί από την αρχή, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, για την εισαγωγή σε σχολές όπου είναι βασικό μάθημα.
Τέλος, με αφορμή των μεταγραφών της ειδικής κατηγορίας εισακτέων του ποσοστού 5% από φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ζήτησε να ισχύσουν για αυτούς οι μεταγραφές, δεδομένου ότι αφορά την ίδια τους τη ζωή(προκειμένου να βρίσκονται κοντά σε νοσηλευτικά ιδρύματα), τροπολογία που ο υπουργός έκανε αποδεκτή. Θίγοντας το γενικότερο θέμα των μετεγγραφών και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται, η Βουλευτής δήλωσε ότι θα πρέπει η πολιτεία να αναζητήσει άλλο τρόπο προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικογένεια που αδυνατεί να σπουδάσει τα παιδιά της.