Στις 26/11 και 10/12 πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του InnovAthens από συνεργάτες της Ομάδας Ανοιχτών Τεχνολογιών της ΕΕΛΛΑΚ δύο ενημερωτικές συναντήσεις για την εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων. Τις δύο συναντήσεις παρακολούθησαν περίπου 45 εκπαιδευτικοί που επιθυμούσαν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν την ένταξη των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης στη διδασκαλία τους. Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να είναι να αποτελέσει εισαγωγή στις πρακτικές, μεθοδολογίες και διαθέσιμες επιλογές στη χρήση εκτυπωτών τρισδιάστατων αντικείμενων στην εκπαίδευση.
Οι παρουσιάσεις κάλυψαν την εισαγωγή στις έννοιες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού και παραμετροποίησης αντικειμένων, τις φιλοσοφίες και μεθοδολογίες ένταξης των τεχνολογιών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία (π.χ. systems thinking, design thinking κ.α) όπως και τα πιθανά οφέλη ή προβλήματα από την υιοθέτησή τους. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια αναφέρθηκε πως μέσα στις βασικές προτεραιότητες που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών στα σχολεία θα πρέπει να είναι και η ανάπτυξη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σεναρίων χρήσης της.
Εκφράστηκε επίσης η διάθεση από την πλευρά των εκπαιδευτικών και δασκάλων για επισκέψεις με τις τάξεις τους στο InnovAthens για να παρακολουθήσουν σεμινάρια επίδειξης της τεχνολογίας με τους μαθητές τους. Συζητήθηκε τέλος η δυνατότητα δανεισμού του εξοπλισμού στα σχολεία για σύντομο χρονικό διάστημα για υποστήριξη των δημιουργικών ιδεών και προτάσεων των μαθητών. Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θα απευθυνθεί στην ΕΕΛ/ΛΑΚ αναφέροντας το project για το οποίο επιθυμεί το δανεισμό του εκτυπωτή, τους εκπαιδευτικούς και διδακτικούς στόχους που επιδιώκονται καθώς και τη μεθοδολογία εξασφάλισης ανατροφοδότησης για την κάθε προσπάθεια. Συνοδευτικό υλικό σεμιναρίου {Φυλλάδιο Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ} {Αρχείο Παρουσίασης}
Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ:
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, του FAB LAB ATHENS και μέλος του Open Government Partnership (OGP) Network.