Λαμπρός εορτασμός των 3000 Οσιομαρτύρων Πατέρων και Αββάδων των εν τη Λαύρα του Χοζεβά αναιρεθέντων στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Τιθορέας

Λαμπρός εορτασμός των 3000 Οσιομαρτύρων Πατέρων και Αββάδων των εν τη Λαύρα του Χοζεβά αναιρεθέντων στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Τιθορέας. (ΦΩΤΟ)

       Με πανηγυρική αγρυπνία και κατάνυξη εορτάσαμε στην Ιερά Μονή μας , την μνήμη των 3000 Οσιομαρτύρων Πατέρων και Αββάδων των εν τη Λαύρα του Χοζεβά αναιρεθέντων το 614 μ.Χ , υπό των Περσών.

       Στην εόρτια ακολουθία προεξήρχε και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλαντίου και Λοκρίδος κ.κ. Νεκτάριος , Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής μας.

       Την 9ην/22α του μηνός  Ιανουαρίου , η αγία μας εκκλησία εορτάζει και πανηγυρίζει την μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων, Πατέρων και Αββάδων που έζησαν και μαρτύρησαν στην Ιερά Μονή του Χοζεβά που βρίσκεται είς την βαθύτατη έρημο του Ιορδάνου.





       Η Μονή του Χοζεβά είναι κτισμένη στα κτήματα των Αγίων Ιωακείμ και Άννης· εκεί ευαγγελίσθη ο Θεοπάτωρ Ιωακείμ, ότι θα γεννήσει η Αγία Άννα την Κυρία Θεοτόκο.

       Το 614 μ.Χ., που η Μονή βρισκόταν σε πλήρη ακμή και άνθιση , εγκαταβιούσαν 6.000 Πατέρες, 3.000 στα σπήλαια της ερήμου εκτός και γύρω από αυτήν και 3.000 εντός της.

       Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες εξεστράτευσαν εναντίον της Αγίας πόλεως των Ιεροσολύμων, πέρασαν και από την Ιερά Μονή Χοζεβά, συνέλαβαν τους εντός της Μονής Πατέρες και αφού τους υπέβαλαν σε μαρτυρικά βασανιστήρια , τους εφόνευσαν.


       Οι εναπομείναντες ζώντες Πατέρες, συνέλεξαν τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων αδελφών τους, και τα ενεταφίασαν σε παρακείμενο σπήλαιο, εκτός της Ιεράς Μονής, το οποίο και εσφράγισαν για να μην το ανακαλύψουν και λεηλατήσουν ξανά οι Πέρσες.

       Τα ίχνη αυτού του σπηλαίου, με την πάροδο των ετών εχάθησαν και υπήρχε μόνον η παράδοση περί του ενταφιασμού των Μαρτύρων.

       Κατά περιόδους έγιναν προσπάθειες για την ανεύρευση του σπηλαίου, αλλά δεν τελεσφόρησαν.

       Στις αρχές του 20ου αιώνος, μετά από αγρυπνία που είχε η Μονή, πρός τιμήν των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, δύο Πατέρες είχαν βγεί να μαζέψουν σαλιγκάρια, μετά από μία απρόσμενη βροχή για την περιοχή του Χοζεβά, για το εόρτιο έδεσμα της ημέρας . Ενώ ευρίσκονταν στην έρημο, τους ήλθε άρρητος ευωδία, διότι από την βροχή υποχώρησαν τα χώματα που έκλειναν την είσοδο της σπηλιάς, που ευρίσκοντο τα λείψανα των Αγίων. Η είδηση για την ανεύρεση των Αγίων έγινε δεκτή με κωδωνοκρουσίες και όλοι οι πατέρες συνήχθησαν και απέδωσαν τιμές και προσεκύνησαν τα Άγια Λείψανα των αναιρεθέντων Πατέρων, τα οποία ο Κύριος μας εχάρισε και αποτελούν πηγή ιαμάτων και αγιασμού των πιστών, που με ευλάβεια και πίστη προσφεύγουν στους Αγίους και ζητούν τις πρεσβείες και τις μεσιτείες τους προς τον Κύριο και Θεό μας.

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος , ηγούμενος της Μονής του Χοζεβά
    
       Η Ιερά Μονή μας εορτάζει και πανηγυρίζει αυτούς τους μαγάλους Αγίους Οσιομάρτυρες Χοζεβίτες Πατέρες , διότι κατέχει ως μέγιστη ευλογία μία Αγία Κάρα, ενός εκ των 3.000 μαρτύρων, την οποία εδώρησε ο πολυσέβαστος Γέροντας της Ιεράς Μονής Χοζεβά Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, στον τότε Ιεροδιάκονο και νυν Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγητρίας Τιθορέας , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταλαντίου και Λοκρίδος κ.κ. Νεκτάριο, το έτος 1986, ένα μηνα πρίν την Κοίμηση του γέροντα Αμφιλοχίου.

Ο μακαριστός Αρχιμ. Αμφιλόχιος , ηγούμενος του Χοζεβά , με τον τότε ιεροδιάκονο και νυν Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγητρίας Τιθορέας , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταλαντίου και Λοκρίδος κ.κ. Νεκτάριο
       
      Μας συγκινεί το γεγονός ότι μετά την  λεηλασία της μονής Χοζεβά και την  σφαγή των Πατέρων, το 614 μ.Χ. , ένα τμήμα από τους εναπομείναντες πατέρες , μαζί με την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης ίδρυσαν μοναστήρι στην Αμοργό, την γνωστή ιστορική Μονή Χοζοβιωτίσσης.

       Ένα άλλο τμήμα ήλθε και κατοίκησε στην περιοχή  από τη Λιβαδειά μέχρι και την Αμφίκλεια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές.


       Τέτοιες πληροφορίες ιδιαιτέρως αναφέρονται σε πολύτιμο τόμο με ιστορικά στοιχεία για τα μοναστήρια της περιοχής αυτής που εκδόθηκε το  2005 με τίτλο "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ" από τον τότε Μητρ. Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο . Γι' αυτό και υφίστανται πολλά Παρεκκλήσια και Ασκηταριά στην περιοχή αυτή που βρίσκεται κτισμένη η Ιερά Μονή μας , με το όνομα Αγία Ιερουσαλήμ.

       Σε στρατιωτικούς χάρτες, ακριβώς πάνω από την Ιερά Μονή μας σημειώνεται τοπωνύμιο "του ασκητή".  Η πρώτη  πλαγιά που βρίσκεται  πάνω από τη Μονή μας ονομάζεται "Νήψη" κ.α. , που σημαίνει ότι στην περιοχή μας ήταν ανεπτυγμένος ο Μοναχισμός.

      Ευχόμεθα, οι Άγιοι Χοζεβίτες Πατέρες να χαρίζουν σε όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής μας την χάρη τους και να πρεσβεύουν στον Θεό για όλους μας, ιδιαιτέρως στις τόσο δύσκολες ημέρες που ζούμε.




Για να δείτε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη