Γ.Κοτρωνιάς: Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κοιλάδα του Σπερχειού δυστυχώς επαναλαμβάνονται

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΚΟΤΡΩΝΙΑ

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κοιλάδα του Σπερχειού δυστυχώς επαναλαμβάνονται με δυσμενείς  επιπτώσεις κάθε φορά στη ζωή και την οικονομία της περιοχής μας.

Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια παρά τις όποιες προτάσεις και υποδείξεις των τοπικών φορέων -αυτοδιοικητικών και επιστημονικών- προτιμούσε να αντιμετωπίζει κάθε φορά τις συνέπειες του φαινομένου και όχι τις αιτίες του.

Ο ΟΣΕ και ο Ε65 παράλληλα με τα έργα τους επέτειναν τις επιπτώσεις του φαινομένου το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνότερα.

Θεωρώ ότι στην πρόσφατη πλημμύρα υπήρξε μία συντονισμένη και επιτυχής αντιμετώπιση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και από τους εμπλεκόμενους δήμους. Επειδή όμως τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα επανεμφανιστούν και γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια συντονισμένη πολιτική προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

1.Πρώτα απ΄όλα την αποζημίωση των πληγέντων

2. Συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων της κοίτης του Σπερχειού και του μεριστή που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

3. Υδρολογική μελέτη της κοιλάδας του Σπερχειού για να εντοπισθούν τα σημεία όπου μπορεί να συνδυαστεί η αντιπλημμυρική προστασία με την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

4. Άσκηση πίεσης σε ΕΡΓΟΣΕ και παραχωρησιούχο Ε65 για τον συντονισμό και την συνδυαστική ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που αντιστοιχούν στον καθένα.

5. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να πιάσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα εκεί που γεννιέται και όχι να αποκαθιστούμε τις ζημιές από τις επιπτώσεις του. Είναι καιρός με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ορεινής υδρονομίας σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία μέσα από ένα 3ετές πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής μικρών στοχευμένων έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία και στη μελέτη τους αλλά και στη κατασκευή τους, είναι πολύ φθηνότερα από οποιεσδήποτε άλλες τεχνικές παρεμβάσεις.

6. Πρέπει να πετύχουμε με μικρά και πολλά κοιλαδοφράγματα ή μικρά ανασχετικά φράγματα αφενός την συγκράτηση των γαιών που παρασύρονται, φράζουν την κοίτη του Σπερχειού και επιχώνουν τον Μαλιακό και αφετέρου την αποφυγή δημιουργίας μεγάλων ποσοτήτων απορροής ομβρίων με σύγχρονο εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα προς όφελος της γεωργικής παραγωγής.

Με πολύ μικρότερες δαπάνες από αυτές που το κράτος κάνει κάθε χρόνο θα εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα προστατεύοντας ταυτόχρονα και το φυσικό μας περιβάλλον και αξιοποιώντας το βρόχινο νερό που θα μετατραπεί από εφιάλτης σε ευεργέτης του τόπου.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη