Ο Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών
Παρέμβαση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών έκανε στις 11/3/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, καθώς οι Τζιχαντιστές ενισχύουν τις δυνάμεις τους και γίνονται πιο επιθετικοί και πιο επικίνδυνοι, η συνεργασία της Ε.Ε. με τον Αραβικό Σύνδεσμο μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της τρομοκρατίας. Η συνεργασία όμως δεν μπορεί να μείνει μόνο στα ζητήματα ασφάλειας. Πρέπει να επεκταθεί και στο πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στα Αραβικά κράτη. Η συνεργασία Ε.Ε- Αραβικού Συνδέσμου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των Αραβικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί επίσης να παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, και ιδίως των χριστιανικών κοινοτήτων, η αναβάθμιση του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών, ο περιορισμός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα συμβάλλουν στο να χτυπηθούν τα κοινωνικά αίτια που ρίχνουν λίπασμα στην ανάπτυξη των Τζιχαντιστών. Επισημαίνω επίσης ότι το Κατάρ και η Τουρκία θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους για τις σχέσεις τους με τους Τζιχαντιστές».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Δεν υποστηρίζω ότι θα πρέπει επεμβατικά η Ε.Ε να διαμορφώσει νόρμες σε επίπεδο εκδημοκρατισμού ή και κοινωνικής συμπεριφοράς και να τις επιβάλλει στα Αραβικά κράτη. Είναι βέβαιο όμως ότι με την όσμωση, η οποία γίνεται, θα υπάρξει μια διεύρυνση της δημοκρατίας στα Αραβικά κράτη, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το να κλείνουμε τα μάτια μας στις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα Αραβικά κράτη είναι λάθος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνουμε. Όμως οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να έχουν το στοιχείο της συνεργασίας και όχι της επέμβασης».