Πάπια γεμιστή, με μήλα και δαμάσκηνα
- 2 πάπιες,
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 14 δαμάσκηνα χοντροκομμένα
- 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- το συκώτι απο τις πάπιες ψιλοκομμένο
- Χυμό 1 πορτοκαλιού
- ½ φλ. τσ. κονιάκ ή αρμανιάκ
- 1 φλ. τσ. μαυροδάφνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα δαμάσκηνα να φουσκώσουν μέσα στο κονιάκ, 1-2 ώρες.
- Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε μέσα-έξω τις πάπιες.
- Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σιγοψήνουμε τα μήλα με την κανέλα για 5′-6′.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
- Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε 3′-4′.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με το κονιάκ και ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και αφήνουμε να την πιεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 190°. Γεμίζουμε τις πάπιες και ράβουμε το άνοιγμα.
- Τις βάζουμε να ψηθούν σε πυρίμαχο σκεύος (καλύτερα πήλινο), με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το χυμό του πορτοκαλιού, για 1.30′- 2 ώρες.
- Βγάζουμε τις πάπιες και μαζεύουμε τη σάλτσα τους, σε βαθύ σκεύος. Αφαιρούμε όλο το λίπος (αυτό γίνεται ευκολότερα, αν παγώσουμε για λίγο τη σάλτσα).
- Δένουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας ζωηρά με 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, από το ψυγείο.
Πηγή: Chefs club