Κων/νου Ηλ. Μήτσιου
Φέτος, με αφορμή την Ημέρα του Βιβλίου (23 Απριλίου), ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος, ανέλαβε μια ιστορική και τιτάνια προσπάθεια προβολής του πνευματικού έργου των μελών τού Ομίλου επί εικοσαήμερο (20 Απριλίου – 10 Μαΐου) στην αίθουσα της Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα (έκθεση βιβλίων, παρουσιάση των μελών του Ομίλου, έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις καθημερινώς βιβλίων μελών του Ομίλου, κλπ.).
Η Φθιώτιδα απέκτησε ασυνήθη πνευματική κίνηση και φως (πνευματικό φως) επέλαμψε στη Λαμία, στην πρωτεύουσα της Ρούμελης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ιδιαίτερα στην ακάματη πρόεδρο κ. Βασιλική Νικοπούλου, η οποία δε φείδεται χρόνου και κόπου από της αναλήψεως των καθηκόντων της στον Όμιλό μας.
Το μέλλον της χώρας μας θα παραμένει αβέβαιο και σκοτεινό, όσο η Παιδεία δε θα ξεκινά από τη σωστή εκμάθηση της γλώσσας μας και δε θα ολοκληρώνεται με πλούσιες γενικές γνώσεις και άριστη εξειδίκευση. Γιατί χωρίς κεφάλια, ακόμα και άφθονα κεφάλαια να υπάρξουν, θα αποδειχθούν άχρηστα και θα σπαταληθούν άσκοπα. Η Λογοτεχνία, επομένως, είναι το τραπέζι της ψυχικής τροφής που γευόμαστε επάνω του την ουσία της ζωής και ο συγγραφέας οφείλει με το βιβλίο του να δώσει μηνύματα, να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο και να πάρει το λαό και να τον ανεβάσει στον κόσμο των σημαντικών κατακτήσεων του σύγχρονου στοχασμού.
Ιδού γιατί πρέπει το βιβλίο να γίνει τροφή της νεότητας, χαρά των γηρατειών, στόλισμα της ευτυχίας, καταφύγιο της δυστυχίας, τέρψη στο σπίτι, σύντροφος στη νύχτα, στο ταξίδι, στην εξοχή.
Όσο η επιστήμη και η παιδεία προχωρούν, όσο ο κόσμος μας γίνεται «κόσμος κειμένων» και «κόσμος πληροφοριών» τόσο περισσότερο μεγαλώνει η σημασία τού βιβλίου. Η αυτοεκπαίδευση, η αναστροφή μας με το βιβλίο παραμένει διεθνής πρακτική και κλασική προσέγγιση στη γνώση, όσο και αν τη θέση τού εντύπου βιβλίου παίρνει σήμερα το ηλεκτρονικό βιβλίο. Είναι μια ακόμα εφαρμογή τού βιβλίου, που απλώς γίνεται «μηχανικώς αναγνώσιμο».
kostasmitsios@yahoo.gr