Για άλλη μια φορά ακούστηκαν διαπιστώσεις, προτάσεις, ιδέες, με τη λογική βέβαια του «κάνουμε ό,τι μπορούμε», «δεν έχουμε χρήματα», «δεν έχουμε προσωπικό» κ.λ.π. και από τον κ. Υπουργό και από τον κ. Περιφερειάρχη. Σε αυτό που συμφωνούμε είναι ότι παρά τα μεγάλα ΘΑ από τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα στην περιοχή των Οινοφύτων. Αντί να δοθούν οριστικές λύσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων της περιοχής συνεχίζουν να τοξινώνονται αφού παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τις κοινές υπουργικές αποφάσεις παραμένουν ενεργές οι εστίες της ρύπανσης , της μόλυνσης, ενώ υπάρχουν και πηγάδια, βόθροι, δεξαμενές που συγκεντρώνονται τα απόβλητα. Με βάση το συμπέρασμα της έκθεσης ότι πιθανή πηγή της ανθρωπογενούς ρύπανσης που προκαλεί την υποβάθμιση της ποιότητας του υπόγειου νερού μπορεί να είναι θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, αναφέρουμε τη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων από τη δευτερογενή επεξεργασία αλουμινίου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου της εταιρείας ΕΛΒΑΛ.
Ακούσαμε για άλλη μια φορά για τα όρια…Tο εξασθενές χρώμιο είναι τοξική , καρκινογόνος , πολύ επικίνδυνη ουσία και η ανοχή πρέπει να είναι μηδενική , ιδιαίτερα όσο αφορά το πόσιμο νερό. Σήμερα σύμφωνα με έρευνες τα μεγέθη του εξασθενούς χρωμίου ξεπερνούν κατά 100- 160 φορές τα όρια που έχουν τεθεί.
Η χρόνια ρήψη των επικίνδυνων απόβλητων-λυμάτων έχει δηλητηριάσει το νερό , τα υπόγεια νερά , ακόμα και γεωργικές εκτάσεις.
Η πρόσφατη έκθεση του Πολυτεχνείου, από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας εντοπίζει ακόμα και συγκεκριμένο χώρο (εστία) της μόλυνσης.
Στην Τεχνική Έκθεση - Αποτελέσματα Δειγματοληψιών Υπόγειου Νερού στη Λεκάνη Απορροής του Ασωπού Ποταμού, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος LifeCharm, εντοπίζονται ασύλληπτα υψηλές συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Οι τιμές συγκέντρωσης ειδικά στο υπόγειο νερό κάτω από εγκαταστάσεις συγκεκριμένων βιομηχανιών στα Οινόφυτα αγγίζουν τα 8.680 μg/l για το ολικό χρώμιο και τα 7.270 μg/l για το εξασθενές. Να σημειωθεί ότι το όριο για το ολικό χρώμιο είναι τα 50 μg/l. Παράλληλα το εξασθενές χρώμιο Cr(VI) δε θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμο ως εξαιρετικά επικίνδυνη καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος ουσία.
Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έκθεσης πιστοποιούν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων εξακολουθεί να είναι τεράστια η συγκέντρωση των εν λόγω επικίνδυνων ουσιών, ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιτέλους ποιος έχει την ευθύνη, τόσα χρόνια μετά να μη δίνεται λύση; Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια που φρόντισαν να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων της περιοχής. Ακόμα και η Κ.Υ.Α. για τον Ασωπό άλλαξε. Με το νέο ΦΕΚ (135/22-01-2015) τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 20488/2010 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού (Β΄ 749)» και συναφείς διατάξεις. Για άλλη μια φορά αφήνονται κενά και ασάφειες και η νομολογία δεν έρχεται να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση προς όφελος του λαού. Αντίθετα χαλαρώνει ο έλεγχος, αναθέτει στους βιομήχανους να ελέγχουν τον εαυτό τους, ενώ διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται τα όρια των ρίπων. Με την υπόθεση του Ασωπού όμως δεν μπορούν να υπάρξουν ημίμετρα. Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα νομοθετικά και πρακτικά μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του λαού είτε έχει να κάνει με το έδαφος, είτε με το νερό είτε με τα προϊόντα της περιοχής που υπάρχει ζήτημα. Δεν ακούσαμε όμως τον κ. Υπουργό να δηλώνει ότι θα την αποσύρει, ούτε τον κ. Περιφερειάρχη να ζητά την κατάργησή της.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση:
• Να εφαρμοσθεί πλήρως ο έλεγχος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Πώς θα αξιοποιηθεί ακόμα και αυτό το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο ώστε η Περιφέρεια να ελέγξει όλες τις βιομηχανίες που ενέχονται στη μόλυνση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.
• Να προχωρήσουν στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την εξασφάλιση του ελέγχου των αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους, αντιμετώπιση κάθε είδους παραβίαση. Να σφραγιστούν τα «βιομηχανικά πηγάδια» που χρησιμοποιούνται σαν «βόθροι». Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την πρόκληση της ρύπανσης.
• Να επανεξεταστούν οι άδειες λειτουργίας, με συγκεκριμένα κριτήρια και αφαίρεση αδειών σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας και των μέτρων της Περιφέρειας.
• Να παρθούν μέτρα για την υλοποίηση σχεδίου αντιρρύπανσης, απορρύπανσης και αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα.
• Να γίνει επανεξέταση της υποδομής, των μέσων υδροδότησης και άρδευσης της περιοχής ώστε να εξασφαλιστεί η καθαρότητα και η υγιεινή του πόσιμου νερού, της λάτρας και του ποτίσματος των καλλιεργειών.
• Να υπάρξει παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί άμεσα προληπτικός και ουσιαστικός επιδημιολογικός έλεγχος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, όπου υπάρχει επίδραση των ρυπασμένων υπογείων/ επιφανειακών υδάτων
• Τέλος, τι μέριμνα θα υπάρξει ώστε να ολοκληρωθεί το σχετικό με το θέμα ερευνητικό πρόγραμμα LIFE-CHARM, που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες για την έκταση και ένταση της ρύπανσης της περιοχής.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ