«Οινικές Αποκαλύψεις» σήμερα στο Ζάππειο

Μια έκθεση κρασιού που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις άλλες γίνεται σήμερα στην Αθήνα. Η ονομασία της και μόνο είναι πολλά υποσχόμενη αφού ως «Οινικές Αποκαλύψεις» αποκαλύπτει αμέσως τις προθέσεις της στα λιγότερο γνωστά κρασιά της χώρας που «χρήζουν ανακάλυψης από το κοινό και αποκάλυψης από τους ίδιους τους οινοποιούς», όπως λένε οι διοργανωτές της έκθεσης.

Στις «Οινικές Αποκαλύψεις» που διοργανώνονται από τη Vinetum θα παρουσιαστούν κρασιά από πολύ μικρά οινοποιεία, (η συνολική παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 50.000 φιάλες), από «αφανείς» ποικιλίες αμπέλου, δηλαδή ποικιλίες που είναι σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό και τα λεγόμενα «φυσικά κρασιά», εκείνα στην παραγωγή των οποίων η ανθρώπινη παρέμβαση είναι από ελάχιστη έως μηδενική.
Οι συστάσεις για το περιεχόμενο της έκθεσης κεντρίζουν το ενδιαφέρον όποιου ενδιαφέρεται να πλουτίσει τις οινικές του γνώσεις και εμπειρίες πέρα από όσα συνήθως φτάνουν στο ευρύ κοινό. «Οι Οινικές Αποκαλύψεις απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό που αναζητά κρασιά «άγνωστα» ή «top obscure», όπως λένε οι επαγγελματίες στη γλώσσα τους. Επειδή τις περισσότερες φορές είναι κρασιά πολύ μικρής παραγωγής ή/και από πολύ μικρά οινοποιεία, δεν συμμετέχουν σε μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου, όπως το Οινόραμα. Η σπανιότητά τους είναι και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα, αφού μπορούν να εξασφαλίσουν στους εστιάτορες, στα wine bars και στις κάβες μία μοναδικότητα που γι’ αυτούς συχνά μεταφράζεται σε κέρδη αλλά και σε βελτίωση της εικόνας τους και διαφοροποίηση», σχολιάζει ο κ. Ντίνος Στεργίδης, επικεφαλής της εταιρίας Vinetum.

Ο επισκέπτης των «Οινικών Αποκαλύψεων» θα έχει τη δυνατότητα:
- Να γνωρίσει κρασιά πολύ μικρής παραγωγής και να έρθει σε απευθείας επαφή με τους οινοπαραγωγούς «πολύ μικρών οινοποιείων», που θα βρίσκονται εκεί ως εκθέτες, κάποιοι για 1η φορά στην Αθήνα.
-Να δοκιμάσει κρασιά από αφανείς ποικιλίες ή «φυσικά» κρασιά σε μία αίθουσα διαμορφωμένη ως «Πλατεία Γευσιγνωσίας», όπου δηλαδή τα κρασιά παρουσιάζονται με αναλυτική περιγραφή για το καθένα αλλά δίχως τη φυσική παρουσία του παραγωγού.
-Να παρακολουθήσει μία ημερίδα αφιερωμένη στις αφανείς ποικιλίες.
Σχολιάζοντας τον όρο «αφανής ποικιλία» ο κ. Στεργίδης εξηγεί ότι δεν είναι δόκιμος. «Στη Γαλλία» αναφέρει, «σε αντίστοιχη πρωτοβουλία με τη δική μας, τις ποικιλίες αυτές τις αποκάλεσαν «modestes», δηλαδή σεμνές, ντροπαλές, ταπεινές… Ωστόσο τα επίθετα αυτά δεν ταιριάζουν στα ελληνικά. Στην Ελλάδα έχουν επικρατήσει κατά κάποιο τρόπο οι λέξεις «σπάνια» και «άγνωστη» για τις λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες μας. Ωστόσο, εκτιμούμε πως ούτε άγνωστες ούτε κατ’ ανάγκη σπάνιες είναι οι ποικιλίες αυτές. Στερούνται ωστόσο φήμης, είναι δηλαδή αφανείς και μέσα από τις «Οινικές Αποκαλύψεις» ευελπιστούμε να γίνουν πιο γνωστές. Ως «αφανείς» ορίζουμε εν γένει όσες ποικιλίες δεν συμμετέχουν στους οίνους ΠΟΠ ή περιλαμβάνονται στη λίστα των «ανερχόμενων ποικιλιών» της ΕΔΟΑΟ, με μερικές εξαιρέσεις. Επειδή οι αφανείς ποικιλίες είναι πολλές, αναφέρουμε πιο κάτω ποιες ΔΕΝ θεωρούμε «αφανείς ποικιλίες»: Αγιωργίτικο, Αηδάνι, Αθήρι, Αμοργιανό, Ασύρτικο, Βηλάνα, Καλαμπάκι, Κοτσιφάλι, Λημνιό, Μαλαγουζιά, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη (σε γλυκά κρασιά), Μαύρο Μεσσενικόλα, Μονεμβασιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχάτο Λευκό, Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχοφίλερο, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την ημερίδα για τις αφανείς ποικιλίες αυτή θα αναπτυχθεί σε τρεις κύκλους:
-Αρχικά θα γίνουν ομιλίες από επιστήμονες, γεωπόνους και οινολόγους, για τη θέση των αφανών ποικιλιών στον ελληνικό αμπελώνα. Ποιες είναι, πού καλλιεργούνται, ποιες οι ιδιαιτερότητές τους, υπέρ και κατά, πειράματα και συμπεράσματα… Ο κύκλος αυτός θα διαρκέσει δύο ώρες, 13:00 με 15:00.
-Στη συνέχεια, 16:00 με 17:00, θα ακολουθήσει μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετέχουν οινοποιοί που παράγουν κρασιά από αφανείς ποικιλίες.
-Τέλος, 18:00 – 19:00, θα γίνουν τρεις ομιλίες με στόχο την προσέγγιση του θέματος θεωρητικά και από την πλευρά της αγοράς (οι αφανείς ποικιλίες στο εστιατόριο, στην κάβα, στην κατανάλωση…).

info
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αίγλη Ζαππείου τη Δευτέρα 11 Μαΐου (12:00 – 20:00), σε διαφορετικές αίθουσες, με δωρεάν είσοδο για τους επαγγελματίες και τους φοιτητές οινολογίας και με εισιτήριο 5€ για τους καταναλωτές.

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!