Ψήφισμα Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας για το δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ - ΝΠΔΔ
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 10 ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ - ΤΗΛ 2231027685
Ψήφισμα Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Σ. Λαμίας για δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου 2015

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου,  μας έφερε αντιμέτωπους με ουσιώδη προβλήματα επί του κύρους και του νοήματος του εν λόγω δημοψηφίσματος. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, – όλοι μαζί και ο κάθε ένας χωριστά- καλούμαστε θεσμικά, σύμφωνα με τον ν. 4023/2011, να τοποθετηθούμε νομικά στο δημόσιο διάλογο επί του επικειμένου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Τα ζητήματα που προκύπτουν για το μέλλον ημών ως πολιτών, αλλά και της ίδιας της Χώρας είναι αναμφισβήτητα σοβαρά, έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας.

Διατηρούμε τουλάχιστον επιφυλάξεις για την εκπλήρωση των βασικών διαδικαστικών εγγυήσεων που προβλέπει ο ν. 4023/2011 ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος. Προϋποθέτει την ασφαλή γνώση μας τόσο επί του αντικειμένου του δημοψηφίσματος όσο και των συνεπειών που θα έχει το «ναι» ή το «όχι». Η θεμελιώδης αυτή προϋπόθεση, δεν συντρέχει εν προκειμένω. Ούτε για εμάς, ούτε για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Το έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης αποτυπώνεται άλλωστε στο ίδιο το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, όπου γίνεται παραπομπή σε δύο κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση (άρθρο 3 παρ.2 του ανωτέρω νόμου) είναι το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος να είναι σαφές και όχι παραπλανητικό. Δεν μπορεί ο πολίτης κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας να αναζητά το πραγματικό νόημα των ερωτημάτων που τίθενται στο ψηφοδέλτιο, αλλά και ούτε να υποκρύπτονται άδηλα ερωτήματα.

Η παρέλευση μάλιστα της 30ης Ιουνίου, δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού πλέον δεν υπάρχει κείμενο συμβάσεως προς υπογραφή, επί του οποίου ζητείται από τους πολίτες να τοποθετηθούν υπέρ η κατά της υπογραφής του. Το γεγονός μάλιστα της κατάθεσης νέας πρότασης χθες το βράδυ από την κυβέρνηση προς τους Θεσμούς, ενισχύει την άποψη μας αυτή, δημιουργεί  δε περαιτέρω ερωτηματικά για  τη σκοπιμότητα αυτού του δημοψηφίσματος. Οι πολίτες την προσεχή Κυριακή θα τοποθετηθούν υπέρ η κατά ποιας συμβάσεως τελικά;;; Υπέρ η κατά αυτής που είναι το αντικείμενο του Δημοψηφίσματος, ήτοι της από 25/6/2015 προτάσεως συμβάσεως η επι της από 30/6/2015 νέας προτάσεως συμβάσεως;;!!!!

Η προκήρυξη του παρόντος δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων. Κυρίως όμως στηρίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των εκλογικών προθεσμιών – ουσιώδη προϋπόθεση επαρκούς πληροφόρησης του λαού -, την παραπομπή του ερωτήματος σε κείμενα που δεν πληρούν καν τη νομική έννοια του «εγγράφου», δεν είναι γνωστά στους πολίτες.

Η  σύντμηση των προθεσμιών και η επίσπευση του δημοψηφίσματος που έγινε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου καθώς και η δυσμενής οικονομική συγκυρία που επήλθε από αυτή, -πέραν άλλων προβλημάτων- καθιστά προβληματική την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα που έχουν διορισθεί.

Αν τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος άλλα λέει κι άλλα υπονοεί, αν ισχύει ότι το ουσιαστικό του διακύβευμα είναι «ναι» ή «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από «ναι». Ναι στη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως αποδοχή των κοινωνικά άδικων αξιώσεων των εταίρων (δυστυχώς και δανειστών μας), αλλά με σεβασμό στις κοινές μας αξίες και στις εκατέρωθεν υποχρεώσεις μας.

Το κοινό μας μέλλον δεν μπορεί να τίθεται ως κρυφό δίλημμα αυτού του δημοψηφίσματος ή ως ζητούμενο. Η διασφάλιση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας είναι υποχρέωση όλων. Τούτο άλλωστε υπαγορεύει η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Σύνταγμά μας.

Λαμία 1/7/2015

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δ.Σ.Λ.

Αθανάσιος Δ. Μακρυγιάννης


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη