Τι κάνουν οι επιτυχημένοι πριν κοιμηθούν;

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για κάποιους πολύ επιτυχημένους που ξυπνούν καθημερινά πάρα πολύ νωρίς το πρωί και κατακτούν τον κόσμο πριν οι περισσότεροι προλάβουν καν να πιουν τον καφέ τους.
Τι συμβαίνει όμως σε μία εξίσου σημαντική στιγμή της ημέρας; Τι συνηθίζουν να κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι πριν κοιμηθούν; Θέλετε να μάθετε το μυστικό;
Προετοιμάζονται για να έχουν μία ακόμη πιο παραγωγική ημέρα αύριο. Ακολουθούν 5 συνήθειες πολύ επιτυχημένων ανθρώπων πριν τον ύπνο.
1. Διαβάστε για μία ώρα
Ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates είναι δεινός αναγνώστης. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, διαβάζει ένα βιβλίο για μία ώρα, με θέματα που κυμαίνονται από την πολιτική μέχρι τα τρέχοντα γεγονότα.
Εκτός από τα προφανή οφέλη της ενίσχυσης της γνωστικής ικανότητας, το καθημερινό διάβασμα έχει αποδεχθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη. Έρευνα του πανεπιστημίου του Έσεξ που διενεργήθηκε το 2009 αποκάλυψε ότι αν διαβάζουμε για μόλις 6 λεπτά την ημέρα μπορούμε να περιορίσουμε το στρες έως και κατά 68%.
Ένα ακόμη όφελος από το άνοιγμα ενός βιβλίου, σε καθημερινή βάση πριν τον ύπνο, είναι ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την μακροζωία του εγκεφάλου μας. Κάθε φορά που διαβάζουμε, είναι σαν να εξασκούμε το μυαλό μας. Η ίδια βρετανική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που τονώνουν τη σκέψη τους μέσω δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, μπορούν να περιορίσουν καθώς μεγαλώνουν, την εξασθένηση της αντίληψης, κατά 32%.
2. «Αποσυνδεθείτε»
Από τότε που λιποθύμησε από την κούραση και τραυματίστηκε στο κεφάλι (τη γλίτωσε) μόλις με 5 ράμματα, η Arianna Huffington είναι υπέρμαχος της «αποσύνδεσης». Κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο, τοποθετεί το τηλέφωνό της σε άλλο δωμάτιο για να μην την ενοχλήσει πριν κοιμηθεί. Και οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μάλλον κάτι ξέρει.
Σύμφωνα με τον Dr. Charles Czeisler, καθηγητή Ιατρικής του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο έντονος φωτισμός που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων προκαλεί αναστάτωση στον φυσικό ρυθμό ύπνου του σώματός μας και στην ουσία μας «ξεγελάει» και μας κάνει να νομίζουμε ότι είναι μέρα.
Το έντονο φως στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο το οποίο παρεμποδίζει την έκκριση συγκεκριμένων χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα να μας δυσκολεύει να κοιμηθούμε. Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να έχετε έναν ήρεμο ύπνο, «ξεχάστε» το τηλέφωνό σας σε κάποιο άλλο δωμάτιο.
3. Πηγαίνετε μια βόλτα
Ο πολυάσχολος CEO της Buffer, Joel Gascoigne, συνηθίζει να χαλαρώνει με έναν γρήγορο περίπατο πριν πέσει για ύπνο. Χρησιμοποιεί τους περιπάτους για να «σβήσει» τις σκέψεις της δουλειάς και να βάλει σιγά σιγά τον εαυτό του σε «κατάσταση αδράνειας».
Για έναν πολυάσχολο τύπο που βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση, η συνήθεια του βραδινού περιπάτου μπορεί να αποτελεί τον τέλειο τρόπο χαλάρωσης μετά από μία αγχωτική ημέρα. Και εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει για την υγεία ο καθημερινός περίπατος, υπάρχουν και μερικά αναπάντεχα «μπόνους».
Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Όταν περπατάμε το μυαλό μας δεν λειτουργεί σε φουλ ρυθμό, με αποτέλεσμα «να επιτρέπει την ελεύθερη ροή ιδεών». Κατά συνέπεια, αν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε, μία ωραία νυχτερινή βόλτα ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να βρείτε την τέλεια, δημιουργική λύση.
4. Κάντε διαλογισμό
Η γκουρού των μίντια είναι από παλιά υπέρμαχος του τακτικού διαλογισμού. Αναμφίβολα, η Oprah Winfrey έχει γεμάτο πρόγραμμα και ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος να χαλαρώσει από μία αγχωτική ημέρα, από μία εστιασμένη συνεδρία διαλογισμού.
Πολλές φορές ο διαλογισμός περιβάλλεται από στίγμα και πάντα υπήρχε διαμάχη για το κατά πόσο βοηθάει ουσιαστικά. Όμως όταν μία μελέτη το 2014 εξέτασε πάνω από 19.000 υποθέσεις που εμπεριείχαν διαλογισμό, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Βρέθηκε ότι ο διαλογισμός συμβάλλει στον περιορισμό του στρες, της ανησυχίας, της κατάθλιψης και του πόνου. Επομένως, άσχετα με το πως βλέπει ο καθένας τον διαλογισμό, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.
5. Δημιουργήστε
Το 2006, η Vera Wang δήλωσε στο περιοδικό Fortune ότι η καθημερινή της ρουτίνα πριν κοιμηθεί, θέλει «να έχει και… πολύ σχέδιο, τουλάχιστον στο μυαλό αν όχι στην κυριολεξία».
Μερικές φορές, η ησυχία της νύχτας μπορεί να είναι η τέλεια λύση για ένα δημιουργικό κομμάτι.
Αυτό που είναι ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι υπάρχει μελέτη που στην ουσία δείχνει πως οι νυχτερινές ώρες μπορούν να είναι οι καλύτερες για δημιουργικές δουλειές, ακόμη και αν είστε κουρασμένοι από την όλη την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του Albion College έδειξε ότι «οι εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα εκτελούνται πολύ καλύτερα στις πιο γεμάτες ώρες της ημέρας».
Επομένως, αν είστε πρωινός τύπος, τότε οι πιο δημιουργικές ιδέες θα σας έρθουν λίγο πριν κοιμηθείτε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός σας είναι λιγότερο «συγκρατημένος» τη νύχτα. Η ικανότητά σας να κάνετε λογικούς συσχετισμούς χειροτερεύει, όμως αυτό λειτουργεί υπέρ σας γιατί σας επιτρέπει να κάνετε συσχετισμούς που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσατε.
6. Σχεδιάστε την επόμενη ημέρα
Στον διευθύνοντα σύμβουλο της American Express αρέσει να διαχειρίζεται το χρόνο του και το κάνει ολοκληρώνοντας την ημέρα του με έναν πολύ απλό τρόπο. Σχεδιάζει τρία πράγματα που θέλει να φέρει εις πέρας την επόμενη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξυπνήσει το πρωί και να ασχοληθεί με τα πιο σημαντικά θέματα, χωρίς καθυστέρηση.
Υπάρχει μία έρευνα που διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η οποία στηρίζει την παράξενη εμμονή του Kenneth Chenault με τον προγραμματισμό. Ερευνητές παρακολούθησαν μία ομάδα φοιτητών από το λύκειο και για τέσσερα χρόνια, μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους. Οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα των φοιτητών να διαχειρίζονται τον χρόνο όταν ήταν στο λύκειο, και τέσσερα χρόνια αργότερα κατέληξαν σε μία σοκαριστική ανακάλυψη.
Οι φοιτητές που ήταν καλύτεροι στη διαχείριση του χρόνου, είχαν υψηλότερους βαθμούς στο κολέγιο, από τους υπόλοιπους οι οποίοι είχαν υψηλότερους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις. Στην ουσία, η διαχείριση του χρόνου έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην ακαδημαϊκή τους επιτυχία απ΄ ότι η πραγματική μαθητική τους δεινότητα.

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!