Λογιστικό έλεγχο του χρέους και έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα προτείνει μεταξύ άλλων στην Έκθεση του «σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014» ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η Έκθεση του Νότη Μαριά η οποία κατατέθηκε στις 24 Αυγούστου και αφορά τη δράση της ΕΚΤ για το 2014 συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και αναμένεται --μετά την υποβολή τροπολογιών που θα ψηφιστούν την 1η Δεκεμβρίου-- να έρθει για συζήτηση και τελική έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2016.
Στην Έκθεση του ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που βρίσκονται σε μνημόνιο οφείλουν να ενεργήσουν σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013 και να διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν τους λόγους που οδήγησαν στη συσσώρευση υπερβολικού χρέους και να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες. «Αυτό σημαίνει διενέργεια λογιστικού ελέγχου του χρέους» παρατήρησε ο Νότης Μαριάς κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Έκθεσής του στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να φύγει άμεσα από την τρόικα καθώς η εκεί συμμετοχή της οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Μάλιστα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αφού αναφέρθηκε στη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. παρατήρησε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια δήθεν ανεξάρτητη νομισματική Αρχή και από την άλλη να υπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών ως μέλος της τρόικας που επιβάλει σκληρά μέτρα στην Ελλάδα. Στην Έκθεση Μαριά υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη να εξασφαλιστεί η αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της τρόικας και της συμμετοχής της ΕΚΤ στα πλαίσια της τρόικας ενώ καλείται το Συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα της συμμετοχής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην τρόικα. Επιπλέον ο Νότης Μαριάς στην Έκθεσή του ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς του Ντράγκι για την Ελλάδα που οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία και στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην άρνηση Ντράγκι να επιστρέψει στην πατρίδα μας τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά Ελληνικών ομολόγων.
Τέλος η Έκθεση Μαριά ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν σε ύφεση και στασιμότητα με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών της ευρωζώνης και τα επίπεδα ανεργίας όπου επισημαίνονται για άλλη μια φορά οι πολύ μεγάλες διαφορές στα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη που κυμαίνονται από 6,4% στη Γερμανία έως 26,6% στην Ελλάδα.