ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΙΟΣ: «Η χρονιά του Φωτός»
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση – ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της Λαμίας τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 στις 6:00 μ.μ.
Στην πολύ σημαντική αυτή πνευματική σύναξη, που διοργάνωσε άψογα ο Σύλλογος Ορθοδόξου χριστιανικής αγωγής «Άγιος Ηρωδίων», κεντρικός ομιλητής ήταν ο συμπατριώτης μας και αρθρογράφος της εφημερίδας μας κ. Κων/νος Μήτσιος, με θέμα «Η χρονιά του φωτός».
Με αφορμή την ανακήρυξη από τον ΟΗΕ του 2015 ως «Διεθνές Έτος Φωτός», ο κ. Μήτσιος, στη κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, αναφέρθηκε με τον ξεχωριστό δικό του επιστημονικό τρόπο, στην αξία του φωτός, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο υλικό και πνευματικό φως, αναδεικνύοντας με στοιχεία την υπεροχή του φωτός έναντι του σκότους, μέσα από την Βιβλική αλλά και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
«Τα έργα του σκότους είναι ευκολότερα, με δυσάρεστα όμως αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά σε μια από τις αναφορές του ο κ. Μήτσιος, δίνοντας έμφαση στα τελευταία τραγικά γεγονότα της Γαλλίας, όπου φάνηκε ξεκάθαρα, ότι στο «σκοτάδι» κρύβονται πάντοτε «η τύφλωση και το μίσος, τα δεσμά και ο θάνατος».
Την σπουδαία από πολλές πλευρές αυτή εκδήλωση, τίμησαν μ ε την παρουσία τους, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, ένας φωτισμένος Γέροντας της εποχής, ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Ευάγγελος Φεγγούλης, Ιερείς της Ι.Μ. Φθιώτιδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ένας αυτοδιοικητικός με τεράστιο πολιτικό ανάστημα, φωτεινό παράδειγμα στην σκοτεινή εποχή που ζούμε, η δυναμική πρόεδρος του Συλλόγου Ορθοδόξου χριστιανικής αγωγής «Άγιος Ηρωδίων κ. Ηρώ Μουγδάνου, εκπρόσωποι φορέων και όπως προείπαμε πλήθος κόσμου.
Να ευχηθούμε στον καλό μας δάσκαλο να είναι πάντα γερός και να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το πολυποίκιλο κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.
Το 2015 με απόφαση του ΟΗΕ, έχει ανακηρυχτεί ως «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως». Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.
Από το 1959, ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει τον θεσμό των «Διεθνών Ετών» και σε αυτό το πλαίσιο έχει προηγηθεί σειρά εορτασμών με επιστημονικά- τεχνολογικά θέματα, όπως τα Διεθνή Έτη Φυσικής (2005), Αστρονομίας (2009), Χημείας (2011) και Κρυσταλλογραφίας (2014).
Την ιδέα για την καθιέρωση ενός Διεθνούς Έτους Φωτός (και σχετικών τεχνολογιών) είχε το 2009 η Ευρωπαϊκή Φυσική Εταιρεία και η σχετική απόφαση ελήφθη το 2013 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν), τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.
Καλές οι «γιορτές» και οι αφιερώσεις στα Διεθνή Έτη, όμως όταν γίνεται αναφορά στο φως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι «η απόσταση των εφήμερων φώτων, από το Φως του Χριστού Μας, είναι πολύ μεγάλη», όπως τόνισε με έμφαση σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μήτσιος. Π. Ε.Φ.