Η ΤτΕ διέθεσε €17 δις για την αγορά χρέους κρατών της Ευρωζώνης



Αθήνα, 12/1/2016
Νότης Μαριάς: «Βασιλικότερη του Βασιλέως» η Τράπεζα της Ελλάδας, που διέθεσε €17 δις για την αγορά χρέους κρατών της Ευρωζώνης, την ώρα που η Ελλάδα στεγνώνει από ρευστό
Την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αγόρασε τίτλους χωρών της Ευρωζώνης ύψους €17 δις -σύμφωνα με παραδοχή και του ίδιου του Υποδιοικητή της ΤτΕ Ι. Μουρμούρα- έκανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς καταθέτοντας μάλιστα στην Ευρωβουλή για το θέμα αυτό Γραπτή Ερώτηση η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αναλύοντας τη σπουδαιότητα του θέματος ο Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Art Channel και τον Αντώνη Μυλωνάκη στις 11 Ιανουαρίου είπε: «Την στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΤτΕ για να τον παρακαλέσουν να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση από το καλοκαίρι και να πάρει όλα κι όλα €3,5 δις η Τράπεζα της Ελλάδας έβαλε ήδη €17 δις και αγόρασε ομόλογα άλλων κρατών. Και αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα έχει στεγνώσει από ρευστό».
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η ΤτΕ -ως μέρος του Ευρωσυστήματος- συμμετέχει στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ποσοστό 2,03% και άρα της αναλογούσε εν προκειμένω αγορά χρέους άλλων κρατών της Ευρωζώνης ύψους €11,85 δις και όχι €17 δις που διέθεσε.
«Γίνανε «Βασιλικότεροι του Βασιλέως» είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς, που ήδη ζήτησε διευκρινήσεις για το θέμα και αναλυτικά στοιχεία για το τι είδους ομόλογα έχουν αγοραστεί και από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά. Μάλιστα όπως επισήμανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής η Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή κρατικό χρέος, αλλά και ομόλογα Υπερεθνικών Οργανισμών «δηλαδή έχει αγοράσει πιθανόν και ομόλογα του ESM, που δάνεισε την Ελλάδα και εφαρμόζει το 3ο Μνημόνιο και ίσως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων»
Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του Νότη Μαριά στο Art Channel

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη