Οι δίπλες της Μάνης

Οι δίπλες της Μάνης. Συνταγή

Αναπαριστούν το «δίπλωμα» του Χριστού μέσα στα σπάργανα και τις έφτιαχναν Χριστούγεννα, σε αρραβώνες, γάμους και γεννητούρια. Ευχόντουσαν δε, να «διπλιάσει» η χαρά μόνο αν το παιδί ήταν «σερνικό»! Για τα θηλυκά απλά «να ζήσει». Γλυκό του τηγανιού, θέλει αγνά υλικά και μαστοριά για να πετύχει η συνταγή.
Η ιστορία τους χάνεται πίσω στον χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι. Πριν ξεκινήσει κανείς την παρασκευή τους για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να παρακολουθήσει για μια τουλάχιστον φορά, τις ντόπιες γυναίκες που έχουν εξειδικευθεί σ' αυτό το έργο.
ΥΛΙΚΑ
•1½ κιλό αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
•4 κ.σ. ζάχαρη
•1 κ.γ. αλάτι
•3 βανίλιες
•10 αυγά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
•1 κιλό μέλι
•¾ ποτήρια νερό
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
•καρύδι
•κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζετε τα αυγά (ασπράδια-κρόκους). Χτυπάτε τα ασπράδια πολύ καλά και αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τους κρόκους με την ζάχαρη καλά και προσθέτετε την μαρέγκα. Προσθέτετε το μείγμα των κρόκων στην μαρέγκα και χτυπάτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στην συνέχεια προσθέτετε το αλάτι, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια προς το σκληρό. Θέλει προσοχή γιατί σφίγγει πολύ εύκολα. Αφού ζυμώσετε πολύ καλά το ζυμάρι, κόβετε την ζύμη σε κομμάτια και αρχίζετε να ανοίγετε τα φύλλα. Το κάθε κομμάτι με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν. Κόβετε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια 8x8 εκ. περίπου ή λωρίδες και τα τηγανίζετε διπλώνοντάς τα σε διάφορα σχήματα. Το κλασσικό σχήμα είναι ο κύλινδρος, αλλά υπάρχουν και τα μαντηλάκια, οι φιόγκοι και τα γαρύφαλλα. Τα τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με μπόλικο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζετε το μέλωμα. Ένα ζεστό σιρόπι από 1 κιλό μέλι και ¾ ποτηρ. νερό να βράσουν για 2΄ (ο χρόνος από το σημείο βρασμού). Βουτάμε μια-μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζομε ξανά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Τις στολίζαμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλλα και τις παρουσιάζαμε μέσα σε μεγάλους δίσκους ή καλαθάκια.


ΠΗΓΗ


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη